Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Benim güzel sanal aşkım

Yarın vizyona girecek olan 'Her', tam da Sevgililer Günü'ne uygun bir film ama onu asıl önemli yapan, sıra dışı öyküsü.
Spike Jonze; kendi yazıp yönettiği filmde, bilgisayar işletim sistemiyle aşk yaşayan 'Theodore' adında bir adamın öyküsünü anlatarak yine şaşırtmayı başarıyor. 'Theodore'; henüz kağıt üzerinde olmasa da karısından ayrılmıştır ve asosyal bir hayat sürdürmektedir. Aslında esprili ve yakışıklı bir adamdır ve başkaları için yazdığı mektuplara herkes tapmaktadır. Zaten 'Theodore'nin işi; başkaları için evlilik yıldönümü ve doğum günü gibi özel günler için mektuplar yazmaktır. Aslında tam bir beyaz atlı prens olmasına rağmen biraz fazla melankolik biridir.

FİNAL TARTIŞMALI
Film, ABD'de yakın gelecekte geçiyor ama tarihi belli değil. Filmde 'Theodore'; bir gün kendi doğruları ve sezgileri olan gelişmiş bir bilgisayar işletim sisteminin reklamını görüyor ve sistemi yüklüyor bilgisayarına. 'Samantha' adındaki bu sistem; hem 'Theodore'a işlerinde yardımcı oluyor, hem de onunla arkadaşlık kuruyor. 'Samantha' o kadar gelişmiş bir sistem ki; 'Theodore'un kişilik özelliklerini gözlemleyip kendisini tam da onun aşık olacağı kadın formatına dönüştürüyor. 'Samantha', 'Theodore'u hayattan koparmıyor; aksine sosyalleştiriyor, arkadaşlarıyla birlikte pikniğe çıkıyorlar falan. 'Samantha'nın çevresiyle iletişim kurmasını sağlayan aparatları var. Cep telefonu gibi bir şey ama fena bağımlılık yapıyor, 'Theodore'u kendisine aşık ediyor... 'Her'; 'müthiş giden bir filme, nasıl berbat bir final çekilir' diye okullarda ders olarak okutulacak bir film. Jonze gibi aykırı bir yönetmen, nasıl böyle anlamsız bir final çeker? Yarıda kalmış bir futbol maçı gibi anlamsız, eksik bir final...
Kötü finaline rağmen 'Her', izlenmeyi hak eden bir film. Yakın gelecekte yaşanabilecek gerçekleri anlatıyor. Aslında bugün bile 'Samantha'nın ilkel modellerine sahibiz. The New York Times yazdı; Nintendo, DS Love Plus adlı bir arkadaşlık simülasyon sitesi geliştiriyormuş.
Siteye giren kişiler, bir touchpad'le birbirlerinin saçını okşayabilecekmiş. Oyundaki sanal sevgililer, 'Samantha' gibi karşısındakilerin karakterlerine uygun şekilde özelliklerini değiştiriyormuş.
Gurbetteki aşıklar için geliştirilen Fundawear adlı bir ürün ise, iPhone'la çalıştırılabilen titreşimli noktalarıyla, sevgililerin iç çamaşırına giriyormuş. Bir de Apple'ın dijital asistanı Siri var; 'Samantha' gibi flört etmiyor ama kullanıcılarıyla sohbet ediyor.

YAKIN GELECEK
Özetle; sanal aşklar yeni değil, hep aramızdalar ama sürekli gelişiyorlar. 'Samantha' kadar zeki olduklarında ise müşterileri hazır!
Akıllı cep telefonları ve tabletlerin yeni modellerini önceden alabilmek için mağaza önlerinde sabahlayanlar, 'Samantha' ile aşk yaşamaya hayır demezler herhalde! 'Her'; yakın gelecekte yaşayacağımız olası gerçekleri anlatması açısından önemli bir film. Ama 'Her', her şeyden önce etkileyici bir aşk filmi. Sadece Joaquin Phoenix'in 'Theodore' rolündeki müthiş performansı için bile bu film izlenir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA