Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Köprüye, nükleere her şeye karşılar

ABD nükleer enerjide bir numara, tam 94 nükleer reaktöre sahip. ABD'yi 56 nükleer reaktörle Fransa takip ediyor, elektrik ihtiyacının yüzde 70'ini nükleer enerjiden sağlıyor.
Üçüncü sırada Çin'in 49 nükleer reaktörü var. Çernobil'de en büyük nükleer reaktör faciasını yaşayan Rusya'nın hâlâ 38 reaktörü var.
Deprem ülkesi Japonya'nın bile 33 nükleer reaktörü var. 24 reaktörle Güney Kore de ön sıralarda.

Almanya'nın 17, Kanada'nın 18 reaktörü var.
Arjantin, Brezilya ve Bulgaristan'ın 2 reaktörü var. Çek Cumhuriyeti'nin 6, Macaristan'ın 4, Belçika'nın 7, Ermenistan'ın bile 1 reaktörü var.
Petrol zengini ülkeler arasında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri'nde ilk nükleer santraller geçen yıl faaliyete başladı.
Dünya genelinde toplam 443 nükleer reaktör var!

Türkiye de enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve nükleer enerjiye sahip ülkeler ligine girmek için tarihi bir adım attı. Ülkemizin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin üçüncü güç ünitesinin temeli önceki gün atıldı.

Ancak CHP, nükleer enerjiye de karşı çıktı, iyi mi?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Türkiye yenilenebilir enerji yerine nükleerde ısrar ediyor. Akkuyu Nükleer Santralı devreye girdiğinde ülkemizde elektrikte talep fazlası oluşacak. Başka bir deyişle ülkemizin Akkuyu'ya bu koşullarda ihtiyacı yoktur..." diye devam eden bir açıklama yaptı.
Türkiye'de yenilenebilir enerjide devrim yapan da şu anki hükümet. Geçtiğimiz Ocak ayında rüzgârdan elektrik üretiminde ilk defa aylık bazda yüzde 10'u geçtik.

Enerjide birkaç kaynağa bağımlı olmak büyük risk. Akkuyu, tek başına Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak.
Büyüyen Türkiye, yeni enerji kaynaklarına bu kadar çok ihtiyaç duyarken CHP neden nükleere karşı?
Vatan Caddesi yapılırken "Uçak mı indireceksiniz?" diye karşı çıktılar. Keban Barajı için "Kurbağalara göl olacak" dediler.
Boğaziçi Köprüsü'ne "Yıkılır bu", "Ne gerek var" dediler. İstanbul'a bir köprü yetmedi, iki tane daha yapıldı.
CHP; Marmaray'a, Avrasya Tüneli'ne ve Sabiha Gökçen'e bile karşı çıktı, nükleer enerjiye mi karşı çıkmayacak! Memlekete fayda sağlayacak hangi projeye destek verdiler ki?
CHP karşı olmak için karşı!

***


PANDEMİDE BİLE HAVA KİRLİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre; önceki gün Beşiktaş'ın hava kalitesi 'sağlıksız' olarak nitelendirilen 'kırmızı' seviyeye yükseldi. Beşiktaş, trafiğin yoğun olduğu bir ilçe. Galiba yoğun egzoz gazı evleri ısıtmak için yakılan yakıtla birleşince kirlilik de riskli seviyeye yükseldi.
Pandemi yasakları sayesinde ozon tabakasındaki delik bile kapanmaya başlamışken Beşiktaş'ın hava kirliliğinin riskli seviyede olması kabul edilir bir durum değil.

***


İNGİLTERE VE FRANSA'DA KAÇ KADIN ÖLDÜRÜLDÜ?

Önceki gün İngiltere'de yayımlanan bir araştırma, ülkedeki kadınların yüzde 80'inin, kamusal alanda cinsel tacize uğradığını ortaya koydu.
2019 yılında İngiltere'de 111 kadın öldürüldü. Aynı yıl Fransa'da da 149 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.
Almanya'da 2018'de 114 bin 393 kadın, fiziki şiddete maruz kaldı ve 122 kadın cinayete kurban gitti.
Özetle; kadına yönelik taciz ve şiddet olayları bazılarının yansıttığı gibi Türkiye'ye özgü bir sorun değil, tüm dünyanın ortak sorunu! Bu sorunu çözmek için çok çalışacağız.

***


TALİHSİZ ADAM

1995 yılında Türkiye'nin ilk erkek güzeli seçilen Karahan Çantay'ın Tayland'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmesi büyük talihsizlik.
Çantay, 90'lı yılların en ünlü erkek modeliydi, dizi ve kliplerde de rol aldı. Sonra başından bir olay geçti ve Türkiye'den ayrılmak zorunda kaldı.
Tayland'da matematik öğretmenliği yapan Çantay, 2015'te İstanbul ziyaretinde şunları söylemişti: "En popüler olduğum dönemde işimi bırakıp gitmek zorunda kaldım. Zamanı gelince konuşurum belki." Konuşamadan, sırlarıyla birlikte hayata veda etti.
Bence Çantay'ın en ilginç özelliği; ODTÜ'den, hem de bitirmesi en zor bölümlerden biri olan matematikten mezun olmasıydı.
Demek ki hem ülkenin en yakışıklısı hem de süper zeki olmak da yetmiyor bazen! Hayatta şans da lazım!

***


HAYALLER, GERÇEKLER!

Papa Franciscus'un, Irak'ı ziyareti şerefine dizayn edilen hatıra pulunda Papa'nın başının üzerinde bulunan haritada;
Hatay, Sivas, Erzurum, Kars gibi birçok ilimiz, sözde Büyük Kürdistan haritasına dahil edilmişti.
Bu skandal haritaya ülkece tepki gösterilince, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) o pulu bastırma planının onaylanmadığını açıkladı.
IKBY'nin geri adım atmasına bakmayın, nihai hedef o haritayı gerçeğe dönüştürmek!
Hayali haritalar hep çiziliyor. Ermenistan, Doğu Anadolu'yu, Suriye, Hatay'ı, Yunanistan Ege'yi kendi sınırları içinde gösteriyor.
Çünkü onlara göre hâlâ Osmanlı İmparatorluğu'nu bölüşme planı yarım kaldı! Onlar hayallerinde haritaları çizdi, biz de 'gerçekte' o haritaları hep yırttık!

***


BELHANDA NEDEN ŞİMDİ!

Younes Belhanda'nın gönderilmesine Galatasaraylılar üzülmedi. Hatta "Taraftara küfür edince değil de, yöneticileri eleştirince mi yolladınız?" diyenler oldu. Oysa Belhanda, Türk Telekom Arena'nın zeminiyle ilgili eleştirisinde haklıydı.
TT Arena'nın zemininin her gün antrenman yapılan Florya tesislerinin zemininden bile kötü olmasının bir açıklaması olmalı!
Normalde şampiyonluğa oynayan bir takımdan Belhanda gibi bir futbolcu gönderilmez, sezonun bitmesi beklenir.
Galatasaray her zaman kriz ve kaosları lehine çeviren kulüp olmuştur. Yoksa Belhanda krizi motivasyon amaçlı mıydı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA