Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERT VİDİNLİ

Teknoloji ve sanatın iç içe geçtiği festival

Londra Tasarım Festivali’nde İngiliz tasarımcı Benjamin Hubert’in yeni nesil tıraş makinelerinden ilham aldığı Foil adlı eseri dikkat çekiciydi.

Londra Moda Haftası ile Londra Tasarım Festivali'nin çakıştığı bir Londra çıkarmasıyla karşınızdayım. Kime denk gelseniz; ya blogger, ya tasarımcı ya da editör, yazar çizer takımından. Avrupa'nın dört bir yanından gelen ilginç giyimli bu tipler, modanın sınırlarını aşmış; o çılgın giyimlerine bir de kuş kondursalar tam olacakmış. Bir baktığınıza bir daha dönüp bakma ihtiyacı duyuyorsunuz. Kendimi o kadar sıradan hissettim ki; düz, sade giyimimle ne yapacağımı bilemedim, afalladım adeta.

KIL TÜY DEYİP GEÇME
Londra Tasarım Festivali'nde olup bitene gelirsek... 2003 yılından beri organize edilen bu festival, şehrin farklı noktalarında, 400'den fazla etkinlikle gerçekleşiyor. Festivalin ana mekanlarından biri de Victoria&Albert Müzesi. Burada yer alan tasarımlardan biri de İngiliz tasarımcı Benjamin Hubert'a ait. Hubert'in, Braun'un yeni nesil tıraş makinalarından ilham alarak yarattığı 'Foil' isimli eseri, ilk bakışta uçan bir halıyı anımsatıyor. 20 metrelik 50 bin ayna parçası kullanılarak tasarlanan bu dev eser, hareket ettikçe galerinin duvarlarındaki 1400'lü yıllardan kalma eserler, gözünüze bir başka görünüyor; tarih ile teknoloji iç içe geçiyor. Braun teknolojisinin modern sanatla anlatılış biçimini ben sevdim. Teknolojinin tasarımın gelişiminde nasıl bir katalizör rolü üstlendiğini bir kez daha anladım. Eee neymiş, tıraş makinesi deyip geçmeyecekmişsin; kıl tüy meselelerinin ardındaki tasarım ve teknolojiye, bir de biz tüketicilerin ihtiyaçlarının ötesine geçebilmek için çalışan tasarımcıların çabasına ayna tutmuş İngiliz tasarımcı.
Festivale genel hatlarıyla bakarsak, ilgi çeken diğer mevzular şunlardı:
Shoreditch'in kalabalık sokaklarında yer alan Asif Khan'a ait olan 'Third Places' adını verdiği nefes alan küçük seralar, belki de her kaotik metropole lazım. Kendinizi şehrin içinde bir ormana düşmüş gibi hissediyorsunuz. İnsan ilişkilerini kuvvetlendirme temasıyla yola çıkan tasarımcı, projede; derin bir nefes almak için bir durak ya da görüşme yapacak bireylerin buluşup rahatlayacağı bir ortam yaratmış.

FİZİKSEL BİR DENEYİM
Victoria&Albert'te sergilenen 'Beloved/Azizem' enstelasyonu, 'Kürk Mantolu Madonna'nın 73 yıl sonra ilk kez İngilizce'ye çevrilmiş olması vesilesiyle sergileniyor. Enstelasyonda kitabı okuyanlar, kitaptan sahneleri hayal edebilecekleri fiziksel bir deneyim yaşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA