Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

'Muhteşem Gatsby' muhteşem başladı

Leonardo DiCaprio'nun başrolünü oynadığı filmle aynı isimle sahneye uyarlanan 'Muhteşem Gatsby', öyküsünün yanı sıra oyuncuları ve müzikleriyle de beğeni topluyor

Amerikalı yazar Scott Fitzgerald'ın eserinden 2013'te sinemaya uyarlanan 'Muhteşem Gatsby isimli film, aynı yıl Cannes Film Festivali'nin açılış filmi olarak gösterilmişti. Baz Luhrmann imzalı film, özellikle Leonardo DiCaprio'nun oyunculuğuyla oldukça adından söz ettirmişti. 1920'lerde New York'ta geçen ve 1. Dünya Savaşı sırasında yaşanan bunalımı konu alan 'Muhteşem Gatsby', Türkiye'de ilk kez İstanbul Devlet Tiyatroları tarafından sahneye uyarlandı. Kasım ayında sahnelenmesi planlanan oyun, tiyatrodaki yönetim değişikliği sebebiyle Mart'ın ilk haftasında perdelerini açabildi. Kısa sürede adından bahsettirmeyi başaran oyunu, Faik Ertener yönetiyor. Oyunda; Tansel Öngel (Nick), Erdinç Gülener (Tom), Şebnem Dokurel Topçuğlu (Daisy), Kerem Aslanoğlu (Gatsby), Ebru Unurtan (Myrtle), Demet İyigün (Jordan) ve Orhan Kurtuldu (Wilson) gibi isimler rol alıyor.

FİLM DEĞİL, OYUN

Oyunun tanıdık hikayesi, eserin tiyatro versiyonu için dezavantaj oluşturuyor. Çünkü oyunu izlemeye giden herkes, filmdeki sahnelerin aynısını görmek istiyor. Oyunla ilgili sosyal medyada, filmdeki etkiyi bulamadıklarından yakınan birçok yorum okudum. Bu durum yönetmen Ertener'in de dikkatini çekmiş. Ertener konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Böyle bir prodüksiyon yapmanın dezavantajları var. İzleyici filmde gördüğü gibi bir şey bekliyor ya da oyunu filmle karşılaştırıyor. Halbuki romanı baz alması lazım. Sinemadaki görsellikle, bilgisayar efektleriyle tiyatronun gerçekliği çok farklı. Filmdeki gibi bir şey görmek isteyen için hayal kırıklığı olabilir. Amerikan rüyasının çarpıklığını ve 'Muhteşem Gatsby'nin lüks yaşantısını yaratmak kolay değil. Uyduruk bir şey yapamazdık. Filmde sürekli mekan değiştiriliyor. Biz de burada 16 mekan değiştirmek durumunda kaldık. Oyunu sıkıcı yapmamak ve tempoyu düşürmemek için çaba gösterdik." Her ne kadar bu durum ilk etapta dezavantaj yaratmış gibi görünse de oyuna ilgi çok büyük. Mart'ın sonuna kadar, hatta Nisan'ın ortasına kadar olan biletlerin tamamı şimdiden tükenmiş. Biletlerin satışa çıktığı andan itibaren yarım saat içinde tükenmesi, yönetmen Ertener'i ve oyuncuları oldukça memnun etmiş. Bu ilgiyi beklediklerini ve şaşırmadıklarını söyleyen Ertener, bu durumun kendilerine ayrı bir sorumluluk yüklediğini de belirtti.

2.5 SAAT SÜRÜYOR
Oyunda, sevdiği kadının kalbini kazanabilmek için tüm parasını kullanmaktan kaçınmayan 'Gatsby' ile şımarık ve bencil 'Daisy'nin imkansız aşkına yoğunlaşılmış. Seyirci, ikisi arasındaki aşka ikna oluyor. Karakterlere hayat veren Kerem Aslanoğlu ve Şebnem Dokrel Toğçuoğlu da nitelikli performanslarıyla oyunu taşımayı başarıyorlar. Şirin Dağtekin Yenen imzalı kostümler; 1920'lilerin kıyafetleri incelenerek özenle yapılmış. Müzik direktörlüğünü Melikcan Zaman'ın yaptığı oyunda dönemin caz müziğinin notaları da birebir kullanılmış. İki perde ve yaklaşık 2.5 saat süren oyun, zengin sınıfa ait olmayan bir adamın, o sınıfın üyesi olmaya çalışırken nasıl yok olduğunu gözler önüne seriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA