Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Yanlış anlaşılmadın, yanlışsın!

Bazı sözler yanlış anlaşılmaz, kendileri başlı başına yanlıştır değil mi efendim? 'Yanlış anlaşıldıysam affola' demek de bazen fayda etmez, kuru kalır. Neden?
Çünkü senin acilen bakış açını değiştirmen, bir zahmet kurduğun cümlelerin altında yatanı idrak edivermen gerekir, değil mi kardeşim...
Alın işte futbolcu arkadaşımız Serhat Akın... Adını ilk kez duydum, futbol dünyasına hakim değilim. Google'a sordum, eski milli futbolcuymuş.
Pop yıldızı Hadise için, "Sonradan açıldı, Arap atı gibi" demiş. Hadise de tavrını koymuş, "Uzaktan adamsın ama adamlıktan uzaksın." Ardından Serhat Akın açıklama yapmış.
Biz pek anlayamadık ama meğer kendisi Hadise'ye iltifatta bulunmuş, hani "Sonradan güzelleşti" demek istemiş. Ne varmış yani; aşağılamamış, küfür etmemiş ki...
İnternette yayınladığı özür videosunda, "7 yaşındaki kızım yarın bana 'Baba sen kadına şiddet mi uyguluyorsun?' dediğinde ne diyeceğim?" çıkışıyla, yanlış anlaşılmasına isyan ediyordu.
Hemen söylüyorum, olaydan anında ders çıkartarak kızına kelimelerin gücünü, doğru iletişimin önemini, kadınlarla ilgili konuşurken erkeklerin hassas, dikkatli, özenli ve saygılı davranmaları gerektiğini söylesin.
Çünkü kullandığımız kelimelerin altında düşündüğümüzden/ bildiğimizden/ezberlediğimizden başka mesajlar yatabilir.
Çünkü sözlerimiz karakterimizin, duruşumuzun, diğerlerine verdiğimiz değerin aynasıdır. İyi niyet bandosu eşliğinde devrilen çamlarla, kırılan kalplerle, yanlış anlaşılmalarla, hatta kocaman yanlışlarla yürüyebiliyoruz yani. Fark etmeden, cehaletimizle, yakarak, yıkarak, saygısızca...
Hadise'ye ya da bir kadına iltifat etmek istiyorsan eğer, "Sonradan açıldı, Arap atı gibi" dememelisin.
Bu cümle kabadır, çirkindir, ayrımcıdır, cinsiyetçidir. Onun yerine madem iltifat edeceksin, al sana örnek bir iltifat: Hadise çok beğendiğim bir sanatçı.
Yıllar içinde stilini buldu, gittikçe güzelleşti, sahneye çok yakışıyor, işinde de başarılı, bugünlerde en beğendiğim isim. Bak böyle de, ciğerimizi ye... Böyle de güzel konuşmuş ol... Ne o öyle "Arap atı gibi sonradan açıldı" falan...
İşte bunlar hep erkeğin kadına tepeden bakışı, hor görüşü, ata mata benzeterek can sıkışı... İşte bunlar hep senelerin getirdiği, erkeklerin DNA'larına kazınmış kadın algısı.
Ama biz almıyoruz artık. Değişecekler, ille de ve önünde sonunda değişecekler.
Kafalarının içine çekidüzen verecekler.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA