Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Gerçekler gün yüzüne çıkıyor

Oyun Atölyesi tarafından sahneye konan 'Hansel ile Gretel'in Öteki Hikayesi' isimli oyun, sırlarla dolu iki kardeşin ilişkisini masaya yatırıyor

Masal kahramanları 'Hansel' ve 'Gretel' kardeşlerin hikayesini bilmeyen yoktur. Grimm Kardeşler tarafından 19'uncu yüzyılda ortaokul çocukları için uyarlanan masalda; ormanda kaybolan oduncu çocukları 'Hansel' ile 'Gretel'in şeker ve çikolatadan yapılan evin büyüsüne kapılıp cadının tuzağına düşmesi ve bu tuzaktan kurtulma çabaları anlatılır. Oyun Atölyesi, bu masaldan hareketle 'Hansel ile Gretel'in Öteki Hikayesi'ni seyircilerle buluşturdu. Ancak Amerikalı oyun yazarı Neil Labute'nin yazdığı, yönetmenliğini Ali Gökmen Altuğ'un yaptığı oyun, birebir bu masalı anlatmıyor. Adı üstünde; 'Hansel' ile 'Gretel'in öteki hikayesini ahlak ve inanç değerlerini kardeşlik bağı üzerinden seyirciye aktarıyor.

MODERN BİR MASAL

Haluk Bilginer'in çevirisini yaptığı oyunda; Ayça Bingöl ile Salih Bademci rol alıyor. İkilinin, 'Betty' ve 'Bobby' adlı iki kardeşi canlandırdığı oyunda; 'Gerçekler acıtır mı?', 'Kan bağı size neler yaptırır?'; 'Ahlaki değerler hangi durumlarda esneyebilir?' gibi sorulara yanıt aranıyor. Sırlarla dolu iki kardeşin hikayesi seyirciye modern bir 'Hansel' ve 'Gretel' masalı sunuyor. Mayıs ayının başından beri sahnelenen oyun için oyuncular Mart'tan beri yoğun bir hazırlık süreci geçirmiş. Oyun Atölyesi'nin internet sitesinde, ekibin oyuna nasıl hazırlandığı eğlenceli bir dille aktarılıyor.

TEK PERDELİK OYUN
Bademci'nin oynadığı 'Bobby'nin ilk repliklerinden biri olan ve oyun içinde de birçok kez tekrarlanan "Gerçekler acıtır" sözleri oyunun ana damarını oluşturuyor. Tek perde ve yaklaşık 90 dakika süren oyun, 'Betty'nin taşınmak için göl kıyısında yaşadığı kulübeye kardeşi 'Bobby'yi çağırmasıyla başlıyor. Daha ilk sahneden ikilin arasının açık olduğu, birbirlerine laf sokmaya çalışmalarından anlaşılıyor. Kitapları kolilere yerleştiren ikili, bir yandan da eski defterleri açarak birbirlerini yiyor. İlk başta düzgün bir aile yaşamı olan evli ve çocuklu, başarılı, zengin, kariyer sahibi bir üniversite dekanı olarak hayranlık uyandıran 'Betty'nin nasıl biri olduğu ve gerçek taşınma sebebi sahneler ilerledikçe ortaya çıkıyor. Aynı şekilde başından iki evlilik geçmiş karşı cinse öfkeli, ablasını zina yapmakla suçlayan, sabit fikirli bir marangoz olan 'Bobby'nin sırları da aydınlanıyor.

'ÖLÜME ÇIPLAK GÖZLE BAKILAMAZ'
Bazen karşı tarafla ilgili her şeyi bilirsiniz ama bilmezlikten gelirsiniz. Çünkü o gerçek ortaya çıkarsa hiçbir şey eskisi gibi olmaz. İşte bu iki kardeşin kurmaya çalıştığı ilişki de bu şekilde. Birbirlerinden ne kadar uzak olsalar da, bir araya geldiklerinde kedi-köpek gibi dalaşsalar da bir türlü kopamayan kardeşlik bağı var. Her türlü günahlarına, hatalarına ve ön yargılarına rağmen birbirlerini o şekilde kabul etmeyi öğreniyorlar. Cemal Süreya'nın "Ölüme çıplak gözle bakılamaz, güneşe de, bazı gerçeklere de..." sözleri gibi, gerçekler gün yüzüne çıktıkça belki canları yanıyor ama birbirlerine daha da yakınlaşıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA