Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERT VİDİNLİ

Yıl 2016 ama cinsiyet ayrımcılığı sorununu hâlâ çözemedik

Son günlerde herkes birbirine aynı soruyu soruyor: 'Sapiens'i okudun mu?..' Yuval Noah Harari'nin tartışmalara yol açan kitabında, insan türünün tarihi, akıcı bir dille, kafayı yormadan anlatılıyor. 411 sayfalık kitapta, insanlığın gelişimi üzerine daha önce hiç duymadığınız teorileri öğreniyorsunuz, zihniniz açılıyor, okudukça 'Yok artık!' diyorsunuz.
Kitapta en çok dikkatimi çeken bölüm; Sapiens'lerin yani insanların olmayan şeyleri hayal edebilme, yalan söyleyebilme ve dedikodu yeteneğinin, diğer canlılarda olmaması... Kitap, sosyalleşmeye yol açan bu olgular sayesinde diğer canlılardan öne çıktığımızı vurguluyor. Bırakmaya çalıştığımız bu özellikler, aslında bizi sosyal bir kelebek yapan, kıymetli olgularmış meğer...

HARÇLIKTA DA EŞİTSİZLİK
Milano Moda Haftası'nın erkek takviminde defile yapacak olan Türk markası Les Benjamins'in tasarımlarını görmek için Milano'ya gidecekken; Bottega Veneta, Costume National ve Calvin Klein gibi ünlü markaların erkek defilelerini iptal ettiğini duyduk. Tabii planlarımız suya düştü. Peki iptallerin sebebi ne? Markalar; cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için kadın-erkek koleksiyonlarının defilelerini birleştirme kararı almış. Bugüne kadar bunu yapan birkaç markanın başarıya ulaştığını ve markaların artık bu yönde ilerlemesi gerektiğini düşünen tasarımcılar, defilelerini birleştirerek bu konuyu yeniden gündeme taşıdılar.
Buna benzer bir konuyu, sinema endüstrisinde de görüyoruz. En son Quentin Tarantino'nun yapımcılığını üstlendiği film için, cast ajansının yayınladığı ilan büyük tepki toplamıştı. 'Tarantino projesi için hayat kadınları aranıyor' başlıklı ilan, hemen yayından çekilse de, taşıdığı seksist tavırla Hollywood'daki kadın yapımcı ve oyuncuları ayaklandırmaya yetti. Hemen ardından Financial Times'ın haberi patlak verdi. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre; erkek çocuklar, kız çocuklardan daha fazla harçlık alıyormuş. Daha çocukken harçlıkla başlayan cinsiyet ayrımı, bugün moda ve sinema gibi popüler alanlarda karşımıza çıkıyor. 2016'da, 'İnsan evriminin son demlerine geldik' dediğimiz bir dönemde, cinsiyet ayrımcılığı işini hâlâ çözemedik, vah halimize...
Bakalım son model Sapiens'ler olarak biz ne yapacağız? Yazar Harari'nin 'Sapiens' kitabında sorduğu gibi; kadınlar, üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplumda erkekler egemen?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA