Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Normalleşmede dinamik denetim modeli

Sinop'un bir köyünde eşi vefat eden yaşlı kadını köylüler evlerinde misafir etti. Kadın 1 hafta içinde köyde 41 eve girip çıktı. Ve tam 200 kişiye virüs bulaştırdı. Bu bilgiyi Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Pandemi Kurulu sorumlusu Uzm. Dr. Ömer Küçükdemirci paylaştı.

Bu yaşlı kadın İstanbul'da metroya, metrobüse de binebilirdi! İşte Covid-19 böyle illet bir virüs. Ne zaman, nereden çıkacağı belli değil ve çok hızlı yayılıyor.

Restoran-kafe sahibi, çalışanı, gazetecisi, müzisyeni, yaşlısı, genci pek çok insan normalleşelim diye çok ısrar etti. Muhalefet yasaklar kalksın diye sahaya indi, her gün çarşı pazar dolaştı. Ve sonunda istenen normalleşme kademeli de olsa başladı.


Dün de yazdığım gibi illerdeki valiler ve emniyet müdürleri arasında tatlı bir rekabet yaşanacağa benziyor. Hangi ilde vaka azsa o ilin yöneticileri başarılı olacak ve yasaklar daha çabuk kalkacak.

İçişleri Bakanı Soylu da koronavirüs tedbirlerinde normalleşme adımının ardından, 'Dinamik Denetim Modeli'ne bugün geçileceğini ve ülke genelinde 260 bin personelle denetim yapılacağını açıkladı. Bu açıklamanın anlamı şu; eskisinden daha sıkı denetimler yapılacak, kurallara uymayanlara anında ceza yazılacak.


Bugünden itibaren haber bültenlerinde sürekli pandemi kurallarına uymayanları izleyeceğiz. Normalleşme sürecinin başarılı olması işletme sahiplerinin ve vatandaşın kurallara uymasına bağlı.

Mart ayı grip ayı! Sinoplu teyzenin bir haftada 200 kişiye virüs bulaştırdığını unutmayın. Normalleşelim derken inşallah daha kötü olmayız!

***


İSTEMESE DE DİZİ ÇEKİLECEK!

Dijital yayın platformu Hulu, Mike Tyson'ın hayatını anlatacak Demir Mike (Iron Mike) isimli 8 bölümlük bir dizi hazırlığında olduğunu duyurdu:
"Dizi, spor kültürünün en kutuplaştırıcı figürlerinden biri olan ağır sıklet şampiyonu Mike Tyson'ın ardındaki vahşi, trajik kariyerini ve tartışmalı hayatını konu alıyor." 54 yaşındaki efsane boksör ise hayatını izinsiz biçimde anlatacak dizi için boykot çağrısı yaptı ve şu mesajı yayınladı:
"Ülkemizdeki toplumsal uyumsuzlukların peşi sıra gelen bu açıklama, Hulu'nun kurumsal açgözlülüğünün Tyson'ın hayat hikayesinin duyarsız biçimde kötüye kullanılmasına yol açmasının en iyi örneği..." Ama Hulu, 'Tyson istemese de hayatını dizi yaparız' diyor.
Bizde de isteyen dizi, film çeker ama şarkı, arşiv görüntüsü, isim hakkı vs. çok uğraşması, mirasçıları ikna etmesi gerekiyor.

***


'AŞIKLAR YOLU'NA GEÇMİŞ OLSUN!

Muğla-Gökova'da bulunan ve 'Aşıklar Yolu' olarak anılan yolda bazı ziyaretçilerin 83 yıllık okaliptüs ağaçlarının gövdelerine isim, kalp kazıdıkları, hatta çivi çaktıkları ortaya çıktı.
Ağaca zarar veren, kadını da üzer! Ya çivi çakanlara ne demeli? İnşaat mı yapıyorsunuz? Yazık, günah değil mi?
'Aşıklar Yolu', Instagram meraklılarının keşfettiği son kurban aslında. Bir yer popüler oluyorsa, geçmiş olsun!
O yüzden zarar görmesini istemediğiniz yerleri saklayın, paylaşmayın!

***


SEYİRCİLİ MAÇLAR NE ZAMAN?

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Pandemi seyrine göre kulüplerimizi en hızlı şekilde taraftarlarımızla buluşturacağız.
Maçlara seyirci alımı kapasitenin yüzde 10'u, 15'i ya da 20'si şeklinde olabilir. HES kodu zorunlu olacak..." diye müjdeyi verdi. Ancak bu müjde bir hafta mı, bir ay sonra mı gerçekleşecek belli değil.
50 bin kişilik bir stadyumda 5 bin kişi maç izlemek küçük bir lokantada bir masa boşluk bırakılarak yemek yemekten daha güvenli aslında. Tabii gol olunca birbirine sarılmamak şartıyla!
Seyircileri üç-dört metre arayla bile oturtabilirsiniz ve stadyumların tepesi açık. Gerekli önlemler alınırsa tribünlerin kapasitesine göre seyircili maç oynanabilir.

***


COVİD-19'DAN 4 KAT FAZLA CAN ALIYOR!

Ülkemizde bir yıl içinde koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 28 bin civarındayken, tütüne bağlı hastalıklardan dolayı ölenlerin sayısının ise 120 bin olmasına ne demeli?
Koronavirüs salgını yüzünden ülkece kapanıyoruz, açılıyoruz, kapanıyoruz. Sigaradan ölenler Covid-19'dan hayatını kaybedenlerin dört katından fazla ama salgın kadar gündem olmuyor.
Yoksa sigara içmek Covid-19 gibi kısa sürede öldürmeyen yavaş bir intihar etme yöntemi olduğu için mi?
Önlem alınmazsa Covid-19 sigaradan daha öldürücü, lakin sigara bağımlılığına karşı bu kadar umursamazlık da iyi bir şey değil.

***


VPN KULLANACAKLAR DİKKAT!

Reklam yasağı başlatılan Twitter hâlâ temsilci atamadı ve atayacak gibi gözükmüyor. Mayıs ayının ortalarında herhalde Twitter'ın internet trafiği bant genişliği ilk etapta yüzde 50, sonra da yüzde 90 daraltılacak gibi gözüküyor.
Böyle olunca insanlar Twitter'a girmek için VPN'e yönelecek. Bu seferde VPN bağlantıları aşırı yüklenmeden çökecek. Paralı VPN'lerden bile yavaş bağlantı sağlanacak.
Peki, VPN'ler ne kadar güvenli? Geçtiğimiz günlerde Google Play Store'da bulunan birçok VPN uygulamasının, kullanıcı verilerini sızdırdığı ortaya çıktı.
Aralarında Türkiye'deki kullanıcıların da bulunduğu 21 milyon kullanıcının kişisel verileri şu an internette yayılıyor.
Sızdırılan bilgiler arasında kullanıcıların e-posta adresleri, kullanıcı adları, şifreleri, cihaz seri numaraları ve ödeme bilgileri gibi önemli veriler yer alıyor. Bu veriler kullanıcıların banka hesaplarının şifrelerini çalmak için kullanılabilir.
Güvenlik uzmanlarına göre App Store ve Google Play'deki ücretsiz VPN uygulamalarının çoğu güvenli değil. Twitter'a VPN'den girmeye çalışacakları şimdiden uyarayım istedim!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA