Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

A Haber'in başarı sırrı bu görüntüde

A Haber, 2015 yılının son gününde '2015 Özel' adlı özel yayında yurt dışı ve yurt içinden tam 21 noktaya canlı bağlantı kurarak televizyonculuk tarihinde ender rastlanacak bir başarıya imza attı. Yurt dışında Amerika, İngiltere ve Almanya; yurt içinde ise İzmir, Samsun, Diyarbakır, Kocaeli'nin de aralarında bulunduğu Türkiye'nin ve dünyanın farklı noktalarına aynı yayın içerisinde bağlanmak müthiş bir olay. A Haber rejisi resmen şov yapmış.
Böyle bir yayın için çok iyi bir teknik altyapı, müthiş bir ekip ruhu gerekiyor. Aslında a Haber, bu yayınla kanal olarak 2015'te ne yaptıklarının da özetini geçmiş oldu. Haberciliğin; ajanslardan haber toplamak, gazetelerden haber derlemek ve konuk ağırlamaktan öteye geçemediği, haber kanallarının hızla kan kaybettiği şu dönemde a Haber; her zaman haberin kalbinden seslendi izleyicisine.

HABER AĞI KURDU

A Haber Genel Müdürü Abdulhalik Çimen'in, göreve geldiğinde ilk yaptığı iş bazı haber ajanslarıyla yollarını ayırmak oldu. Buna her müdür cesaret edemez! Çimen, bu cesareti gösterdi ve birçok ile kendi muhabirlerini yerleştirdi, bazı illerde bölgeyi iyi tanıyan muhabirlerle anlaştı vs. ve kısa sürede kendi haber ağını kurdu. Bu ağ, sanki bir haber ajansıymışçasına çalıştı. Türkiye'yi ve dünyayı ilgilendiren birçok olayda yurt içi ve yurt dışında a Haber bölgeye ilk giden, o bölgeden ilk seslenen haber kanalı oldu. Günümüzde haberin kalbinde olmak çok önemli; eğer orda yoksanız algı yönetimlerinin, manipülasyonların da kurbanı oluyorsunuz. Çimen'in yayın politikası bu manipülasyonları da önlemiş oldu. Bu durum aslında ayrı bir yazı konusu.

A Haber'in başarı sırrı bu görüntüde

Aldığım duyumlara göre; Abdulhalik Çimen, bu haber ağını kurarken öyle büyük bütçelerle de çalışmamış. Çimen, daha önce Turkuvaz Medya Grubu Abonelik Genel Müdürü ve İdari İşler Grup Başkanı görevini üstlenmesinin faydalarını gördü galiba. Hesap kitap işinden iyi anlayan yöneticiler mütevazı bir bütçeyle kendi haber ağını kurar.
A Haber'in bence en büyük şanssızlığı RTÜK'ün kestiği rekor cezalar oldu. A Haber bu cezaların mali yükünün altında ezilirken de büyük habercilik başarılarına imza attı ama hep kesilen cezalarla hafızalara kazındı. Açık konuşmak gerekirse a Haber bu dönemde kendini yalnız da hissetti. Sansür edebiyatı yapan birçok medya grubunun a Haber'e kesilen cezalara sessiz kalması beklenen bir durumdu. Ancak bazı AK Parti'lilerin de RTÜK'ün kestiği cezalara başta reaksiyon gösterememesi, a Haber'cileri üzdü. Neyse ki devlet şimdi kesilen bu haksız cezaların hesabını soruyor.
Bu kadar çok ceza kesilmesine rağmen a Haber, Kantar Media Aralık ayı ölçümlerine göre; Tüm Kişiler Tüm Gün, Tüm Gün +20 ABC1, Tüm Gün M+20 ve Tüm Gün F+20 kategorilerinde birinci oldu. İşte habere ve haberciye yatırım yapmanın mükafatı bu birinciliktir.

A SPOR DA BAŞARILI
Hep a Haber'den bahsediyoruz ama Abdulhalik Çimen, a Spor'da da önemli başarılara imza attı. Sabah gazetesi spor servisinin marka yazar ve muhabirlerinin de katkılarıyla geniş bir yorumcu ve haberci ekibi kuruldu. A Haber Müdürü Serkan Korkmaz önderliğinde bu ekip, işin kolayına kaçıp geyik muhabbetine prim tanımadı ve izleyiciyle arasına mesafe koyan aşırı ciddi bir yayıncılık da yapmadı. Haberi, yorumu tam da futbolseverlerin anlayacağı dilden verdiler. A Spor başta Türkiye Ziraat Kupası maçlarıyla idare ediyordu. Süper Lig ve Avrupa kupaları ve yabancı liglerden maç özetleri de yayınlamaya başlayınca hızla yükselişe geçtiler. Yine Kantar Media Aralık ayı ölçümlerine göre A Spor, Tüm Kişiler Tüm Gün, Tüm Gün +20 ABC1, Tüm Gün M+20 ve Tüm Gün F+20 kategorilerinde birinci oldu.

Özetle bu görüntü her şeyi anlatıyor. Abdulhalik Çimen'in, başarısı bu görüntüde gizli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA