Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Güzel günler göreceğiz

Londra merkezli ekonomik araştırma danışmanlığı Capital Economics, Türk Lirası'nın, geçen yıl Kasım ayında en düşük noktaya ulaşmasının ardından dolar karşısında yüzde 20'nin üzerinde değer kazandığını açıkladı. Ve Türk Lira'sının 2021'in başından bu yana en iyi performans gösteren gelişmekte olan ülke para birimi olduğunu ilan etti. Değerlendirmede, dolar/TL'nin bu yılın sonunda 6.25 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Bir güzel haber de Oxford Economics tarafından hazırlanan rapordan geldi. Raporda, koronavirüs tecridi sonrası en iyi performans gösterecek gelişmekte olan ülkelerin Türkiye ve Çin olacağı açıklandı.

IMF de Türkiye'deki kredibilitenin iyileşmesini sağlayan politika değişikliğinin enflasyonu da kademeli olarak düşüreceğini açıkladı. Ve 2021'de Türkiye ekonomisindeki büyüme beklentisini yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükselti.

UMUT VADEDİYOR

Hep yazdık; ekonomik durgunlukta Covid-19 salgının büyük etkisi var. En güçlü ülkelerin bile ekonomisi daraldı ama salgına rağmen Türk ekonomisi umut vadediyor. Sosyal medyadaki 'tantanacı ekonomistler' hâlâ geleceğe dair felaket senaryolarından bahsederken, Türkiye'deki ekonomik büyümenin emin adımlarla devam ettiğini yabancı kaynakların açıklaması enteresan değil mi?

Muhalefetin neden 2019'dan itibaren erken seçim istediği şimdi daha net ortaya çıkıyor. Muhalefet, pandemi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşanan ekonomik daralmadan fırsat çıkarmaya çalışıyor. Salgın yüzünden kapanmak zorunda kalan esnafın zor durumunu erken seçim için baskı aracı olarak kullanıyorlar. Yoksa onlar da biliyordu ekonominin 2021'de toparlanmaya başlayacağını.

Baharda kafeler, restoranlar da açılmaya başlayınca esnaf rahat edecek, turizm sezonuyla birlikte ekonomimiz yükselişe geçecek. Salgındaki vaka sayısını bir düşürsek asıl o zaman rahat edeceğiz.

Büyük şair Nazım Hikmet'in mısralarındaki gibi; "Çocuklar inanın, inanın çocuklar. Güzel günler göreceğiz, güneşli günler..."

***


AMERİKA'DA TÜP VE SU KUYRUĞU

ABD'yi etkisi altına alan kar fırtınası, özellikle Teksas eyaletinde etkili oldu. Milyonlarca kişi, evlerinde elektriksiz, doğalgazsız ve susuz kaldı.
Huzurevleri, hastaneler ve diyaliz merkezlerinde su kesintisi ve oksijen eksikliği gibi sorunlar yaşandı.
San Antonio şehrinde eşi ve çocuklarıyla birlikte elektriksiz kalan Justin Chavez, "Biz de herkes gibi insanız. Vergilerimi ne için ödüyorum?" dedi.
Kesintiler sonrasında market ve mağazaların önünde uzun kuyruklar oluştu.
Teksas'ın Houston şehrinde halkın, tüp ve su kuyruğuna girdiği görüldü.
Doğal felaketlerde bu tip sorunlar yaşanır ama bizde oldu mu devlet kurumları hemen sosyal medyada linç ediliyor
Görüyorsunuz süper güç ABD nasıl zor duruma düştü! Bizde tüp kuyruğuna en son ne zaman girildi hatırlayan var mı? Gençler hatırlamaz, CHP'nin iktidar olduğu dönemlere gitmek lazım!
Rastlantıya bakın; tüp kuyruğu ve hastanelerde su sıkıntısı da ABD'nin CHP'si Demokratlar başa geçtiğinde yaşandı.

***


MARTILAR OBEZ OLDU

Basra Körfezi'nde çöpe atılan fast-food'larla beslenen martılar karaya oturacak kadar obez olmuşlar.
Bahreyn'deki martılar, denizde balık avlamak yerine çöpe atılan yemeklerden besleniyorlarmış ve aralarında uçamayacak kadar şişman olanlar varmış.
Gemilerden atılan simitleri takip eden martılar bir İstanbul klasiği! Acaba biz de martıların dengesini bozuyor muyuz? Ben balık avlayan martı değil ama çöp karıştıran, kedi maması ya da ekmek yiyen çok martı görüyorum.
Kedilerde de durum aynı. Kediler avcıdır ama her köşe başına bırakılan mamalar yüzünden obez oldular!
Her şeyde olduğu gibi hayvan sevgisinin fazlası da zarar!

***


HİÇBİR ŞEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL

Antalya'da önceki gün doktor Yusuf Kaan Onur Bozkurt (58), tartıştığı eşi diyetisyen Gamze Kaçar Bozkurt'u (38) tabancayla vurarak öldürdükten sonra intihar etti.
Bu aile faciasını gündemde öne çıkaran ise çiftin bir hafta önce bir magazin dergisine röportaj vermesiydi. 'Bilim ve aşk bir arada' başlıklı röportajda Gamze Hanım, eşiyle 5 yıl önce sosyal medya üzerinden tanıştıklarını belirterek "Ben akıllı bir kadınımdır, beni Kaan Bey'in zekası ve merhameti etkiledi" diyordu.
Cinayet neden işlendi? Bir anlık öfkeye mi kurban gitti çift bilmiyoruz ama eğitimli insanlar bile cinayet işleyebiliyor. Her şey de medyada ve sosyal medyada göründüğü gibi olmuyor.
Dergilerde, Instagram hesaplarında verilen mutluluk pozlarıyla gerçekte yaşananlar çok farklı olabiliyor. Allah geride kalanlara sabır versin.

***


RAP'Çİ İSYANI

Rapçiler şarkılarında isyan ederdi ama İspanya'da rapçi Pablo Hasel'in tutuklanması ülke çapında gösterilere neden oldu. İspanya'nın sokakları alev alev yanıyor, hem de pandemi sürecinde!
Hasel, Twitter hesabından attığı mesajlarla ve şarkılarında kullandığı sözlerde terörizmi yüceltmek, devlete ve Kraliyet Ailesi'ne hakaret suçlarından 9 ay hapis cezası almıştı. Bu kararın ardından da bir grup öğrenciyle kendisini kapattığı bir üniversite binasından 16 Şubat sabahı polis zoruyla tutuklanarak cezaevine götürülmüştü.
Solcu kimliğiyle bilinen rap'çinin tutuklanması, İspanya'da ifade özgürlüğü tartışmalarını da gündeme getirdi.
Normalde bu yoğunlukta eylemler için büyük bir örgütsel organizasyon gerekir ama günümüzde Twitter bu görevi çok pratik bir şekilde üstleniyor.
Toplum vicdanını yaralayan hukuki kararlara gençler daha hızlı ve organize bir şekilde isyan ediyorlar.
Artık devletler için terör örgütleri değil, sosyal medyada organize olan genç kitlelerin öngörülemeyen isyanları asıl tehdit!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA