Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Özel tiyatrolara rekor yardım: 12 milyon lira

Pandeminin en çok etkilediği sektör, kuşkusuz tiyatro sektörü oldu. Tiyatrocular perde açamamaktan, seyirciyle buluşamamaktan ziyade geçim sıkıntısı sebebiyle zor günler yaşadı, halen de bu sıkıntılı süreç devam ediyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz hafta açıkladığı destek rakamlarıyla tiyatroculara bir nebze olsun can suyu oldu. 2020-2021 sezonu için 328 özel tiyatro projesine tam 12 milyon lira yardım sağlandı. Geçtiğimiz yıl 256 özel tiyatroya tam 6 milyon 102 bin lira maddi destek sağlayan bakanlık, desteği iki katına çıkararak rekor kırdı.



ÜNLÜ İSİMLER DE VAR
Bu yıl 83 çocuk oyunu, 335 profesyonel ve 55 geleneksel kategoride toplam 390 özel tiyatro proje desteği başvurusu yapmış. Bunların 199'u profesyonel, 75'i çocuk oyunu ve 54'ü geleneksel olmak üzere 328 özel tiyatronun projesine dağıtılacak 12 milyon lira; özel tiyatrolara yapılan tarihin en büyük yardım miktarı... Bu ciddi rakamdan pay alacak olan tiyatrolar arasında usta isimler de var. Ali Poyrazoğlu'nun Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Behzat Uygur'un Uygur Tiyatro, Cem Davran'ın Halk Tiyatrosu Görsel Sanatlar Merkezi, Çiğdem Tunç'un Çiğdem Tunç Tiyatrosu, Erdal Beşikçioğlu'nun Tatbikat Sahnesi, Kerem Alışık'ın Çolpan İlhan- Sadri Alışık Tiyatrosu, Nedim Saban'ın Gusto Prodüksiyon, Yurdaer Okur'un Entropi Sahne, Ahmet Yenilmez'in YSM Sanat Etkinlikleri Prodüksiyonu destek alan tiyatrolar arasında yer aldı. Ayrıca, son yıllarda olduğu gibi Türk oyun yazarlarının eserlerine öncelik verildi ve 4 bin lira tutarında ek katkı sağlandı. 2020 yılında profesyonel kategoride destek sağlanan 199 özel tiyatrodan 171'inin, yani yaklaşık yüzde 86'sının projesi Türk oyun yazarlarına ait eserler olduğu belirlendi. Yönetmelikte yapılan düzenleme ile profesyonel kategori için 80 bin TL olan yardım üst limiti 150 bin TL'ye, proje maliyetinin yüzde 50'si olarak belirlenen destekleme oranı da yüzde 70'e yükseltildi. Geleneksel kategori için belirlenmiş olan 30 bin TL üst limit ise korundu.



Şener Şen yeniden sahnede


Tiyatro sektörü de yavaş yavaş normalleşme sürecine girdi. Açık hava tiyatrolarıyla bir süredir seyircisiyle buluşan topluluklar, kendi programlarını da oluşturmaya başladı. Örneğin, Ağustos'ta açık hava sahnesinde 'Joseph K.', 'Güle Güle Diva' ve 'Timsah' gibi oyunları sahneleyen DasDas Sahne'de usta oyuncu Şener Şen'in rol aldığı 'Zengin Mutfağı'nın Ekim ayı itibariyle perde açacağı açıklandı. 1978 yılında ilk kez İstanbul Şehir Tiyatroları'nda bu oyunda aşçı 'Lütfü Usta'yı canlandıran Şener Şen, 40 yıl aradan sonra yine aynı oyun ve rolle izleyici karşısına çıkmıştı. 'Zengin Mutfağı', 1 ve 2 Ekim'de DasDas Sahne'de sahnelenecek.



Maskeni tak sanatsız kalma

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncuları, kentin en işlek yerlerinden biri olan İzmit yürüyüş yolunda anlamlı bir sosyal deneye imza atmış. Deney kapsamında doğru maske kullanımına dikkat çekmek için İzmit yürüyüş yolu üzerine maske kullanımı konusunda görsel panolar yerleştirilmiş. 'Maskeni tak, sanatsız kalma' adı altında yapılan sosyal deneyin yapıldığı alanda panoların arkasına saklanan oyuncular, maskesini doğru bir şekilde takan vatandaşların önüne bandoyla çıkarak tiyatro bileti hediye etmiş. Çok hoş bir yaklaşım. Düşünenleri ve uygulayanları tebrik ediyor, diğer belediyelere ya da topluluklara örnek olmasını diliyorum. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA