Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tiyatro coştu medya uyuyor

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Devlet Tiyatroları'nda (DT) seyirci sayısının 1 milyon 700 bini aştığını, 2002'de 23 olan sahne sayısının 68'e yükseldiğini söyledi. Yavuz'un verdiği bilgiye göre; Türkiye çapında bu yıl 52 yeni oyun sahnelendi.
Bunlardan 23'ü yerli yazarların ilk kez sahnelenen oyunları. Özel tiyatrolarda da tam bir seyirci patlaması yaşanıyor, sürekli yeni oyunlar 'perde' diyor.

OYUNLAR KAPALI GİŞE
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre; hem DT, hem de özel tiyatrolarda 2017'de toplamda 7 milyon 6 bin 410 bilet satıldı. Eskiden dizide oynamak oyuncuların önceliğiydi ama şimdi tiyatro oyunları kapalı gişe oynuyor. Bilet fiyatları da eskisi gibi düşük değil. Elbette oyuncuların bu özgürlüğe kavuşmasında dizilerden çok kazanmalarının etkisi var.
Opera ve balede de durum güzel. Örneğin Süreyya Operası'ndaki gösterilerin biletleri aylar öncesinden tükeniyor.
Bazıları AK Parti döneminde sahne sanatlarında geriye gidildiğini söylüyordu ama rakamlar bunun doğru olmadığını açıkça gösteriyor. 2002'de 23 olan sahne sayısının 68'e yükselmesi, oyun ve seyirci sayısının sürekli artması bunun en güzel kanıtı. Elbette asıl patlama özel tiyatrolarda yaşandı. Atatürk Kültür Merkezi'nin açılmasıyla sahne sanatlarına ilgi katlanarak artacak.
Tiyatroya artan bu yoğun ilgiye rağmen medyada varsa yoksa sinema!
Cumhuriyet gazetesinin duayen tiyatro eleştirmeni Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Milliyet Sanat'tan yine bir başka duayen Seçkin Selvi, Sabah'tan Hıncal Abi (Uluç), Hürriyet'ten Doğan Hızlan, Hürriyet Kitap Sanat'tan Bahar Çuhadar ve GÜNAYDIN'dan İlker Gezici gibi birkaç yazar dışında sürekli tiyatro eleştirisi yazan yok.
Tiyatrocular GÜNAYDIN'ı bazen eleştiriyorlar ama onlara magazin medyasında altı yıldır her hafta tiyatro eleştirileri yazarak tek destek veren İlker Gezici!
İnternet medyasından da tiyatroya önem verilmiyor. Tiyatroda seyirci patlamış, insanlar gittikleri ya da gidecekleri oyunlar hakkında lezzetli bir yazı bekliyor ama biz uyuyoruz!
Oysa her gazetede ve eklerinde sürekli tiyatro yazıları ve eleştirileri olmalı.
Ne yazık ki, medyamızdan YouTuber Enes Batur kadar bile ilgi görmüyor tiyatro!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA