Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yarasalar bile sosyal mesafeyi koruyor

Covid-19 salgını ilk görülmeye başladığında hastalığın yarasa yemekle ortaya çıktığına dair komplo teorileri atılmıştı. Bu teorileri destekleyen bilimsel araştırma sonuçları bile açıklandı. Covid-19'un tam olarak nasıl ortaya çıktığı hâlâ gizemini koruyor ama yarasalar da olağan şüpheliler arasında yer alıyor. Ama yarasaların bu konuda bir suçu yok. Sonuçta onu yaşadığı mağarada yakalayıp çorbasını yapan insan! Neden yarasalardan bahsettiğime gelince... Efendim Ohio Üniversitesi'nden araştırmacılar vampir yarasalarının hastalık durumunda nasıl davrandığını gözlemlemek için 31 yetişkin dişi yarasayı bir deneyde kullandı. 16 yarasaya hasta olmuşlar gibi bağışıklık tepkisi geliştirmelerini sağlayacak endotoksin enjekte edildi. Kontrol grubu olan 15 yarasaya ise salin (tuzlu su) enjeksiyonu yapıldı. Daha sonra üstlerine yakınlık sensörü yerleştirilen yarasalar doğal ortamlarına bırakıldı. Kontrol grubundaki yarasaların birbirleriyle etkileşime geçme olasılığı yüzde 49 olarak hesaplanırken 'hasta' yarasalarla etkileşimde bu oran yüzde 35'e düştü. İyileşme döneminde yarasalar her bir partnerle ortalama 25 dakika daha az zaman geçirdi. İbretlik bir araştırma sonucu. Yarasalar bile hastalanınca sosyal mesafeyi koruyorken biz insanlar hâlâ sosyal mesafeyi korumayı tam anlamıyla başaramadık. Salgın aldı başını gidiyor. Bazı ülkeler sokağa çıkmayı yasaklamaya başladı. Yarasalar hastalanınca sosyal mesafeyi koruyorsa biz de bunu başarabiliriz, biraz gayret lütfen!


15 yaşında güzellik yarışmasına katılmak doğru mu?

Bu yıl 33'üncüsü düzenlenen Best Model Türkiye Yarışması'nın finalinde, kızlarda birinciliği Melisa İmrak alırken, modelin 15 yaşında olduğu öğrenildi. Ve bu yaşta bir kızın güzellik yarışmasına katılması doğru mu tartışması başladı. Şimdi herkes soruyor, 15 yaş erken değil mi? Bana göre erken, bir başkasına göre değil! En azından 18 yaşa kadar beklenmeli ama dünyada çocuk, ergen modeller de var. Daha önce aynı yarışmayı Simge Tertemiz de 15 yaşındayken kazanmış. Yarışmada katılım şartlarına göre; 18 yaşından küçüklerin ailesinden muvafakatname alma zorunluğu bulunuyor. Melisa'nın ailesi de buna izin vermiş. Günümüzde ilginç, iyi hikaye satıyor. Önemli olan bir hikayen olması. Melisa, yaş tartışmasıyla bir süre gündemde kalmayı garantiledi! Takipçi sayısı katlanır vs...

Taksilere daha fazla denetim şart!

Gelen şikayetler üzerine İstanbul'da Sivil Trafik Ekipler Amirliği, Eminönü, Sultanahmet ve Taksim bölgelerinde, özellikle yabancı turist yolcuları seçen ticari taksiler üzerinde denetim yaptı. Denetimlerde; çalışma ruhsatı olmayan 22 adet, muayene 4 adet, trafik işaretleri 5 adet, duraklama 13 adet, yasak park 10 adet, uygunsuz ışık 1 adet, cep telefonu 6 adet, emniyet kemeri 40 adet olmak üzere toplam 101 kusurdan cezai işlem uygulandı. Bir denetlemede 22 çalışma ruhsatı olmayan taksi çıkıyorsa, kaçak çalışan kaç taksi var acaba İstanbul'da? Belki de '6 bin yeni taksi plakası daha çok trafik demek. Piyasada 6 binden daha fazla korsan çalışan var' diyen taksiciler haklı.

TURİSTİ KAZIKLIYORLAR

Bu arada söz konusu denetlemede turistlerin yoğun olduğu bölgelerde yolcu seçen taksicilere ceza yağmasına hiç şaşırmadım. Çünkü ne zaman Eminönü, Sultanahmet ve Taksim'de taksi beklesem boş taksilerin dalga geçer gibi müşteri almadıklarını görüyorum. Sanki bir şebeke gibi 5-6 araç yan yana sıralanıyorlar ve hepsi kazıklayacak turist bekliyorlar. Bu dolandırıcılar yüzünden işini düzgün yapan taksi şoförleri de zan altında kalıyor. İşte bunun gibi daha çok denetim yapılmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA