Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kazandığınız paranın hakkını verin!

Amasya'da merkeze bağlı Kızoğlu köyünde yaşayan 9 yaşındaki Boran Vural, EBA platformundan canlı yayınlanan derslere katılabilmek için köyde bir süre internetin çektiği yer aradı. Evinin penceresinin önünde internetin çektiğini fark eden Boran, cep telefonunu camın önüne yerleştirerek derslere katılmaya başladı. Öğretmeni bu durumu fark edince Boran'ın fotoğrafını çekip paylaşmış.
Türkiye'de büyük paralar kazanıp hâlâ internet altyapısına gerekli yatırımını yapmayan operatörler, Boran'ın fotoğrafını görünce utanırlar mı acaba?
Dağ başında çektikleri reklamlarda uçuyorlar, şehir merkezlerinde hız rekorları kırıyorlar ama gerçekte Beşiktaş'ın göbeğinde bile bazen yoğunluktan internet çekmiyor!
Boran'ın evine DSL, İstanbul'daki çocuklara da fazla yüklenmeden dolayı fiber bağlantı lazım! EBA'da yaşanan bağlantı sorunu için sosyal medyada espri kasanların internet operatörlerinden aldıkları hizmetin kalitesini sorgulamak akıllarına gelmedi.
EBA, başarılı bir uygulama ama verimliliği internet alt yapısına bağlı. Zoom'a ya da, Microsoft Teams'e de aynı anda milyonlarca insan girerse benzer sorunlar yaşanırdı çünkü internet altyapısı yetersiz.
Ülkelerin sabit internet hızını güncelleyen Speedtest, Haziran ayını kapsayan raporunda dünya genelinde sabit internet ile indirme hızını 78,26 Mbps, yükleme hızını ise 42.06 Mbps olarak ölçtü.

ALTYAPI SORUNU VAR
Türkiye'de ise ortalama indirme hızının 26.30 Mbps olduğu görüldü. Türkiye'nin ortalama upload yani gönderme hızı ise 9.05 Mbps olarak ölçüldü. Türkiye, en hızlı sabit internet sıralamasında 101. sırada yer aldı. Ülkemiz 37.21 Mbps ortalama indirme hızına sahip olan mobil internet hızıyla da 48'inci sırada kendine yer buldu.
Dünyada Singapur sabit internet hızıyla (208.16 Mbps) birinci, Güney Kore ise mobil internet hızıyla (110.10 Mbps) ilk sırada yer alıyor. Bu iki ülkenin eğitimde çok ileri olmaları rastlantı olmasa gerek!
Türkiye'de internet operatörleri istedikleri kadar 'MBPS' versinler, 'ping' değerleri kötü! İnternete ödediğimiz para ile aldığımız hizmetin kalitesi arasında büyük fark var.
Lider operatör dışında diğer operatörler de yeni fiber hat çekmeliler, altyapıya yatırımlarını artırmalılar. En önemlisi, fiber altyapıda ortak hareket etmeliler. Aralarında sorun neyse bir an önce çözmeliler. İnternet altyapısı sağlam olsaydı EBA'da sorun yaşanmazdı.
Pandemi süreci internete olan bağımlılığımızı çok artırdı. İnternetsiz hiçbir şey yapamaz hale geldik. 5G ihalesinden önce altyapı sorunları çözülmeli. Operatörler, kazandıkları paranın hakkını vermeliler.

Komikler ama...
Ünlü giyim markası Balenciaga'nın yeni vatkalı koleksiyonunu tanıtan modeller, bahçeye konulan korkuluklara benziyor. Arkadaşlar, kırsalda geçen üç harflileri konu alan korku filmlerinden fırlamış gibiler.
Güya markanın amacı kalıplaşmış güzellik algısını yıkmakmış. Yıksa ne olacak ki? Kim böyle giyinir? Amaç komiklik, tepki çekmek. Bunu da başarıyorlar doğrusu, epeyce espri yapıldı bu fotoğraf için.

Doktora saldıran bedelini öder
Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına saldıran iki kişi tutuklandı. İzmir'de Dr. Kadir Songür'ü jiletle boğazından yaralayan Bayram K. ise 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı, cezada indirim uygulanmadı.
İşte böyle haberler duymak istiyoruz! Sağlık çalışanlarına saldıranlar karşılığını bulmalı. Eskiden doktorlara büyük saygı gösterilirdi. Sonrasında doktora saldırmanın moda olmasının ciddi şekilde sosyolojik araştırması yapılmalı. Linç ve şiddet olaylarına karşı daha kapsamlı çözümler üretmeliyiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA