Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Kapalı salonlarda oyun izlemekten korkmayın

Nihayet perdeler açıldı ve yaklaşık 6 ay sonra Devlet Tiyatrosu oyunları seyirciyle buluştu. Pandemi öncesi sadece dört kez sahnenlemiş ve aslında yeni sezon oyunu olarak kabul edilmesi gereken 'Aksesuvarcı' adlı oyunu izlemek üzere ben de soluğu Üsküdar Tekel Sahnesi'nde aldım. Kafamda soru işareti yok değildi. Açık havada oyun izlemek tamam da, ilk defa kapalı bir ortamda 80 dakikalık bir oyun izleyecektim. Aslında daha gider gitmez telaşımın yersiz olduğunu anladım. Her yerde olduğu gibi girişte ateşimiz ölçüldü. Önceden online olarak alınan biletler barkodlara okutuldu. Hemen her yerde dezenfektan vardı. Biz salona girene kadar zaten salon iyice havalandırılmıştı. Birer koltuk arayla oluşturulan yeni oturma düzenini de çok sevdim, keşke sürekli uygulansa. Yani alınması gereken tüm önlemler alındığı için salonda oyun izlerken korkmaya gerek yok. Ayrıca DT yönetimi oyuncuları da düşünmüş. Mümkün olduğunca repertuvarda tek kişilik veya az kadrolu oyunlara yer verilmiş. Örneğin aynı akşam Büyük Sahne'de sahnelenen '80 Günde Devrialem' adlı yeni oyun İstanbul DT'nin en kalabalık kadrolu oyunu. Can Şıkyıldız'ın 16 farklı karakteri canlandırdığı oyun sadece 5 kişiden oluşuyor.

YENİ ANONS
Yine Üsküdar'a dönecek olursak... Tam tiyatronun o büyülü atmosferinde oyuna konsantre olup maskemi unutmuştum ki, 'Oyun süresince maskelerinizi çıkarmayınız' anonsuyla irkildim. Pandemi süresince 'Lütfen cep telefonlarınızı kapatın' uyarısının yerini bu uyarı alacak belli ki. Bu arada 'Aksesuvarcı', Josef Bieder adında 30 yıllık bir aksesuvarcının hikayesini anlatıyor. Bir akşam iptal olan temsil saatinde ertesi günkü provanın aksesuvarlarını hazırlamak üzere sahneye giren ve salonda, temsilin iptalinden habersiz oturan seyirciyi fark eden aksesuvarcı, durumu kurtarmak için tüm maharetlerini göstermeye başlıyor. Şans eseri bulduğu seyircisine şarkı söyleyip dans ederek mesleğinin inceliklerini anlatıyor.

Köpek Channel oyuncudan rol çalıyor

İkinci perdenin sürprizi ise Yorkshire Terrier cinsi Channel adlı köpekti. Köpeğin sahneye gelmesiyle hem oyunun temposu, hem seyircinin ilgisi bir anda yükseldi. Channel sahnede hiçbir şey yapmamasına rağmen İpin'den rol çaldı desem yalan olmaz. Hatta köpeğin yedeği bile olduğunu öğrendim.

Açık havada 16 oyun
'Kapalı ortama gelemiyorum, açık havada oyun izlemek istiyorum' diyenler için alternatifler çok. Küçükçiftlik Bahçe Tiyatrosu, Beyoğlu'ndaki Talimhane Sahne, Büyükyalı'daki Fişekhane, Kanyon'daki Hann Sahne'nin yanı sıra Uniq İstanbul da açık hava sahnesini kullanmaya nihayet karar verdi. An Yapım organizasyonuyla 'Sahnede Yeniden Buluşuyoruz' adlı tiyatro etkinliği 7-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. Programda Erdal Özyağcılar, Reha Özcan, Çağlar Çorumlu, Ali Poyrazoğlu gibi isimlerin rol adlığı 16 farklı oyun yer alıyor.

'Seyirci maskeli ama gözler yalan söylemez'

Oyun sonrası görüştüğüm usta oyuncu Ali İpin, "40 yıllık kariyerimde sahnelerden hiç bu kadar uzak kalmamıştım. Kendimi rahatlamış hissediyorum" dedi. "Karşınızda maskeli seyircileri görmek sizi nasıl hissettirdi?" diye sordum; şöyle yanıt verdi İpin: "İlk başta yadırgadım. İfadelerini görmekte zorlandım. Ama oyun ilerledikçe alıştım. Sonuçta gözler yalan söylemez. Ayrıca gülmek bulaşıcıdır. Biri güldüğünde, başka biri daha güler. Özellikle ikinci perdede iyice rahatladım."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA