Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Korsancıların Türk filmlerini bekletmesi şehir efsanesi

Türkiye'de Kültür Bakanlığı'na, onay almak için gönderilen bazı filmlerin korsancılara satıldığı iddia edilmişti.
Korsancıların, Oscar'da oy kullanmaları için DVD yollanan Akademi Üyeleri'nden para karşılığında film aldıkları da biliniyor.
Montaj masasından film çalmak ise eşine az rastlanır bir olay. Bu hırsızlığın bir üst boyutu; korsancıların, Cem Yılmaz'ın filmini kendileri çekmeleri olur herhalde.
Twitter'da "Korsancılar Cem Yılmaz'a kıyak yapmışlar; bu filmi vizyona girmeden de yayabilirlerdi" diye yorumlar yapıldı. Bir de "Korsancılar Türk filmlerine kıyak yapıyorlar. Korsan DVD'yi film vizyona girdikten çok sonra piyasaya sürüyorlar" diye şehir efsanesi var. Bunların hepsi palavra.

BASKIN KORKUSU
Bu işler sanıldığı kadar kolay değil.
'CM101MMXI'in korsanı daha önce internette yayılsaydı ya da DVD'si çıksaydı; korsan DVD satan bütün dükkanlara anında baskın düzenlenirdi. Böylece korsan sektörü daha büyük zarara uğrardı.
Poliste; korsan satanların hepsinin listesi, adresi var zaten.
İddialı bir yerli filmin korsanı çıktı mı; yapımcı direkt bakanı, emniyet müdürünü arıyor.
Bu yüzden korsancılar ellerinde orijinal kayıt olsa bile, filmin gösterimde birkaç hafta durmasını bekliyor.
Ayrıca bir filmin gösterime girmesi, korsan DVD'nin de reklamını yapıyor. Yani korsan işinin de bir ticari boyutu var.
Korsan çok ama çok büyük sektör, yurt dışı bağlantılı organize mafyalar var. Bir filmin orijinal kaydına 150 bin dolar verdikleri bile oluyor. Satın alamadıkları, çalamadıkları ya da iddiasız buldukları filmlerin ise DVD'sinin piyasaya çıkmasını bekliyorlar.
Türkiye'de polisin; yukarıdan emir geldiğinde korsanla mücadelede daha atik davrandığı söyleniyor! Yabancı filmlerin korsanını ise kimse umursamıyor! "Adamlar nasıl olsa 100 milyonlarca dolar kazanıyor; düşük gelirli vatandaş film izlesin" deniyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA