Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Buruk bir aşk öyküsü: 'Fosforlu'

Tiyatro Kare tarafından sahneye konulan 'Fosforlu' müzikali; güzelliği, zekası ve cesaretiyle ünlü 'Fosforlu Cevriye'nin platonik aşk hikayesini anlatıyor. Müzikalde 'Fosforlu Cevriye' karakterini ödüllü oyuncu Ayça Varlıer canlandırıyor

Suat Derviş'in en bilinen eseri 'Fosforlu Cevriye'; hem sinemada, hem tiyatroda, hem de müzik dünyasında kendisine yer bulmuş nadir eserlerden biri... Derviş'in 1945 yılında yazdığı 'Fosforlu Cevriye' denilince, kiminin aklına Türkay Şoray'ın oynadığı 1969 yapımı film gelir, kimi ise İbrahim Tatlıses'in 1988 yılında çıkardığı albümü hatırlar. Eser, yazarı Derviş'in 1972'te Gülriz Sururi'ye ithaf etmesinden sonra 2008'de Sururi tarafından Devlet Tiyatroları'nda sahnelendi. 1930'larda İstanbul'un Galata semtinde yaşayan sokak kızı 'Cevriye'nin polisten kaçan bir adama aşkını konu alan 'Fosforlu Cevriye', sezon başından itibaren 'Fosforlu' adıyla Tiyatro Kare tarafından sahneye konuluyor. Nedim Saban'ın yapımcılığını üstlendiği, Tuncer Cücenoğlu'nun uyarladığı, Serkan Üstüner'in yönettiği oyunu geçtiğimiz hafta İkitelli'deki Mall of İstanbul'daki galasında izleme şansı buldum.
MUTLULUK KISA SÜRÜYOR

Oyuna ismini veren, güzelliğiyle, cesaretiyle ve zekasıyla diğer kadınlardan ayrılan 'Fosforlu Cevriye', soğuk bir gecede sokakta yine yapayalnızken, gizemli bir adam tarafından evine davet edilir. Paltosunu paylaşan, kendisine sıcak çorba veren ve evde kalmasına imkan sağlayan bu gizemli adama aşık olur 'Fosforlu'. Cinsel obje olarak görülmemekte ve insan yerine konulmaktadır. İstanbul'un karanlık ve yalnız sokakları artık ay ışığında romantik gecelerin yaşandığı bir yere dönüşmüştür. Ancak bu mutluluk kısa sürer ve platonik aşk, yerini buruk bir acıya bırakır.

AYÇA VARLIER ŞOV

Türk edebiyatının en çok tanınan karakterlerinden biri olan 'Fosforlu Cevriye'ye, 'Leyla'nın Evi'nde canlandırdığı 'Roxy' karakteriyle pek çok ödül alan Ayça Varlıer hayat veriyor. Eseri ilk okuduğu andan itibaren sahiplenen Varlıer, yine ödüllere göz kırpan bir performansa imza atıyor. Oyunda anlatıcı olarak, yaşanacak olayları seyirciye aktaran Varlıer; hem dans ediyor, hem de Eylem Pelit'e ait 18 şarkıyı seslendiriyor. Oyuncu; şarkıcı kimliğinin ve hatta caz gırtlağına sahip olmasının verdiği avantajı çok iyi kullanıyor. İki perdeden oluşan ve yaklaşık 2.5 saat süren müzikal, Ayça Varlıer şova dönüşüyor. Oyunda Varlıer'e; Fatih Dönmez, Pınar Yıldırım, Mert Carim, Ece Duran ve Cem Güler eşlik ediyor. Dönmez'in 'Fosforlu'nun aşık olduğu gizemli adamı canlandırdığı oyunda, diğer oyuncular da İstanbul sokaklarındaki farklı tiplere hayat veriyor. 'Ummadığınız bir anda, ummadığınız bir kişiye aşık oldunuz mu?', 'Aşkınızı, kendi hayatınızı feda edebilecek kadar önemsediniz mi?' sorularına yanıt arayan oyun; ahlak, şeref, namus ve haysiyet gibi kavramları da sorguluyor.

ORYANTAL DANS DERSLERİ ALMIŞ
AYÇA Varlıer'i; 'Fosforlu'nun, adını bile öğrenemediği bir adama aşık olduktan sonra kendisi ve kadınlık kimliğiyle hesaplaşması, hayatında hiç hissetmediği duygularla tanışması çok etkilemiş. O yüzden rolü geri çevirmemiş. Üç aylık hazırlık sürecinde Roman havası ve oryantal dersleri alan Varlıer, dönemin mizah dergilerini de okumuş. Oyunda seslendirdiği dört eserin bestesi de kendisine ait.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA