Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Klimayı açacak mıyız?

Kadıköy'de faaliyet gösteren bir restoran, koronavirüse karşı masalara şeffaf separatör ve paravan koyarak önlem almış. Her müşterinin servis tabağı, tuzluğu, çatalı, bardağı jelatinli halde masalarda olacakmış. Ayrıca masalarda yandaki ikinci sandalye boş bırakılacakmış.
Bunların hepsi güzel, yerinde önlemler. Peki, içerinin serinliği nasıl sağlanacak? İşte bu yaz oteller, restoranlar ve kafelerin en zorlanacakları soru bu!
Pandemi dönemde klima kullanımının virüs bulaş riskini artıracağını belirten uzmanlar, "Klimalar iç ortamdaki havayı soğutup, geri verdiği için salgın riski artar. Bu dönemde iş yerleri ve evlerde pencereler açılmalı" uyarısında bulunuyor.
ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre; eğer bir mekânda koronavirüs içeren damlacıklar varsa, havalandırma sistemi bu damlacıkların yayılımını artırabilir!
Dün ajanslara şöyle bir haber düştü: Kanada'nın Quebec eyaletindeki bir yaşlı bakımevinde yaşayan 226 kişinin tümü ve çalışanların 148'i Covid-19'a yakalandı. Virüsün havalandırma sistemindeki bir arıza nedeniyle yayılmış olabileceği belirtildi.
Sadece klimalar, havalandırma sistemleri, vantilatörler bile olağan şüpheli! Toplu taşımalarda da aynı risk söz konusu!
Havayı üç ayrı filtreden geçirerek mekâna veren ve kirli havayı da zemin seviyesinden emerek atmosfere salan hijyenik klima sistemleri kesin çözüm mü?
Havalandırma sistemini kurulacak etkili bir filtrasyon sistemi virüs bulaşma riskini ne kadar indirir? Bunlar cevapları merak edilen sorular. Görünen o ki, en güvenli serinleme yöntemi kapı pencere açıp yapılan doğal havalandırma.
Peki, uzmanlar kesin bir dille klimayı yasaklarsa yaz sıcakları başlayınca klimasız nasıl idare edeceğiz? Bu süreçte belediyeler kafe ve restoranların dışarıya daha çok masa atmalarına göz yumsalar iyi olur.
Uzun vadede ise yeni yapılacak binalarda öncelik doğal havalandırma olmalı, balkon yapımını teşvik edecek imar planları hazırlanmalı.

Çanakkale Köprüsü
1915 Çanakkale Köprüsü "Yazlıkçıların ve bayramcıların çilesini bitirecek" demek bence bu devasa köprü için haksızlık olur. Evet, feribotla 1-1.5 saat süren Boğaz yolculuğu, köprüyle altı dakikada tamamlanacak. Özellikle bayramlarda karşıya geçmek için dört-beş saat beklenilmeyecek. Ama bence köprünün sağlayacağı en büyük kazanç, İstanbul'a alternatif oluşturacak olması.
1915 Çanakkale Köprüsü'nün yaratacağı hinterland sayesinde Çanakkale büyük yatırımlar alacaktır. Avrupa ve Asya arasında geçişe önemli bir alternatif daha eklenecek. İstanbul'daki bazı yatırımcılar Çanakkale'ye geçiş yapacak.

Karantina futbolu
Bundesliga'nın başlaması normalleşme aşamasında önemli bir adım oldu. Dortmund- Schalke maçı Covid- 19 tedbirleri altında bir futbol karşılaşmasının nasıl olacağının da testiydi.
Öncelikle seyircisiz futbolun futbola benzemediğini görmüş olduk. Futbolcuların rakiple mümkün olduğunca az temas kurması oyunu güzelleştirdi. Daha az faul oldu, top daha çok sahada kaldı, teknik fiziğin önüne geçti ve Dortmund'un galibiyetiyle sonuçlanan 4-0'lık bol gollü bir maç izledik.
Yedek kulübesindeki futbolcular maske taktı, sosyal mesafeyi koruyarak oturdu ama saha içinde futbolcular birbirlerine bol temasta bulundu. Korona salgınında da futbol bu kadar oynanabilirdi. Bundan iyisi Şam'da kayısı. Darısı Süper Lig'in başına!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA