Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Şener Şen'i linç etmeden önce 40 kere düşün

Nürnberg'te düzenlenen 20. Türk-Alman Film Festivali kapsamında onur ödülü alan Şener Şen, söyleşide yaptığı bir açıklama yüzünden sosyal medyada linç edildi.
Şen'in konuşmasından cımbızla alınan bir bölümü, başta Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu olmak üzere pek çok kişi yanlış anlamış.
Peki, ne demiş Şen?
Sinema ve tiyatronun toplumsal içerikli mesajlar vermesi gerektiğini söyleyen bir seyirci, Şen'e "Sizi neden bu tür toplumsal içerikli olaylarda ve gösterilerde göremiyoruz?" sorusunu yöneltmiş. Ünlü aktör bu soruya şöyle yanıt vermiş:

KİMİ ELEŞTİRDİ?
"Filmlerde sosyal içerikli mesajlar da var dediniz. Sonra dediniz ki, yürüyüşlerde sizi görmüyoruz. Şimdi o kadar ayrı alanlar ki... Biri oyuncunun ödevi, yani yaptığı filmlere hayat görüşünü yansıtmak. Bilfiil politikanın içinde olma, siyasetin içinde olma başka bir alandır. Bunu da biz sadece eylem yapan, hayatta başka hiçbir şey yapmayan, güzel film sevdalısı olmayanlara bırakıyoruz. Benden bu kadar."
Cengiz, "Güzel film sevdalısı bir tek Şener Şen mi? Hadi bugünün genç-politik oyuncularını, sanatçılarını geçtim; kendi kuşağından politik isimlere; Tarık Akan'a, İlyas Salman'a, Fikret Hakan'a, Yılmaz Güney'e ne diyeceğiz? Güzel film sevdalısı değiller mi bunlar?" diye yazmış.
Cengiz ve Twitter'daki linç ekibi Şen'i anlamamış. Tane tane yazalım; Şen "Siyaseti biz, sadece eylem yapan, hayatta başka hiçbir şey yapmayan, güzel film sevdalısı olmayanlara bırakıyoruz" demiş.
Şen; Tarık Akan'a ya da Yılmaz Güney'e "Sadece eylem yapan, ama hayatta başka hiçbir şey yapmayan sanatçılar" diyebilir mi? Bunu demesi için aklını oynatmış olması lazım!
Şen'in gönderme yaptığı kesim gayet net; sadece eylem yapan, başka hiçbir şey yapmayan, sanat kariyerinde bir yere gelememiş ve iyi işler çıkaramamış ama muhalif geçinen boş beleş insanlar.

SANATLA SİYASET
Elbette her sanatçı eleştirip muhalif olabilir ama bazıları hakikaten boş beleş insanlar. Ekranda ve Twitter'da sadece tribünlere oynuyorlar. Bir de bunların içinde goygoyculuğu profesyonel olarak yapan her devrin adamları var. Eskiden solcu duyguları sömürülürdü; şimdi Kemalist ve milliyetçi duyguları sömürmek moda.
Elbette Şen de eleştirilir ama onu eleştirmeden önce 40 kere düşünmek lazım. Öncelikle Şen'in açıklamalarından 'Gezici'lere laf attı, onları eleştirdi' anlamını çıkarmak hata olur. Adam gayet net; "Ben meydanlarda değil, oynamayı tercih ettiğim filmlerimde siyasi görüşümü, eleştirimi yaparım" diyor.
'Şen'i bugüne kadar hiç toplumsal olayda görmedik' demek yanlış olur.
Evet, son dönemde eylemlere katılmadı ama Twitter'da onu linç edenler kısa pantolonla dolaşırken, Şen Anadolu'nun ücra köşelerinde öğretmenlik yapıyordu. Ünlü oyuncunun bir dönem şoförlük yaptığı da biliniyor. Yani Şen; ünlü olmadan önce emekçi bir adamdı. Muhtemelen meydanlara da çıkmıştır, kendisine ayrıca sormak lazım.
Şen "Benden bu kadar" derken, 'Yaşım gelmiş 73'e, zamanında siyaset yaptık' diyor ve en önemlisi 'Politik duruşumu oynadığım filmlerde gösteriyorum' diyor.
Zaten Şen, çok nadir de olsa katıldığı TV programları ve röportajlarda siyasi görüşünü belli ediyor. O da özgürlükten, eşitlikten yana; sömürüye karşı. Son dönemde yaşanan gelişmeleri de iyi tahlil eden açıklamaları var ama görmek isteyene!
Asıl trajikomik olan; Türkiye'de kutuplaşmadan ve taraf tutmaktan şikayetçi olanların 'Ya bizdensin ya da onlardan' demeleri ve özellikle sanatçıları taraf tutmaya zorlamaları.
Bu bazen Cem Yılmaz'a da yapılıyor; sesinin daha gür çıkması, daha sert eleştiriler yapması, daha doğrusu tribünlere oynaması isteniyor. Bu, 'Hadi bize siyasetçi taklidi yap' demek gibi emrivaki istekler. İnsanlar içlerinden ne geliyorsa onu yapmakta özgürler. Cem Yılmaz, Şener Şen vs. bunlar hayatımıza renk katan güzel insanlar... Bu insanlar eleştiriyi de tığla dantel dokur gibi inceden inceye yaparlar.
'Apolitik, korkak', 'Ama sokak eylemlerine katılmadı', 'Şener Şen efsaneydi bu açıklamadan sonra bitti' diyenler var. Şen'e yapılan büyük saygısızlık. Kimsiniz yahu siz! Ne yani Şener Şen solcu goygoyu yapmadı diye mi şimdi kötü oldu?

NUTUK ATMAZ!
Şen; 'Namuslu', 'Kibar Feyzo', 'Zengin Mutfağı', 'Muhsin Bey', 'Çıplak Vatandaş' gibi birçok filminde muhalefetin de, sistem eleştirisinin de en kralını yapmıştır. Bazen tek bir sahnede kapitalizmi özetlemiş, Türkiye'yi sömürenleri, darbecileri yerin dibine sokmuştur. Birçok filmi toplumda yaşanan yozlaşmanın dönemsel özetidir.
Şen'in muhalifliği, TV'deki tartışma programlarında nutuk atmaya, iki tweet'le muhalefet yapmaya benzemez. Şen'in yaptığı daha zordur, daha anlamlıdır; illa muhalefet yapacağım diye olaylara tek bir açıdan bakmaz. Şen, eleştirisini sanatıyla yapar, sistemin ve insan doğasının özüne iner. Şen'in eleştirisi yıllar geçse de gücünü kaybetmez. 'Namuslu'yu, 'Muhsin Bey'i her izlediğinizde 'Adam kitabın ortasından konuşmuş, her şeyi özetlemiş' dersiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA