Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Cacabey mi, Hürkuş mu, Göktürk mü olsun?

Türkiye Uzay Ajansı'nın "Göğe bak, Ay'ı gör" sloganıyla duyurduğu uzaya bilim insanı gönderme projesi büyük yankı uyandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Mademki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım" açıklamasından sonra da isim tartışması başladı.


İlk öneri MHP Lideri Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli "Astronot yerine Cacabey diyelim" dedi.

1240'ta İskilip'te dünyaya gelen ve 1310'da Ankara'da vefat eden Cacabey, tam adıyla Nurettin Cibril Bin Cacabey, Keyhüsrev zamanında Selçuklu'nun Kırşehir emiriydi. Cacabey bir bilim insanı değil ama kendisinin inşa ettirdiği, açık bir kubbenin altında bulunan kuyu içerisine yansıyan yıldızların incelendiği Cacabey Medresesi'nde dönemin astronomi araştırmaları yapıldı. Asronot yerine 'Cacabey' dikkate alınacak bir öneri.


Sosyal medyada sunulan öneriler ise hayli ilginç. 'Fezanot', 'Fezai', 'Turist Ömer', 'Sabri' (uçan adam sabri'den esinlendiler herhalde) gibi önerilerle mavra peşinde koşanlar oldu. 'Evrengez', 'Gökmen', 'Gökadam', 'Gökoğlu', 'Fezagezen', 'Lagari', 'Uzaygezen' gibi mantıklı önerilerde bulunanlar da oldu...

'HEZARFEN' DE OLABİLİR

Birinci Dünya Savaşı sırasında pilot brövesi alarak Ruslara karşı harekâta katılan, Kurtuluş Savaşı'nda pilot olarak görev alan, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi olan Vecihi Hürkuş'tan ilham almak mantıklı. 'Astronot' yerine 'Vecihi' olur mu? Akla ilk Şener Şen geleceği için bence uymaz ama 'Hürkuş' olabilir. Örneğin Hürkuş' Mehmet uzaya çıktı!


17'nci yüzyıl Osmanlısı'nda yaşayan ve Galata Kulesi'nden Üsküdar'a kanat takarak uçtuğu öne sürülen Hezarfen Ahmet Çelebi'den de ilham alabiliriz. 'Hezarfen' demek de kulağa hoş geliyor.

Göktürk Kağanlığı, ilk kez Türk adını, kurdukları siyasi birliklere vermeleri ve Türkçe'nin bilinen en eski yazılı kaynaklarını vermeleri bakımından tarihimizde önemli bir yere sahip. Gökyüzü, uzay denince de hep Göktürk gelir. Uydularımıza bile Göktürk ismi veriyoruz. Bence astronot yerine kullanılacak en uyumlu isim 'Göktürk'.

***


YA SEKS ROBOTLARI CİNAYET İŞLERSE?

Siber güvenlik uzmanları, hack'lenen seks robotlarının kullanıcılara zarar verebileceği ve hatta cinayet işleyebileceği uyarısında bulunmuş.
Hong Kong merkezli hukuk firması ONC de gelecekte robot kaynaklı tehlikelerin öngörülebileceğini, bu yüzden üreticilerin sorumlu tutulabileceğini belirtip "Yasal bir düzenlemeye ihtiyaç var" demiş.
Adamlar neyle uğraşıyor, derde bak deyip geçmeyelim. Bugünlerde dans eden, silah kullanan robot deneylerini izleyip gülüyoruz ama yakın bir gelecekte robotlar yatak odaları dahil hayatın her alanına girecekler! Milyonlarca insan işsiz kalacak.
Uzmanlar seks robotları dahil, günümüzdeki robotların çoğunu hack'lemenin, cep telefonu ve bilgisayar gibi daha karmaşık cihazlara kıyasla çocuk oyuncağı olduğunu söylüyorlar. Suçun şahsiliği gereği hack'leyen sorumlu tutulmalı ama hacker'ı nerede bulacaksın? Silah kullanma yeteneği de olacak robotlara üretim aşamasında ayar çekilmezse kaos çıkar!

***


ARACI SIFIR ALDIM BOYALI ÇIKTI!

Vatandaş "Aracımı sıfır aldım, boyalı çıktı" diye dava açtı, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ilk kez ayıbın giderilmesi yerine malın ayıpsız haliyle yani sıfır bir otomobille değiştirilmesine hükmetti.
Emsal teşkil edecek bir karar. Bu tür yüzlerce dava var. Geç de olsa sonunda emsal teşkil edecek bir karar çıktı.
Bayiler genelde sıfır diye sattıkları daha önce hasar görmüş araçları geri almıyor. Motor sorunu çıkanları da tamir edip geri veriyor. Bu büyük haksızlığa itiraz edip dava açanlar, yıllar süren davalar yüzünden kanser oluyor.
Büyük şirketler bayilerini avukat ordularıyla koruyorlar. Habere konu olan olayda şirket hemen itiraz etmiş, o dava da dört-beş yıl sürer.

***


PANEL TAKTIR, ELEKTRİK FATURASI ÖDEME

Ordu'da yaşayan Kenan Gürgezoğlu, 15 yıl önce müstakil evine ve çevresine güneş panelleri monte etti. 220 volta uyarlanabilen sistem ile gündüzleri elektriği bedava kullanıyor.
Kullanmadığı enerjiyi de 4 adet jel akülere depolayıp, geceleri kullanıyor. Kurduğu sistemin toplam maliyeti 15-20 bin lira.
Güneş panellerini yaygınlaştırmak için yeni inşa edilen yapılarda güneş paneli kurma zorunlu hale getirilmeli. Gelecek yenilenebilir enerji ve kendi enerjisini üreten akıllı yapılarda!

***


'BAZLAMA SURAT' İÇİN TEŞEKKÜR ETMELİ

Hande Erçel, sosyal medyada fotoğrafını paylaşıp 'bazlama surat' diye yorum yapan sosyal medya fenomeni Lütfü Alp Kılınç'a açtığı davayı kazanmış. Kılınç'ın 2 bin 180 TL ödemesine hükmedildi.
İnsanların fiziksel özellikleriyle dalga geçmek hoş bir durum değil! Ama normalde insanların gülüp geçeceği sözlere ünlülerin aşırı alıngan tavır takınıp dava açması da hukuk sistemini gereksiz yere meşgul etmek oluyor.
Hem 2 bin 180 TL Erçel'in güzellik, kuaför parasına yetmez!
Aslına bakarsanız Erçel, hangi ara fenomen olduğunu bilmediğim Alp'e teşekkür etmeli. Onun sayesinde haftalarca gündem oldu, espriler yapıldı. Örneğin ben Erçel'i 'bazlama surat' yorumundan sonra tanıdım!

***


KURBAĞALIDERE HEP AYNI

Kadıköy Kurbağalıdere'de geçen yıl yapılan temizlik çalışmalarının ardından Ekrem İmamoğlu, balıkların yüzdüğü berrak suyun görüntüsünü paylaşmıştı. Aradan bir yıl geçti, Kurbağalıdere'nin suyu tekrar bulanıklaşmaya, üzerinde çöp adacıkları oluşmaya başladı.
Kötü koku da arttı.
CHP'nin kalesi Kadıköy'de Kurbağalıdere sorunu yıllardır çözülemedi. CHP büyükşehiri kazandı ama Kurbağalıdere yine kokuyor, pislikten geçilmiyor!
Demek ki sosyal medyadan berrak su görüntüsü paylaşmakla, algı yaratmakla olmuyormuş!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA