Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Sahnede alkışı bir müddet daha özleyecekler

İş Sanat, pandemi sürecinde evde kaldığımız döneme çabuk reaksiyon gösterip etkinliklerini çevrimiçine taşımıştı. Tiyatrodan konsere, şiir dinletilerinden çocuk etkinliklerine kadar pek çok içerik online takip edildi. Yakın zaman önce İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten'le bir araya geldiğimizde, o dönem 75 günde dijitale taşıdıkları 400'den fazla içeriğin 17 milyon kez izlendiğini öğrendim. Çok önemli bir rakam. Dolayısıyla pandemi koşulları sebebiyle sezonu açıp açmamayı çok düşünmüşler ancak, dijitalden alınan referansla etkinlikleri çevrimiçi olarak düzenleme kararı almışlar. Bu karar neticesinde İş Sanat, 21'inci sezonun ilk etkinliğini çevrimiçi olarak sanatseverlerle buluşturdu. İstanbul Ensemble konseri önceki akşam İş Sanat'ın sosyal medya hesaplarından takip edildi. İş Kuleleri Salonu'nda seyircisiz olarak kaydedilen konserde topluluk, Wolfgang Amadeus Mozart'ın 40. senfonisi ve Joseph Haydn'ın "Veda Senfonisi" olarak da bilinen 45. Senfonisini icra etti.

MASAL TİYATROSU

Sanat Yönetmeni Defne Turaç'ın hazırladığı programın tiyatro kısmında da renkli içerikler yer alıyor. Evden çıkamadığımız dönemde sanatçıların evlerinden yaptıkları kayıtlarla oluşturulan masal tiyatrosu, bu sezon da genişleyen kapsamıyla devam edecek. Aslı Tandoğan, Anıl Altınöz ve Mert Aydın, bu kez Lerzan Pamir yönetmenliğinde 'Kırmızı Başlıklı Kız', 'Prenses ve Bezelye Tanesi', 'Hansel ve Gretel' gibi dünya klasiklerini küçük tiyatroseverlerin beğenisine sunacaklar. Oyunlar yarın, 15, 22 ve 29 Kasım'da saat 15.00'te İş Sanat'ın Youtube kanalından izlenebilir. Ayrıca yine Mayıs ayında hayata geçirilen Okuma Tiyatrosu da devam ediyor. 15 Kasım'da Shakespeare'in ünlü eseri 'Romeo ve Juliet' ile başlayacak olan Okuma Tiyatrosu, '12. Gece', 'Othello' ve 'Üç Kızkardeş' eserlerinden okunacak bölümler ile sezon boyu devam edecek.

Artık tiyatrolara da HES koduyla giriliyor

Bir tiyatrosever olarak başından beri kapalı alanlarda oyun izlerken endişe edilmemesi gerektiğini yazıyorum. Topluluklar maksimum düzeyde önlem alıyorlar. Sınırlı sayıda izleyici kabul ediliyor, koltuklar arasında bir boşluk aralık bırakılıyor. Şimdi de Covid-19 tedbirlerine ek olarak, riski en aza indirmek ve daha güvenli bir ortam oluşturmak amacıyla sahnelere girişlerde Hayat Eve Sığar sorgulaması yapılmaya başlandı. Ekim ayının son haftasından itibaren yapılan uygulama kapsamında, 'HES Kodu sorgula' bölümünden 'riskli değildir' sonucu çıkan seyirciler içeri kabul ediliyor. O yüzden Hayat Eve Sığar uygulamasını indirip HES kodu almayı unutmayın. Bir de yeni düzenlemeyle birlikte artık oyunların saatleri de erkene alındı, evden çıkmadan kontrol etmekte fayda var.



AST geleneği devam ediyor

Asaf Çiyiltepe öncülüğünde, 1963 yılında kurulan ve bugüne kadar 170'i aşkın oyun sergileyerek çağdaş Türk tiyatrosuna katkı sunan Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), yetiştirdiği sanatçılarla da Türkiye'nin en köklü tiyatrosudur. Ankara'daki Bilkent Sahne, Ankara Sanat Tiyatrosu'nun 57 yıllık deneyimi sürdürüyor. Topluluk, 'Bir Valize Ne Sığar ki?' adlı oyunu sahneledi. Yeşim Dorman'ın yazıp yönettiği oyun ile birlikte AST; Kasım ayı boyunca çocuk oyunu 'Bu Ne Biçim Mozart?' ve başrolünde Mahir İpek'in rol aldığı 'Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü' oyunlarını da Bilkent Sahne AST da sahneleyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA