Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kurt Cobain olmak...

'Kurt Cobain Montage of Heck' belgeseli için, Kurt Cobain ile ilgili yeni ve farklı ne söyleyebilir ki diye kuşkuyla bakılıyordu. Ama belgeseli yayınlayan HBO ve yönetmeni de bu işe sekiz yılını adayan Brett Morgen olunca ortaya yeni görüntüler, bilgiler veren bir belgeselden daha fazlası çıkmış. Öncelikle bu belgesel bizdekiler gibi sadece müzik otoriteleri ve sanatçının dostlarından alınan görüşlerle hazırlanan ağlak belgesellere hiç benzemiyor.
Bu belgeselin, teknik özellikleri ve anlatım diliyle kendi türüne yeni bir soluk katacağı kesin. Belgeselin başarılı olmasında ailesi ve dostlarının Cobain ile ilgili ellerindeki birçok belgeyi, ses ve görüntü kaydını Morgen'a vermelerinin de etkisi büyük. Belgeselde Cobain'in hiç yayınlanmamış çocukluk ve gençlik videoları, ilk kayıt çalışmaları, eşi Courtney Love ve kızıyla evinde çekilmiş görüntüler var. Morgen elindeki zengin malzemeyi mükemmel bir kurguyla birleştirmiş. Cobain'in iç dünyasına dair ipuçları veren günlüğü, not defteri ve çizdiği resimlerin canlandırma ve animasyon tekniğiyle ekrana taşınması müthişti.

İSTENMEYEN ÇOCUK
Belgeselde; boşanmış bir ailenin çocuğu olarak büyümesi, onu sırasıyla anne ve babasının evden kovması, terk edilmiş evlerde ve köprü altlarında yaşamak zorunda kalması Cobain'in müziğini ve kişiliğini belirleyen unsurlar olarak veriliyor.
Belgeselde Cobain'in bir arkadaşı, "Alay edilmek onu asla güldürmezdi, alay edildiği zaman içindeki tüm öfkeyi dışarı çıkarıyordu" diyordu. Babasının kendisiyle sürekli dalga geçmesi Cobain'de öyle bir küçük düşme korkusu yaratmış ki, bu duygu onu müzikte sürekli mükemmeli aramaya yöneltmiş.
Bu hırs, Cobain'deki dahi beyinle birleşince, ortaya 90'lı yılların gençliğinin sadece müzik zevkini değil, hayat tarzını da derinden etkileyen albümlerin çıkmasına neden oldu.
Belgeselin birkaç yerinde, Cobain'in ünlü olmak istemediğinin, milyonlarca insanın ona hayran olmasına anlam veremediğinin altı çiziliyor. Cobain'in en büyük hedefi hep daha iyi müzik yapmak; kendisiyle yarışıyor aslında.
Belgeselde Cobain'in, Nirvana hayranlarının nefret ettiği Courtney Love'a, aşık olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Ama Cobain'i ölüme sürükleyen nedenlerden biri de bu aşk! Cobain 'Where Did You Sleep Last Night' şarkısını boşuna yazmadı!

EN BÜYÜK HAYALİ

Courtney 'En büyük hayalin ne?' diye sorduğunda Cobain, "3 milyon dolar kazanıp keş hayatı sürmek" diyor. Çok daha fazlasını kazanıyor ve uyuşturucu onun sonunu hazırlıyor.
Milyonlarca genç ona tapıyor, 27 yaşında rock müziğin en büyük starı ilan ediliyor ama Cobain'in bu hayattan tek beklentisi ailesi ile mutlu olmak, kendi ailesinden görmediği şevkati kızına vermek... Ama 'Nevermind' ile öyle büyük bir başarı elde ediyor ki, bunu kaldıramıyor. Basından gördüğü baskı, eşinin hataları ve çocukluğunda yaşadığı travmalar vs. onu adım adım ölüme sürüklüyor.
Belgeselin eksik gözükebilecek tek yanı, Cobain'in son günlerinin es geçilmesi. Ama bu da bilinçli bir tercih. Ölümüne dair komplo teorileri arasında boğulmak yerine yönetmenimiz, Cobain'in ruh halini anlatmaya çalışıyor.
Daha iyisi çekilene kadar Cobain'i anlayabileceğiniz en iyi belgesel 'Kurt Cobain Montage of Heck' gibi duruyor. İlk sevgilisi Tracey'in dediği gibi; Cobain ne kadar harika olduğunun farkında değildi, bu onu daha da çekici yapıyordu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA