Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Mor kalpli adam

Adana'da ücretsiz kartıyla otobüse binmek isteyen şehit annesine, otobüs şoförü 2.5 lirayı almak için diretti. Şoför parayı alamayınca şehit annesine hakaret etti.
Sosyal medya devreye girince bu vicdansız adam gözaltına alındı.
Üç ay önce Kayseri'de altı trafik magandası, iki gaziyi feci şekilde dövmüştü.
Tüm Türkiye ayağa kalktı, magandalardan ikisi tutuklandı.
Afrin'de şehit düşen Musa Özalkan'ın maaşına haciz talebinde bulunulması yine Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Avukat hakkında soruşturma açıldı.
Buna benzer olaylar daha önce de yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. 7 Haziran 2011'de bu köşede SABAH yazarı Yavuz Donat'ın yıllar önce yazdığı 'Mor kalpli adam' başlıklı müthiş yazısını paylaşmıştım. O yazıyı hatırlamakta fayda var:

'BİZİM İÇİN SAVAŞTINIZ'
"Geçen hafta Amerika'da iken bir otomobilin plakası dikkatimizi çekti. Plakada damga, mühür, madalya gibi bir şey vardı. Sonra sürücüsüne baktık.
Madalyalıydı... Park yerindekiler ona saygıyla, sevgiyle, tebessümle bakıyorlardı. Kimi de gidiyor madalyalı adamın elini sıkıyordu.
Yanımızdakilere sorduk: 'Bu adam kim? Bu madalya neyin, nesi?' Dediler ki 'Bu bir gazi... Yakasındaki de Purple Heart.
Purple Heart... Türkçesi, mor kalp. Askerlik görevini yaparken yaralananlara verilen madalya.
Polis, mor kalpli adama selam duruyor. Lokantadaki garson, mor kalpli adama en iyi masayı gösteriyor. Bazı müşteriler de mor kalpli adamın yanına yaklaşıp 'Siz bizim için savaştınız.
Teşekkürler' diyor. Mor kalpli adamla resim çektirenler bile var... (ABD'de) '11 Kasım, Gaziler Günü.' Her yılın 11 Kasım'ında bankalar, okullar, hükümet binaları kapalı.
Her yerde geçit törenleri düzenleniyor.
Ve bütün ülke mor kalpli adama teşekkür ediyor.
Eğer gazi çalışabilir durumdaysa, devlet ona mutlaka iş buluyor.
Çalışamayacak durumdaysa... Devlet onun bütün ihtiyaçlarını, ömür boyu karşılıyor.
Amerika'da beyaz, siyah, kadın, erkek, zengin, fakir herkes eşit. Ama mor kalpli adam;
'üstün insan', ayrıcalıklı.
Onun sahip olduğu ayrıcalığa Amerikalı parlamenter bile sahip değil."

ÜSTÜN İNSAN STATÜSÜ
Türkiye, gazilerine ve şehit ailelerine sahip çıkan güçlü bir ülke. Son dönemde gazi ve şehit aile maaşları, tazminatları arttı.
Devlet, elinden geldiğince gazilere, şehit ailelerine sahip çıkmaya çalışıyor, onlara iş imkanı sunuyor, çeşitli ayrıcalıklardan yararlanmalarını sağlıyor. Ama bu yardımları daha kapsamlı yapmalıyız.
En önemlisi ABD'deki mor kalp madalyasına benzer, şehit ailelerini de kapsayacak bir uygulamaya geçmeliyiz. Halkımız gazileri ve şehit ailelerini görür görmez tanımalı, onlara her türlü saygı ve yardımı göstermeli. Toplumda gazilerimizi ve şehit ailelerini ayrıcalıklı ve 'üstün insan' statüsüne sokacak bir algı yaratmalıyız.
En basit örneğiyle şehit aileleri ve gazilerin kullandığı ücretsiz kart; özel otobüslerde, dolmuşlarda da geçmeli. Trafik magandaları bir aracı sıkıştırdı mı, o arabada mor kalbe benzer bir işaret, mühür görüp aklını başına almalı. Bir gaziye ya da şehit ailesine dava açıldı mı, avukatlar onların ayrıcalıklı insanlar olduklarını nüfus kayıtlarında görmeli.
Gaziler, şehit aileleri bir restorana girdi mi, onlara en güzel masa açılmalı vs. Türk halkı ve devleti cömerttir, yardımseverdir; yeter ki, gazilerimizi ve şehit ailelerini 'ayrıcalıklı insan' yapacak uygulamayı hayata geçirelim ve yardım işlerini daha organize yapalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA