Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Ragıp Savaş: Kuruluş Osman’ın başarısı tesadüf değil

Çarşamba akşamları ekrana gelen ‘Kuruluş Osman’da ‘Dündar Bey’i canlandıran Ragıp Savaş, dizinin başarısı hakkında konuştu: Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir. İyi bir senaryonun, iyi oyuncu kadrosunun ve iyi reji ekibinin etkisi çok büyük

Atv dizisi 'Kuruluş Osman'da canlandırdığı 'Dündar Bey' karakteriyle adından bahsettiren Ragıp Savaş'la diziyi, tiyatroyu ve koronavirüs günlerini konuştuk...
Yavaş yavaş normalleşmeye başladık. Önümüzdeki günler için ne gibi planlarınız var?
Yorucu bir sezon geçirdim, en kısa sürede deniz kıyısında sakin bir yere gidip iki hafta dinlenmek, müzik dinlemek, kitap okumak, yürüyüş yapmak gibi planım var. Denize yakın olmak, denizde olmak benim için çok önemli; deniz vazgeçilmezimdir.
Bu süreçte ertelenen, rafa kalkan projeleriniz oldu mu?
İngiltere, Mısır ve Türkiye'de çekilecek bir sinema projesi vardı. Pandemi nedeniyle ertelenebilir, ben de büyük bir heyecanla oradan gelecek cevabı bekliyorum.
'Kuruluş Osman' başladığı ilk günden beri çok ses getirdi. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Son zamanlarda tarihi diziler çok revaçta. 'Diriliş' gibi başarılı bir işten sonra 'Kuruluş Osman'ın da bu başarıyı yakalaması çok önemli. Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir, ben bu başarıyı öncelikle iyi bir senaryo, iyi bir oyucu kadrosu ve tabii ki iyi bir reji ekibi olmasına bağlıyorum.

SAKALA BIYIĞA ALIŞTIM

Bu tarz büyük bir prodüksiyonda yer almak size ne hissettiriyor?
Çok meşakkatli bir iş dönem dizisi çekmek... Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın büyüklük ve donanım açısından sayılı bir platosunda, böyle bir prodüksiyonda olmak her oyuncu için büyük bir keyif elbette.
Rolünüz gereği bıraktığınız sakala alıştınız mı?
Her projede farklı bir tip yaratmak zorundasınız; bu yüzden ben de, ailem de artık çok yadırgamıyoruz. Ben çok peruk, takma sakal ya da takma bıyık kullanmaktan hoşlanmıyorum. Eğer televizyondaki karakter, tiyatroda oynadığım karakterle tip olarak zıt değilse, kendi sakalımı ya da saçımı kullanmayı tercih ediyorum.

SEYİRCİ TİYATROYU YALNIZ BIRAKMAZ

Salgın süreci tiyatroları nasıl etkilendi sizce? Bundan sonra tiyatro seyircisi kolay adapte olabilecek mi yeni duruma?
Bu sezon bitti malum. Artık yeni sezon için çalışmalar başladı. Özel tiyatrolar gelecek sezonun repertuvarlarını oluşturmaya başladılar. Her şey iyi giderse 1 Ekim'de perdeler açılır. Bu süreçte dijital üzerinden online izlenebilen oyunlar da yapıldı. Ama bence tiyatronun klasik yapısı hiç değişmez. Tiyatro seyircisi de tiyatroları özledi. Perdeler açılır açılmaz hınca hınç dolu bir salon olmasa da seyircinin tiyatroyu yalnız bırakmayacağını düşünüyorum. Sosyal mesafe kurallarına uyularak yeniden sahneler açılacak ve bizler yine oyunlarımızı oynayacağız.
Berliner Ensemble geçtiğimiz günlerde yeni tiyatro düzeninin fotoğrafını paylaştı. Salonda seyirciler arasında belirli aralıklar var. Sahnede oynayan oyuncular bu durumdan nasıl etkilenir sizce?
Bu uygulama bizde de olacaktır diye düşünüyorum. Dolu salonlara oynamanın keyfi tabii ki başkadır ama bu uygulama hepimizin sağlığı için önemli olduğundan, geçici bir süre buna da alışacağız.
Kızınız Nil 13 yaşında oldu. Sanata ilgisi var mı? Oyuncu olmasını ister misiniz?
Şu anda çok ilgisi yok gibi, koskoca sanat akademimiz var, hala tek bir derse bile katılmadı. Bilemiyorum ileride neye karar verir ama eğer sanatçı olmak isterse tabii ki desteklerim kızımı.

HASTANEMİZ ÇOK OLDUĞU İÇİN SALGINI MİNİMUM KAYIPLA ATLATTIK

Ülkece bu sürecin iyi yönetildiği konusunda herkes hemfikir. Siz ne düşünüyorsunuz?
Evet, bence de sağlık sektörümüz çok başarılıydı, başta Sağlık Bakanımız olmak üzere bütün sağlık çalışanlarımız inanılmaz bir özveri ve performansla bu sürece müdahil oldular. Türkiye'de hastane ve hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin çok olması bu sürece büyük fayda sağladı. Biliyorsunuz ki yurtdışında bir doktordan randevu almak ya da bir hastanede tedavi olmak çok zor. Ülkemizin diğer ülkelere göre bu zorlu süreci bütün sağlık çalışanları sayesinde minimum kayıpla atlattığını görmek sevindirici. Onlara minnettarız...

GENÇLİĞİMİN SIRRI DOĞRU BESLENME VE SPOR

Sizinle ilgili 'Hep karizmatik, hep yakışıklı. Hiç yaşlanmıyor' diye yorumlar okuyorum. Bunun bir sırrı var mı?
Bunun en büyük sırrı doğru beslenmek ve spor yapmak... Ayrıca kişisel bakım ürünleri kullanıyorum, uykuma dikkat ediyorum, onun dışında çok ekstra bir şey yapmıyorum.

VAR OLMA SEBEBİM OLAN TİYATRODAN VAZGEÇMEM

Sezon başından beri 'Kuruluş Osman'ın 'Dündar Bey'i' olarak adınızdan bahsettirseniz de tiyatrodan vazgeçmediniz. Müzik de sürekli hayatınızda... Çok yönlü olmayı nasıl başarıyorsunuz?
Tiyatrodan asla vazgeçemem, tiyatro benim için her zaman öncelikli, benim var olma, Ragıp Savaş olma sebebim. Tiyatroya başladığımdan beri neredeyse her sezon sahnedeyim, yani 1990 yılından beri tam 30 yıl olmuş...
Ragıp Savaş Sanat Akademisi faaliyetleri nasıl devam ediyor bu süreçte? Akademi maalesef kapalı mücbir sebepten dolayı, çünkü Milli Eğitim'e bağlı bir kurumuz. Dört gözle eğitim kurumumuzu açmayı, veli ve öğrencilerimizle kavuşmayı bekliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA