Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Evdeki çocuklar tiyatrosuz kalmasın

Koronavirüs salgını nedeniyle hem dünyada, hem de ülkemizde birçok önlem alındı ve alınmaya devam ediyor. Okullarda eğitime ara verildi, etkinlikler iptal edildi ve en önemli uyarı 'Kalabalık ortamlarda bulunmayın' oldu. İlk başta evde çocuklarıyla birlikte vakit geçireceği için mutlu olan ebeveynler, belli bir süreden sonra durumdan sıkılmaya, çocuklarla uğraşmaktan bunalmaya başladılar. Çocukla birlikte sürekli etkinlik yapmak da bir yere kadar. Anne-babanın da kafasını dinleyeceği, soluklanacağı molalara ihtiyaçları var. Bu süreçte çocukları telefona, tablete mahkum etmemek, mümkün olduğunca vakitlerini değerli kılmak önemli. Çocuklara faydalı bir şey izlettirmek isteyen ebeveynler için tiyatro oyunlarının evden izlenebiliyor olması büyük bir şans. Evde çizgi film ya da animasyon izlemekten de sıkılan çocuklar için birbirinden güzel çocuk oyunları yayınlanıyor internette. Şehir ve Devlet Tiyatroları dahil birçok tiyatro topluluğu çocuk oyunlarına ücretsiz erişim imkanı sunuyor.

Klasikleri kaçırmayın

2000 yılından bu yana Türkiye'de ve Dünya'da 2.5 milyona yakın çocuğa tiyatro sevgisi aşılayan, kültürel gelişimlerine katkıda bulunan ve hayal dünyalarını zenginleştiren Eti Çocuk Tiyatrosu, oyunlarını dijital ortamda sergiliyor. Dünyaca ünlü iki çocuk klasiği 'Heidi' ve 'Kırmızı Başlıklı Kız' oyunları, Youtube kanalından yayınlamaya başladı. Bir haftada yaklaşık 25 bin kez izlenen 'Kırmızı Başlıklı Kız' ve 'Heidi'nin ardından 'Kral Çıplak', 'Çizmeli Kedi' de tiyatroseverlerle buluştu. Eti Çocuk Tiyatrosu, ilerleyen günlerde 'Pinokyo' ve 'Alice Harikalar Diyarı'nda' oyunlarını da sunacak.

Devlet Tiyatroları 8 çocuk oyunu yayınlıyor

Devlet tiyatrosunun çocuk oyunlarını Youtube'dan izleyebilirsiniz. Devlet Tiyatrosu; 'Çizmeli Kedi', 'Uğur Böceği Benekli', 'Eşek Kulaklı Kral Midas', 'Sihirli Kitap', 'Mikrobik ile Gribik', 'Sinco Akıllı Sincap', 'Papağan Kaçtı', 'Dünyanın Eski Zamanlarında' gibi çok seyredilen 8 oyunu Youtube kanalına koydu. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen 'Çizmeli Kedi'nin bir haftada yaklaşık 30 bin kez izlenmiş olması online tiyatroya olan ilginin de kanıtı. İzmir Devlet Tiyatrosu'nun sahnelediği, ülkesinde müziği yasaklayan 'Kral'ın kendisinden habersiz kaval çalan 'Çoban'a yaptığı haksızlıktan dolayı kulaklarının eşek kulağına dönüşmesini anlatan 'Eşek Kulaklı Kral Midas' da çok izlenen oyunlardan biri.

Ünlü isimler minikleri unutmadı

#işsanatlaevdekal etiketiyle yerli ve yabancı sanatçıların hazırladığı video içerikleri sanatseverlerle buluşturan İş Sanat, çocukları da unutmadı. Geçmiş sezonlarda sahnelenen çocuk oyunlarını Kumbara dergisinin internet sitesinden erişime açtı. 3-6 ve 7-14 yaş aralığı olmak üzere iki farklı kategoride sunulan içeriklerde birbirinden eğlenceli oyunlar ve faydalı etkinliklerin yanı sıra İş Sanat'ın çocuk oyunları da izlenebiliyor. Gökçe Bahadır'ın anlatıcılığını üstlendiği 'Orman Lokantası' en keyifli seçeneklerden biri. Ayrıca İş Sanat'ın çocuk oyunu 'Robot Pinokyo' ekibinden Aslı Tandoğan, Mert Aydın, Anıl Altınöz gibi isimler 'Bremen Mızıkacıları' masalını çocuklar için seslendirdi. Nilüfer Kent Tiyatrosu da 'Evde Kal Tiyatrosuz Kalma' sloganı ile 8 yetişkin ve 5 çocuk oyununu internet sitesi üzerinden erişime açtı. Brecht'ten günümüz yazarlarına uzanan seçkide 'Grimm Kardeşler', 'Burun', 'Nota Çalan Rüzgar' gibi güzel alternatifler mevcut…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA