Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Gerçek bir olaydan tiyatro sahnesine

Gazeteci yazar Yakup Almelek'in 1980 yılında Viyana'da yaşadığı dönemde bir gazete haberinden yola çıkarak yazdığı, kadın ve aile sorunlarına dikkat çeken 'Uyanış', aradan onca yıl geçmesine rağmen güncelliğini koruyan bir metin. Aralık 2014'te prömiyer yapan, sonraki temsillerinde de seyircisinin beğenisini toplayan 'Uyanış'ı, Saydam Yeniay yönetiyor. Proje tasarımını ve proje sanat yönetmenliğini ise, Oyun Bandı'nın kurucusu ve sanat yönetmeni Yağmur Yağmur üstleniyor. Eserin dramaturjisi de Saydam Yeniay ve Yağmur Yağmur'a ait.

BROADWAY'DE SAHNELENDİ

Oyunda; Özlem Öçalmaz, Alayça Öztürk, Dikmen Seymen, Kubilay Karslıoğlu, Elçin Hanbay Kaya, Barış Aytaç ve Batuhan Sezer rol alıyor. Altı oyun yazan ve hepsi de İngilizce'ye çevrilen Almelek'in 'Uyanış' adlı oyunu, 2010 yılında Amerikalı tiyatro yönetmeni Annie Ward'un rejisiyle Broadway'in Theatre Three tiyatrosunda da sahnelenmişti. Oyun, geçmişinden kurtulamayan bir kızın hikayesi üzerine kurulu. Şizofren bir kadının gözünden geçmiş, bellek, kadın-erkek sorunları, aile çatışması, kaza, yazgı, bilinçaltı ve estetik gibi kavramlara değinen oyun, insan psikolojisine ait tahliller ve detayları gözler önüne seriyor.

KIR ZİNCİRLERİNİ

Oyunun baş karakteri 'Ayla', 28 yaşında genç bir kız. Hayatının yarısını üzüntü, kendini suçlama ve yaşamdan kopuk olarak yaşıyor. Çünkü 14 yaşındayken Adalar vapurundan denize düşmüş, onu kurtaran babası ise hayatını kaybetmiş. Kendisini kurtarmak isteyen babasını kaybeden kız, kazadan kendisini sorumlu tutuyor. Geçirdiği travmanın etkisinden kurtulamıyor ve ruhsal bir bunalıma giriyor. Ta ki klinikte işe başlayana ve buradaki insanları tanıyana kadar... Bir yandan sırtında taşıdığı o ağır yük, diğer yandan genç kız olmanın getirdiği istekler arasında gidip gelen, kişilik bozukluğuna varan hastalıklı bir karakter 'Ayla.' Hastalık hastası annesiyle iletişimsizlik yaşıyor. Çalışmak, sosyalleşmek, aşık olmak, evlenmek, zincirlerini koparmak, hayata yeniden başlamak ve bir uyanış yaşamak istiyor. 28 yaşında ama hiç erkek arkadaşı yok; sevmeyi ve sevilmeyi bilmiyor. Üstüne bir de kendisini çok çirkin buluyor. Çalıştığı klinikteki yakışıklı ve çapkın bir doktoru ayartmaya çalışıyor. 'Ayla'yı canlandıran Özlem Öçalmaz başarılı performansıyla göz dolduruyor. Genç kızın ruh halini ve duygu geçişlerini çok iyi yansıtıyor. Tek perdeden oluşan ve yaklaşık 70 dakika süren oyunun; dekor tasarımı Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımı Murat Özdemir, kostüm tasarımı Dilek Kaplan, müzikleriyse Orhan Enes Kuzu'nun imzasını taşıyor. Sahne arkasından yansıtılan video görüntüleri, ışık ve müzik geçişleri oyunun anlatımını güçlendiriyor. Oyun 24 Nisan'da Duru Tiyatro'da bu sezon son kez perde açacak, kaçırmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA