Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Onlar kadın değil mi?

8 Mart Kadınlar Günü'nde kadın dernekleri yöneticilerinin, PKK başta olmak üzere terör örgütlerinin elinde esir olan, ellerine zorla silah verilen, cinsel istismara uğrayan, infaz edilen kadınlar hakkında konuştuğunu duydunuz mu?

8 Mart'ta 'Cumartesi Anneleri' hakkında konuşan, paylaşım yapan kadın hakları savunucuları, sanatçılar ve aydınların 'Diyarbakır Anneleri'nden bahsettiğini gördünüz mü?


MUHALEFETE ANGAJELER

Muhalif sosyal medya bilirkişileri ve gazetecileri PKK/YPG ve diğer sol örgütlerin kaçırdığı kız çocuklarının akıbetinin ne olduğunu sorguluyorlar mı?

Kandil'deki PKK'lı yöneticilerin kız çocuklarına yaptıkları cinsel taciz ve tecavüzlerini gündeme getiren kadın dernekleri oldu mu hiç? Türkiye'de her yıl şu kadar kadın öldürüldü diye rapor hazırlayan dernekler, PKK kurulduğundan beri dağa kaçırılan 13-14 yaşlarındaki kız çocuklarının akıbetini hiç sorguladı mı?


PKK örgütü içerisinde kaç kadına tecavüz edildi, cinsel tacizde bulunuldu, tacize boyun eğmeyenler nasıl infaz edildi ya da intihar saldırısına sürüklendi, bunları araştıran kadın hakları yöneticileri oldu mu?

Tüm bu soruların tek bir yanıtı var: Hayır, olmadı! Çünkü Türkiye'de birçok kadın derneği muhalif partilere angaje. Pek çok muhalif aydın, sanatçı, yazar da Avrupa'dan fonlandığı için PKK'nın kaçırdığı kız çocuklarının akıbetini soramazlar! Kadın hakları için gösterilere katılan akademisyenler de PKK'nın kaçırdığı kız çocuklarını tez konusu bile yapmaz!

Bırakın hesap sormayı 'Cumartesi Anneleri' de, 'Diyarbakır Anneleri' de bizim diyemezler!

***


2 DOZ AŞI OLAN 99 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail'de aşı olan 3.4 milyon kişi üzerinde yapılan dev araştırmada sadece 4 bin 711 vakanın yeniden Covid-19'a yakalandığı tespit edildi.
Aşı olan 3.4 milyon kişiden ise sadece 99'u yeniden enfekte olarak hayatını kaybetti. Bu ölüm oranı çok düşük ama yine de düşündürücü. Çünkü ölenlerin hepsi iki doz aşı olmuştu.
Uzmanlar aşı olan ancak bağışıklık kazanmayan yüzde 5'lik bir kesim olduğunu ve bu kişilerin çoğunun artık virüse yakalanmam diyerek normal hayatlarına devam ettiğini söylüyor. Bu durumda salgın gizliden gizliye yayılıyor.
İsrail'de Covid-19 vakalarının büyük bir çoğunluğu İngiltere'de ortaya çıkan yeni varyantı taşıyor ve daha tehlikeli varyantlar da var!
Bu yeni ve güçlü varyant virüsleri kapanlar aşılı oldukları için hastalık çok hafif atlatılıyor ama virüsü yaymaya devam ediyorlar!
ABD'de iki doz aşı olanlara maske takma zorunluluğunu kaldıran eyaletler oldu. Oysa İsrailli uzmanlar, "İki doz aşı olunsa da maske takılmalı" diyor.
Özetle uzun yıllar maske takmaya ve belli aralıklarla aşı olmaya devam edeceğiz gibi gözüküyor.

***


EKONOMİYE OLUMLU NOT

Dünyada ekonomik gelişmelerle ilgili rapor hazırlayan, araştırma yapan birçok kurum ve kuruluş, Türk ekonomisiyle ilgili beklentilerini sürekli pozitif şekilde revize ediyor. Onlara Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de eklendi.
OECD, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini de yüzde 2.9'dan yüzde 5.9'a revize etti.
19 Şubat'ta Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çeviren Fitch Ratings, şimdi de Türkiye'de enflasyonun 2021 yılının sonunda yüzde 11'e, 2022 yılının sonunda da yüzde 9.2 seviyesine gerilemesinin beklendiğini açıkladı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomi Covid-19 salgınından kötü etkilendi ama devletin ekonomi politikalarında yaptığı doğru hamlelerin meyvelerini yeni yeni toplamaya başladık.

***


NASA NEDEN SALDA İSMİNİ KULLANMADI?

NASA, Mars'taki Jezero Krateri'ne benzeyen Salda Gölü'nden topladıkları verileri incelemeye devam ediyor. Salda'daki minerallerin ve kaya yataklarının Jezero Krateri'nin etrafındakilere çok benzediğini söylüyorlar.
NASA'dan bilim insanı Thomas Zurbuchen "O göle sahip olduğumuz için gerçekten memnunuz" diyor.
Madem Salda'yı öve öve bitiremiyorsunuz Mars'taki o kraterin adını neden Jezero koydunuz?
Bu isim Bosna Hersek'in Jezero beldesinden alındı. Jezero Boşnakça da göl anlamına geliyor. Jezero beldesi de kratere ismini vermesi sonucu tarihe geçti. Mars'taki krater, Salda'ya çok benziyorsa neden Salda ismini vermediniz?

***


İTALYA'DA KUYRUKLAR BAŞLADI

İtalya'da Covid-19 salgını sonrası yoksulluk sınırının altına düşenlerin sayısı 720 bini geçerken, yoksul sayısı da 5.6 milyona çıktı. Ülkede pek çok şehirde uzun gıda yardım kuyrukları oluştu.
Geçtiğimiz ay Paris'te yardım paketini almak için öğrenciler saatlerce sıra beklemişti. Başka ülkelerde de benzer kuyruklar oluşuyor.
Bu salgının yol açtığı ekonomik daralmanın eşi benzeri yok. Bu olağanüstü günlerde hükümetleri eleştirirken önce salgının etkileri göz önüne alınmalı.

***


ENERJİ İÇECEĞİ YÜZÜNDEN Mİ?

Sabah'tan Bulut Yamandağ'ın haberine göre; İstanbul Büyükçekmece'de evinde şüpheli bir şekilde ölü bulunan 15 yaşındaki Tamer Arslan'ın uyumadan önce bir litre enerji içeceği içtiği ve bu sebeple hayatını kaybettiği ileri sürüldü.
Kesin ölüm nedeni Adli Tıp raporuyla ortaya çıkacak ama önce bu çocuğa bir litrelik enerji içeceği satana dava açılmalı. Çünkü ülkemizde 18 yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satılması yasak.

Enerji içeceklerinin üzerine "Günlük 500 ml.'den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez" yazılması gerekiyor ama bir litrelik enerji içeceği çıkartılmış! O uyarıyı bir litrelik şişede yazsan ne fark eder?
Dünya Sağlık Örgütü sürekli enerji içeceklerinin çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ettiğini söylüyor. Ama bazı enerji içecek firmaları satış stratejilerinde özellikle gençleri hedef kitle alıyor! Çocuklarınızı enerji içeceklerinin zararları hakkında uyarın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA