Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Türksat, D-Smart'ın uydusu mu olacak?

Türk televizyon yayıncılığını derinden etkileyecek bir gelişme yaşanıyor ama kamuoyunun bundan haberi yok. Devletin Türksat uydusunda kalan son 20 megahertz (mhz) yerin, D-Smart'a verilme ihtimali var ve bu konudaki görüşmeler devam ediyor.
"Ne var bunda; D-Smart uydudan yayın yapıyor" demeyin. Eğer bu kalan 20 mhz'lik yer DSmart'ın olursa; Türksat, D-Smart'ın emrine amade bir uydu haline gelebilir!
Bunlar çok teknik konular, ben size en basit haliyle anlatmaya çalışayım. Digitürk, EUTELSAT'tan yayın yapıyor, ayrıca kablolu ve IP TV yayınları da var ama bunların oranları çok düşük. Türkiye'de 20 milyon evden 14 milyonu, TV kanallarını çanak antenleri vasıtasıyla Türksat'tan izliyor.

PAYLAŞIMDA DEV FARK
Yayıncı kuruluşların Türksat uydusundaki payları ise şöyle:
D-Smart altı transponder'dan (uydu yansıtıcısı) yayın yapıyor, bu da 201 mhz'lik bir yer demek.
Koskoca TRT ise, beş transponder'da 79 mhz'lik yere sahip. Digitürk'ün dört transponder'da 63 mhz'lik yeri var. Doğuş Grubu iki transponder'da 45 mhz yere sahip.
Oflaz Medya Grubu'nun üç transponder'da 43 mhz'lik yeri mevcut. Turkuvaz Medya Grubu'nun ise iki tansponder'da 34 mhz'lik yeri var. Bunlar kesin olmayan, yaklaşık rakamlar.
Bu altı grup, Türksat'taki en yüksek kapasiteye sahip. Bir de küçük kanallar var; onların oranı düşük. Ancak Türksat uydusundan yayın yapmak için kendine alan arayan ayrıca onlarca kanal var ve herkes sırada bekliyor. Çünkü Türkiye'de vatandaş, TV izlemek için çanaklarını Türksat'a çevirmiş durumda.
Türksat'ın dışında başka bir uydudan da yayın yapılabilir ama bu, büyük bir dezavantajı da beraberinde getiriyor. Kimse yeni bir uydudaki yayını bulmak için, kolay kolay evinin çatısına çıkıp çanağının yönünü değiştirmez. Değiştirirse, bu sefer diğer kanalları izleyemez. Yeni bir çanağı da kolay kolay kimse almaz; bunun da bir maliyeti var.
Tekrar hesap yapalım:
TRT (79 mhz)+Digitürk (63 mhz)+Doğuş (45 mhz)+Oflaz Medya Grubu (43 mhz)+Turkuvaz (34 mhz). Bu beş grubun toplamda 264 mhz yeri var. D-Smart'ın ise tek başına 201 mhz'lik yeri var ve bir de şimdi Türksat'ta kalan son 20 mhz yeri almak istiyor. Aslında bu 20 mhz altın değerinde.
Bu 20 mhz'lik yerde yayın yapmak isteyen birçok bağımsız grup ya da kanal varken, buranın D-Smart'a verilmesi ne kadar doğrudur; takdiri size bırakıyorum. Verilecekse de bunun bir ihalesi olmalı.
İhaleyi de boşverin; aslında burada devlet, 20 mhz'lik alanı kullanmak isteyen küçük gruplara ve yerel kanallara fırsat tanımalı. D-Smart, bu 20 mhz'lik alanı da alırsa, Türksat'ta tek başına büyük bir güç olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA