Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

HIllary İmam Hatipli miydi?

Donald Trump'ın ABD başkanı olması Türkiye'yi nasıl etkileyecek?' Bence bu sorunun yanıtını şu an Trump dahil kimse bilmiyor.
Trump'ın, Müslümanlar ve göçmenlerle ilgili açıklamaları bizleri üzmüş ve endişelendirmişti ama siyaset yalanlar üzerine kurulu bir dünya!
10 Haziran'da bu köşede yayınlanan 'Oyum Donald Trump'a' başlıklı yazım şöyle başlıyordu:
'Mark Twain'in dediği gibi 'Politikacının hayatının yarısı seçmeni, öbür yarısı birbirlerini aldatmakla geçer'.
Politikada başarılı olmak için halkın duymak istediği şeyleri söylemelisiniz.' Trump da seçimi kazanmak için ABD'lilerin duymak istediklerini söyledi. Başkan olduktan sonra agresif, milliyetçi politikalarında yumuşama bekleyebiliriz. Zaten ilk konuşmasında, "Tüm ABD halkının, bana oy vermeyenlerin de başkanı olacağım" diyerek bunun sinyalini verdi.

TAM BİR KAPALI KUTU
Kezban Köse adlı bir Twitter kullanıcısının 'Trump, İslam düşmanı diyorlar. Sanki Clinton imam hatipli' diye yazdığı tweet, birçok şeyi özetliyor aslında. Müslümanlar son dönemde en büyük acıları Hillary'nin de dışişleri bakanı olduğu Obama yönetiminde yaşadı; Ortadoğu yine kan gölüne döndü. Obama ve Hillary'nin son dönemde Türkiye'ye olan bakış açılarını uzun uzadıya anlatmaya gerek yok; Türkiye'nin iç dinamiklerini hesaba katmadan hep hesap soran bir tavır içerisindeydiler. PYD ve YPG'yi desteklemeleri, 15 Temmuz darbe girişiminde takındıkları tavır, darbe ile ilgili açıklama yapmak için bile uzun süre beklemeleri, Hillary'nin başkan olursa Kürt grupları açıkça destekleyeceğini açıklaması vs... 10 Haziran'da yazdığım gibi; Trump kazanırsa, ABD'nin dış siyasetinin değişme ihtimali var ama Hillary seçilseydi Türkiye'ye zararı dokunan politikalar aynen devam edecekti.
Trump'ın seçimi kazanması şu aşamada bizim için daha hayırlı oldu. Ancak bizim için umut vâdetse de Trump, tam bir kapalı kutu.
Trump, daha önce The New York Times'a verdiği röportajda Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili Erdoğan'ı övmüş, "Bazıları darbe girişiminin tertip olduğunu söylüyor ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum.
Yaşananları tersine çevirebileceği konusunda Erdoğan'a güveniyorum" demişti.
Suriyeli Kürtler için de "Kürtlerin hayranıyım, anlarsın" ifadesini kullanmıştı.
Soruyu soran gazetecinin "Ama Erdoğan değil; bu durumla nasıl baş edeceksiniz?" diye sorması üzerine şu cevabı vermişti:
"İdeali, onların hepsini bir araya getirmek olur. Ve bu bir olasılık olur. Ama ben Kürt güçlerin büyük bir hayranıyım. Aynı zamanda, Türkiye'yle potansiyel olarak çok başarılı bir ilişkimizin olabileceğini düşünüyorum. Ve ikisini bir şekilde bir araya toplamak gerçekten harika olacaktır." Aynı açıklamada bile iki tezat politik düşünce var.
Trump'ın biyografilerini yazan yazarlara 'Trump nasıl biri?' diye sorulduğunda ilk verdikleri yanıt şu oluyor: 'Agresif, tutarsız, ilkesiz, materyalist, kibirli, kurnaz, karizmatik.' Özetle ne yapacağı önceden kolay kolay öngörülemez bir ABD başkanı ile karşı karşıyayız.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA