Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

5 bin lira+lojmana çalışacak çoban yok

Bloomberg'te yayınlanan 'Mevsiminde Tarım' programında hayvancılıkta işçi sorunu ele alındı.
Bir hayvan çiftliği sahibi şunları söyledi:
"Hayvancılıkta deneyimli çobanlar yok. Deneyimli çobanlara 3 bin ile 5 bin arasında maaş, sigorta veriyoruz.
Yeme-içme yok ama konaklama, elektrik, su, ısınma bize ait. Bu şartlara rağmen kaliteli eleman bulmakta çok zorlanıyoruz."

BEYAZ CİPLİ PRENSLER
Herkes işsizlikten yakınıyor ama iyi maaşla çoban, vinç operatörü bulunamıyor.
Elbette bunun meslek liselerinin tercih edilmemesi ya da geleneksel usta-çırak eğitiminin ilgi görmemesi gibi birçok nedeni var. Ama bir diğer neden de popüler kültür. Her şey zincirleme ilerliyor! Herhalde yerli dizilerin yarısında erkek karakterlerin altlarında son model cip var ama ne iş yaptıkları belli değil. Çoğu memleket kurtarıyor ya da 'adamlık' dersi veriyor. Dizilerdeki erkek nüfusun diğer yarısı ise tarihi dizilerdeki savaş meydanlarında cenk ediyor. Bir-iki dizi hariç manav, taksici, çoban, çiftçi, kaportacı gibi hayatın içinden meslek sahibi karakterler yok.
Kırsal kesimde erkekler çiftçilik ya da hayvancılık yapmak yerine büyük şehirlerde asgari ücretle güvenlik görevlisi olmayı tercih ediyorlar. Ya da üniversitelerde iş bulması zor bölümlere giriyorlar.
Büyük şehirde olmak, gençlerin kolay yoldan para kazanma ya da masa başı iş bulma hayalini diri tutuyor. Çünkü dizi izleyen genç kızların hayalinde hep beyaz cipli prens var!
Türkiye'de mesleklere saygı kazandıracak, imaj tazeleyecek kültürel projelere de ihtiyaç var!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA