Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Parayla tablo almakla iş bitmiyor!

Bir okurumdan "Fatih Sultan Mehmet'in tablosunu alın diyordun ama tabloyu İBB aldı!" diye mesaj geldi. Evet, 18 Haziran tarihli 'Bu tabloyu alalım' başlıklı yazım, 'Gururla 'Osmanlı'nın torunlarıyız' diyorsak, bu tabloyu alalım!' diye bitiyordu.
Mevzu atalarımızın mirası olunca o tabloyu kimin aldığı önemli değil ama bunun politik şov malzemesine dönüştürülmesi etik değil! Bir tablo alıp tarihimize tek sahip çıkan İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'ymiş, sanki AK Parti döneminde İBB, tarihi eserleri önemsemiyormuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Amaç; Ekrem İmamoğlu'nun PR'nı yapmak, muhafazakâr kesime şirin gözükmek. Bir tablo almakla iş bitmiyor! AK Parti döneminde sayısız tarihi eser, restorasyon çalışmalarıyla hayata döndürüldü. Sadece Türkiye'de değil, Balkanlar ve Avrupa'daki birçok ata mirası yok olmaktan kurtarıldı.
Müzeler AK Parti döneminde yenilendi, modernleştirilerek ziyaretçi sayıları artırıldı. Saraylar bodrumlarında yok olmaya terk edilen Osmanlı arşivleri AK Parti döneminde kurtarıldı, depreme ve yangına dayanıklı özel ortamlara taşındı.

4399 ESER GERİ GETİRİLDİ
Eğer Fatih'in tablosu parayla alınıp politik şov yapılıyorsa, AK Parti döneminde 2004- 2019 yılları arasında 4 bin 399 kültür varlığının Türkiye'ye iadesinin sağlandığını hatırlamakta fayda var. Evet, yanlış okumadınız! Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen yoğun girişimler sonucunda yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan tam 4 bin 399 eser, yurda kazandırıldı
Bu eserler arasında Sultan 2. Abdülhamit'e ait 18 parça eşya, Çarşamba Mehmet Ağa Camisi'nden çalınan çiniler, Tarihi Yortan Kabı ile Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi'ne ait el yazması kitaplar, Laodikya Antik Kenti'ne ait bronz el, Roma yüzüğü ile sikkeler ve daha birçok paha biçilmez eser ülkeye geri getirildi. Ayrıca eserlerimizin geri almak için açılan birçok dava da devam ediyor.
Özetle Fatih Sultan Mehmet'in tablosunun alınması büyük kazançtır ama İstanbullunun parasıyla satın alınan bir tablo ile sanki AK Parti, atalarımızın mirasını önemsemiyormuş gibi bir hava yaratmak külliyen saçmalıktır. Tarihe sahip çıkma yarışında AK Parti çıtayı çok yukarılara çıkarmıştır!

Araçlı konserlere dikkat!

Kenan Doğulu'nun arabalı açık hava konserine ilgi büyüktü. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı konserde, araçlar tek tek dezenfekte edildi. Seyircilerin ateşleri ölçüldü ve maske dağıtımı yapıldı vs. Normalleşme adına güzel bir gelişme ama sosyal medyaya yansıyan görüntülerde izleyicilerin araçlarından çıkıp sosyal mesafeyi ihlal ettiklerini gördüm.
Covid-19 salgını yüzünden normalde konser düzenlemek yasak. Araçlı olduğu için bu izin veriliyor. Eğer sosyal mesafe kuralına uyulmadan konser izlenecekse, araçlara ne gerek var!
Birbirimizi kandırmasak!

Schengen ücretleri geri ödensin
Geçenlerde bir arkadaşım Covid-19 salgını yüzünden İtalya gezisini iptal edince turun parasını geri aldığını ama ailece Schengen vize için ödedikleri paranın yandığını söylüyordu.
Schengen vize başvurusu son zamla birlikte yetişkinler için 80 Euro, çocuklar için 40 Euro olmuştu. Dört kişilik bir aile için yüksek bir oran!
Düşünsenize salgından önce alınan kim bilir kaç kişinin vizesi kullanılmadan bitti! Avrupa'da işi olanlar tekrar vize alacaklar! Avrupa ülkeleri zaten Türklere kısa süreli vize verip, Schengen başvuru ücreti adı altında resmen haraç topluyordu!
Parası ödenen ama kullanılmayan vizelerden büyük haksız kazanç sağlandı. Bu ücretlerin geri ödenmesi ya da Schengen vizesini kullanamayanların tekrar yapacakları başvuruda ücret ödememeleri için Turizm ve Kültür Bakanlığı girişimde bulunmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA