Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Demirel'i çözen, Türkiye'yi anlar

Gazeteci: "Siyaset nedir?" Süleyman Demirel: "Siyaset vâdetmektir. Zamanı gelince de izah etmektir."
Rahmetli Demirel; hoşgörülü bir siyasetçiydi, yalanı da, doğruyu da kendine has espri anlayışıyla hep kısa ve öz anlattı. Politika aynı zamanda yalan söyleme ve hitabet sanatıysa, bunu belki de en iyi Demirel yaptı: "Demokrasilerde çareler tükenmez", "Bana sağcılar adam öldürtüyor dedirtemezsiniz", "Yollar yürümekle aşınmaz", "Memlekette benzin vardı da biz mi içtik?", "Verdimse ben verdim" (Ilksan skandalında usulsüzlüğe konu olan para için), "Açım diyene geber diyemezsiniz", "Ege bir Yunan gölü değildir. Ege bir Türk gölü de değildir. Binaenaleyh, Ege bir göl de değildir."

TARİHE DAMGASINI VURDU
12 Eylül'den sonra Demirel ile görüşen Aziz Nesin, şu tespiti yapmış: "Bir darbe daha görürse komünist olabilir!" 90 yıllık Cumhuriyet tarihinin 50 yılında hep o vardı. Altı kez gitti, yedi kez geri geldi. Vallahi ben öldüğüne hâlâ inanamıyorum, her an geri gelebilir!
Rahmetli Demirel'in de hataları doğrularından daha fazlaydı. Onun; Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamına iki elini kaldırarak büyük bir iştahla "Evet" demesi, sonra da "Meclis, milleti temsil ediyor; suç varsa halkındır" diyerek kendini savunması, "Türbanlılar Arabistan'a" demesi hiç unutulmadı.
28 Şubat'ın mimarlarındandı, 12 Eylül'e giden yolun taşlarını o döşedi, bitmek tükenmek bilmeyen koalisyon ve hükümet krizlerinin baş aktörüydü. Demirel'in bu ülkeye çok zararı dokundu. Yararı da oldu; köylere elektrik, su, yol, hizmet götürdü, barajlar kralıydı.
Özetle Demirel; artıları ve eksileriyle Türk siyaset tarihine damgasını vurdu.

POLİTİK KİMLİĞİYLE ELE ALINSIN
Isparta'nın İslamköy'ünde doğan, çocukluğunda çobanlık yapan Demirel'in iyi bir eğitimin ardından 12 yıl başbakanlık, yedi yıl cumhurbaşkanlığı, 21 yıl milletvekilliği, altı yıl muhalefet liderliği ve 21 yıl da parti başkanlığı yapması da kör topal ilerleyen demokrasimizin artı hanesine yazılmalıdır. Demirel, Türkiye'nin kara kutusuydu, sırlarıyla aramızdan ayrılıp gitti. Demirel'siz Türk siyaset tarihi yazılmaz ama kitaplar, belgeseller, filmler insan Süleyman Demirel'i çok az anlattı.
Özetle, bu uzun siyasi geçmiş 'Demirel şöyleydi böyleydi, iyiydi kötüydü' diye yorumları da havada bırakır. Bence Demirel iyi ve kötü yanlarından çok politik kimliğiyle ele alınmalı. Demirel'i anlarsanız Türkiye'yi de çözersiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA