Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Telefonla dolandırılanlar enayi değil!

Polisin aldığı tedbirler sonunda yeni telefon hattı alamayan telefon dolandırıcıları, iletişim firmaları kurup vatandaşları bu kez de 'Kullan at hat'la dolandırmaya başlamış.
Polisin yaptığı bir operasyonda 6 bin 491 GSM hattı, 159 nüfus cüzdanı fotokopisi, 20 farklı iletişim firmasına ait kod vs. ele geçirilmiş.
Polis, operasyon sonrası "Vatandaşlarımız, bilmedikleri tanımadıkları firmalarda yaptırdıkları telefon işlemlerinde nüfus cüzdanlarını ya da kimlik bilgilerini içeren belgelerin fotokopilerini bırakmasın" diye bir açıklama yapmış. Bu açıklamayla sorunlar çözülecek mi?
Tek bir sorum olacak; bugüne kadar kaç yere nüfus cüzdanı fotokopisi ya da TC kimlik no'su verdiniz? Sayısını hatırlamıyorsunuz değil mi!
Hadi tanımadığımız firmalara kimlik bilgisi vermeyelim; piyasada dolaşan kimlik bilgileri ne olacak?
Baksanıza adamlar halkı dolandırmak için iletişim firması kurup kendilerine GSM hattı çıkarmışlar habire. 6 bin 491 GSM hattı ne demek? Her gün telefon dolandırıcılarıyla ilgili haberler okuyoruz; bir de medyaya yansımayanlar var. İnsanlar 'Bakın ben nasıl enayiyim, paramı kaptırdım' demek için sıraya girmiyor herhalde.

KİMLİK NO PAYLAŞILMASIN
Telefondan dolandırılanlara enayi gözüyle bakmak da hata.
Koskoca profesörler ve doktorlar dolandırılıyor!
Telefon dolandırıcıları artık işin kurdu olmuş, insanları hipnotize eder gibi ikna ediyorlar. Çünkü ellerinde yedi sülalenizin bilgisi var; bir şekilde sizi ikna ediyorlar.
Neredeyse her alışveriş için TC kimlik no'su verir olduk. Tamam, devlet kara paranın peşinde ama vatandaşın bilgilerinin çetelerinin eline geçmesini de önlemeli!
Bu çetelerin her yerde adamları var. Büyük bir markadan alışveriş yapsanız da kredi kartı bilgileriniz, son kullanma tarihi, güvenlik kodu vs. dolandırıcılık yapmak üzere kaydediliyor.
Sonra da telaşlı bir ses tonuyla 'Yanlış bir işlem yapıldı hemen düzeltelim' diye kart numarasının tamamını almak için arıyorlar. Çoğu insan da veriyor.
Gazeteden bir arkadaşım, "Her yıl kredi kartı yeniliyorum. Bilgilerimin paylaşılmasını ancak böyle önlüyorum" diyor, haklı vallahi.
Devlet telefon ve kredi kartı dolandırıcılarına karşı daha büyük çaplı operasyonlar düzenlemeli. Her alışveriş için kimlik bilgileri paylaşılmamalı.
Hatta daha kesin çözüm için tüm Türkiye'nin TC kimlik no'ları değiştirilmeli!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA