Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Güzel insanların filmi 'İftarlık Gazoz'

Gözlerimde yaşlar, kalbimde insan gibi insanlara özlemle dolu bir buruklukla çıktım sinemadan. Ellerim patlayana kadar alkışlamak, eve gidip tek başıma ağlamak istedim.
İşte film gibi film, işte benim sevdiğim Cem Yılmaz... İşte hasret kaldığımız dostluklar, aile gibi aile olmanın verdiği huzur, işte asıl olmamız gereken biz. Bir Yüksel Aksu filmi 'İftarlık Gazoz', beni öyle etkiledi ki... Hadi dönelim başa...

GENÇ OYUNCULARA DİKKAT!
Çarşamba akşamı Kanyon'da galası vardı 'İftarlık Gazoz'un. Galadan önce yapımcılar Muzaffer Yıldırım ve Elif Dağdeviren'in davetiyle Kanyon'daki Gina'da buluştuk. Ne yalan söyleyeyim, filmle ilgili bildiğim iki şey vardı. İlki; 'Dondurmam Gaymak'tan sonra Yüksel Aksu'nun yeni filmi olması, ikincisi ise Cem Yılmaz'ın başrolünü oynaması...
Yemekte çocuk oyuncu Berat Efe Parlar ('Adem'), 'Adem'in babası 'Yörük Osman'ı oynayan Okan Avcı, annesi 'Gülizar'ı oynayan Ümmü Putgül ve solcu abisi 'Hasan' rolündeki Yılmaz Bayraktar ile oturdum.
'Yahu ben şimdi ne konuşacağım!' derken, bir baktım ki dünya tatlısı insanların arasına düşmüşüm.
12 yaşındaki Berat Efe çocuk değil, küçük bir adam. Şiir seviyor mesela, oyun oynamak yerine kitap okumayı tercih ediyor, ailesine çok düşkün ve filmdeki küçük rol arkadaşı Greta Fusco'ya ('Berna') bayılıyor. Birbirlerine nasıl baktıklarını görmeniz lazımdı. Ah çocukluk, ah masumiyet; ne güzel şeysin sen...
1984 doğumlu Yılmaz Bayraktar ise Hamburg'ta yaşıyor, orada tiyatrolarda oynuyor ve kızlar bilmiyorsunuz ama müthiş break dance yapıyor! Dans sohbetini duyan Berat Efe, "Ben de çok iyi Roman oynarım" diyor. Yılmaz'ın sohbeti öyle tatlı ki, gözleri ışıl ışıl... Filmi izledikten sonra emin oldum; çok büyük bir yıldız olacak.
Okan Avcı aslında belgeselci ve şahane belgesellere imza atmış. 48. Altın Portakal'da 'Kadim' ile En iyi Belgesel ödülünü almış.
Ümmü Putgül; Londra'da yaşıyor, oyuncu koçu, tiyatrocu. Filmde Berat Efe'ye de oyuncu koçluğu yapmış. Yapımcı Elif Dağdeviren ise "Üç senedir Yüksel'e yalvarıyorum, bitir şu filmi diye" diyor.

HER ŞEY NİYETLE BAŞLAR
Filmden çıkınca Elif'in niçin bu kadar ısrarcı olduğunu anlıyorum. 1970'ler Türkiye'sinde, Ege kasabası Ula'da geçiyor 'İftarlık Gazoz.' 5'inci sınıfı bitiren 'Adem', gazozcu 'Cibar Kemal Usta'nın (Cem Yılmaz) yanında çalışmaya başlıyor. Sevdiği kız 'Berna'nın oruç tuttuğunu öğrenince, bir tam gün oruç tutmaya niyet ediyor 'Adem'. Tabii çocuk olduğu için kimseye söyleyemiyor. Ama hayatta her şey bir niyetle başlıyor değil mi?
Eh yaz sıcağında gazoz satarken oruç tutması hiç kolay değil. Üstelik öğreniyor ki, orucu bozarsa kefareti 61 gün. Gelsin 'Adem'in macerası... Gerisini filmde izlersiniz.
Bu film usta çırak ilişkisinden herkesin hayatına ve inancına saygı duyarak yaşamanın güzelliğine ve anlayışa kadar birçok konuya parmak basıyor. Cem Yılmaz her ne kadar "Ben misafirim bu filmde" deme alçakgönüllülüğünü gösterse de, harikalar yaratıyor. Bu arada film sonrası sohbetimizde bir anısını da anlatıyor. Mezarlıkta ağlamalı bir sahne çekerlerken, arkasından biri yaklaşıp "Abi selfie çekelim mi?" demiş. Cem kalakalmış tabii. Ah benim selfie dünyam, ah benim sosyal medya memuru arkadaşlarım, hiç sınır tanımayacak mısınız?
Diyorum ki; mutlaka gidin bu filme, hem gülecek, hem kaybettiğimiz aslımızı özleyecek, hem de ağlayacaksınız. Muhteşem...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA