Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tuvaletten sonra en az el yıkanan ülke!

Çin'de hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Ölümcül koronavirüs salgınının ilk başladığı şehir Wuhan'da bile geçici olarak kurulan tüm prefabrik hastanelerin kapatılacağı açıklandı. Bu hastanelerde kalan birçok hastanın taburcu olduğu ve evlerinde müşahade altında kalacağı belirtildi.
Çin, sert tedbirler sayesinde kıyamet senaryolarını boşa çıkardı.
Elbette 3 bin 150 Çinli hayatını kaybetti ama ülkede 81 bin kişi enfekte olurken bunların 60 bininin hastalığı yenmesi büyük başarı.
Şimdi virüsle dünya boğuşuyor.
Başta İtalya olmak üzere Avrupa'nın hali vahim. Etkinlikler, spor karşılaşmaları, birçok ticari faaliyet, fuar vs. iptal ediliyor. Sosyal hayat durma noktasında!
İşte küresel ekonominin zararları!
Çin gibi dev bir ülkede salgın hastalık çıktı, dünya ekonomisinde domino etkisi yaratıyor. Dünyanın en zengin üç ismi olarak belirlenen; Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve LVMH Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bernard Arnault toplamda 30 milyar dolar zarara uğradı.
Ya hayatını kaybedenler! Çin istemeden de olsa dünyaya kabus yaşattı.

ÇİN ÖZÜR DİLEMELİ
Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsten korunmanın en etkili yolunun ellerin sabunla sıklıkla yıkamak olduğunu açıkladı.
Gallup International, 2015 tarihli araştırmasında; dünyada tuvaletten sonra ellerini sabunla yıkayanların oranının en yüksek olduğu ülke Suudi Arabistan çıktı. Şaşırdınız değil mi? Türkiye yüzde 94'lük el yıkama oranıyla 63 ülke arasında altıncı, Avrupa'da ise ikinci sırada yer alıyor.
Avrupa'da el yıkamanın en zayıf olduğu ülke yüzde 50 ile Hollanda, onu yüzde 57 ile İtalya takip ediyor! Avrupa'da koronovirüs yüzünden en çok insanın hayatını kaybettiği ülke ise İtalya!
El yıkama oranı en düşük Uzak Doğu ülkeleri.
Japonya yüzde 30, Güney Kore'yse yüzde 39.
Tuvaletten sonra el yıkamanın en düşük olduğu ülke ise yüzde 23 ile Çin.
Sars, koronovirüs gibi en tehlikeli virüslerin Çin'de çıkmasına şaşırmamak lazım. Hem tuvaletten sonra ellerini yıkamıyorlar, hem de yarasa, karıncayiyen, köpek gibi canlıları yiyorlar! Tabii tüm Çin için genelleme yapmak doğru değil ama yarasa çorbası da içmeyiverin kardeşim!
Virüsün yarasa ya da karıncayiyenden insana buluşma ihtimali yüksek görülüyor.
Çin hükümeti, koronovirüsü ilk teşhis eden doktorları da susturmuş ve virüse karşı ani refleks gösterememişti. Çin'in tüm dünyadan özür dilemesi gerekmiyor mu? Hatta tazminat bile ödemeliler!

***


Kıyamet senaryosuna gerek var mı?
Koronavirüs (Covid 19) vakalarının yüzde 80'i evde iyileşecek düzeyde hafif semptomlar gösteriyor. Dünya genelinde 65 bin hastanın virüsü yenmesi bence olumlu gelişme. Zaten koronavirüs, Ebola, Mers, Sars kadar ölümcül değil. Dünya Sağlık Örgütü, Ebola'nın öldürme oranının yüzde 50, Mers'in yüzde 34, Sars'ın yüzde 9.6 açıklamıştı. Koronavirüs vakalarında ölüm oranı yüzde 6 civarında. Ancak koronovirüs dünyaya daha hızlı yayıldı.
10 Mart 2020 itibariyle koronavirüs sebebiyle ölenlerin sayısı 4 bin 100'e ulaşırken, dünya genelindeki toplam vaka sayısı 117 bine yaklaştı. Afrika'da 2014'te baş gösteren Ebola virüsü sebebiyle 4 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti.

60 YAŞ ÜSTÜ DİKKAT!
Koronovirüs bünyesi zayıf yaşlılarda daha etkili oluyor. Virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin çoğu 60 yaş üzeri insanlar. Virüsten dolayı hayatını kaybeden 0-9 yaş arasında hasta bulunmuyor.
Bizde şimdilik bir vaka çıktı, onun da sağlık durumu iyi ama sosyal medyada kıyamet koptu! Arkadaşlar biraz sakin olun. Elbette tedbiri elden bırakmamak gerek. Tüm dünya virüsten kırılırken, virüsün en son uğradığı ülkelerden biri olduğumuz ve şu ana kadar sadece bir vaka görüldüğü için umutlu olmamız gerekmiyor mu? Sadece bir vaka için Sağlık Bakanlığı'nı suçlamak ise büyük insafsızlık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA