Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

180 ilim insanı 10 yılda hazırladı


Bizim çocukluğumuz gazetelerden kupon kesip ansiklopedi setlerini biriktirmekle geçti. İnternet yoktu, ansiklopediler en önemli bilgi kaynağıydı.

Şimdi bilgi güya 'bir tık ötede' ama tıkla tıkla doğru bilgiye ulaşamıyorsun. Vikipedi bile yalan yanlış bilgilerle dolu!

İnternette bilgi ararken karşınıza hep galeriler çıkıyor. Tıklıyorsun, tıklıyorsun boş bilgi devam ediyor. Birçok site 'tık' almak için en çok aranan konularla ilgili sayfalar hazırlıyor ama metinler aynı! Çünkü her sitede başkasından bilgi kopyalanıyor ve internet yanlış bilgi çöplüğüne dönüşüyor.

Özellikle dini konularda internette yoğun bir bilgi kirliliği var. Bazı internet sitelerinde en temel İslami konularda bile yanlış bilgiler paylaşılıyor. Ansiklopedilerin önemi de burada ortaya çıkıyor. Kesin, doğru bilgi her zaman başucunuzda olmalı.

İşte bu noktada okurlarına yıllardır kaliteli kitaplar ve ansiklopediler sunan SABAH gazetesinin, yeni kuponlarını vermeye başladığı Temel İslam Ansiklopedisi'ni tavsiye ediyorum. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hazırlanan, 180 ilim insanının 10 yıl süren titiz çalışmasıyla ortaya çıkan Temel İslam Ansiklopedisi tam sekiz cilt, 4400 sayfa.

KALİTELİ BİR ÇALIŞMA

Seti inceledim, ciltleri üst üste koyup taşırken zorlandım desem yeridir. Klasik promosyon çalışmaları gibi değil, kâğıt, kapak kalitesi yüksek, çok güzel bir çalışma olmuş. Zaten bütün ciltleri elinize aldığınızda siz de şaşıracaksınız.

Sekiz ciltlik sette şu ilim dalları çerçevesinde çalışılmış; İslam düşüncesi, kelam, mezhepler tarihi, fıkıh, hadis, tefsir, tasavvuf, İslam tarihi, dinler tarihi. Hurafelerden uzak, tamamen temel kaynaklardan yararlanılarak hazırlanan Temel İslam Ansiklopedisi'nde, İslam'a dair 1426 madde yer alıyor. ★
383 bilgilendirici çizim kullanılmış, akademik terim yoğunluğu az tutulmuş, setin dili çok yalın. Önemli konular örneklerle detaylı anlatılmış. Temel İslam Ansiklopedisi için salı günü ilk kupon verildi ama fırsat kaçmadı. Pazartesine kadar kampanyaya katılabilirsiniz. Temel İslam Ansiklopedisi evlerin baş köşesinde yer almalı.

***


FIRSATÇI MARKETLER CEZAYI YEDI

Marketlerle ilgili yazımı ısrarla anlamak istemeyen ya da işlerine geldiği gibi anlamak isteyen muhalifler oldu. Polemiğe yeni dahil olanlar için özet geçelim... Efendim "Marketler darbe yapıyor" diyen ben değilim.
Marketlerin fırsatçı tutumundan, döviz yerinde dururken yüzde 100 zam yapılmasından, tarladan 1 liraya aldığı ürünün 7-8 liraya satılmasından bunalan bir vatandaş, "Marketler darbe yapıyor" diye komplo teorisi üretmiş.
Ben de böyle bir şeyin olmayacağını belirtip bu komik komplo teorisini kuran vatandaşın derdine tercüman olmaya çalıştım. Devletin birçok üründe KDV'yi yüzde 1'e indirmesine rağmen kara doymayan marketlerin sıkı denetimden geçmesi gerektiğini yazdım.
İyi ki de yazmışım. Market zamları zaten tartışılan bir konuydu. Ticaret Bakanlığı da 81 ilde yapılan fahiş fiyatlara yönelik denetim gerçekleştirdi. Ve fahiş fiyat artırımı yaptığı tespit edilen 375 firmaya, 11 milyon 885 bin Türk Lirası idari para cezası uygulandı.
İşte devlet fırsatçıya böyle göz açtırmamalı, meydanı hiç boş bırakmamalı, sürekli denetlemeli.

***


EZGİ'NİN MUTFAĞI

Mustafa Aksakallı ile evlilik hazırlığı yapan Ezgi Mola, evinde tadilata başladı. Ancak istenen fiyatlar ünlü oyuncunun canını sıktı ve şöyle bir yorum yaptı:
"120 bine mutfak mı yapılır? Delirdi mi bunlar? Yalı mı yaptırıyorum ayol ben? O paraya Beylikdüzü'nden 1+1 ev alınır."
Sevgili Ezgi'nin Beylikdüzü'ndeki daire fiyatlarından da haberi yok galiba! Fayansı, musluğu, graniti, mermeri vs. fiyatlar kaliteye göre çok değişiyor. Lüks mutfak var, ucuz mutfak var! Ustadan ustaya da fark var. Belki de usta, Ezgi'nin dizilerde bölüm başına aldığı parayı duymuştur!

***


TWITTER'DAN YENİ SANSÜR

Twitter'ın hep ABD eski başkanı Donald Trump ve ekibinin hesaplarını dondurmasını konuşuyoruz. Oysa Twitter bazen ülkelerin elçilik hesaplarını da donduruyor ve bu daha önemli bir sansür. Örneğin en son Çin'in ABD elçiliğinin hesabını Sincan paylaşımı nedeniyle dondurdular.
Twitter'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Söz konusu paylaşım 'insanlıktan çıkarmaya' karşı politikalarımız doğrultusunda kaldırıldı" denildi.
Twitter'ın bazı sansürleri mantıklı gözükebilir. Trump'ın Kongre baskınını kışkırtmasını elbette kimse savunamaz. Aynı şekilde elçilik hesaplarında da tartışmalı paylaşımlar yapılmış olabilir.
Burada asıl tartışılması gereken bir özel şirketin yargı kararı olmadan siyasi liderlerin ya da devletlerin elçilik hesaplarını susturma gücüne sahip olması!
Amerika'nın bazı eyaletlerinde ve bazı Avrupa ülkelerinde Twitter'ın bu sınırsız gücü sorgulanmaya başlandı zaten! Hiçbir özel şirket yargı dağıtamaz.

***


FETÖ'CÜ VE PKK'LI HESAPLAR NEDEN KAPATILMIYOR?

Twitter'ın Türkiye'ye temsilci atamamasını düşünce özgürlüğü çerçevesinde olumlu göstermeye çalışanlar var. İşte bu arkadaşlara birkaç sorum olacak:
"Twitter kontrol edilmek istemiyor" diyorsunuz ama aynı şirketin Almanya'da, Fransa'da, İngiltere ve Amerika'da elçiliği var. Aynı çifte standardı WhatsApp yapınca kızıyorsunuz da Twitter yapınca neden susuyorsunuz?
Twitter, Trump yandaşlarının hesaplarını şiddeti körükledikleri için askıya alıyorsa FETÖ'cülerin ve PKK'lıların açtığı hesapları neden kapatmıyor? Komplo teorileriyle kafayı bozmuş orta direk ABD vatandaşı suçlu ama darbe yapan FETÖ, on binlerce masum sivilin ölümünden sorumlu PKK'lı teröristler masum öyle mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA