Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Siz de mi teknoloji mağazaları?

M.Ö 44'te Roma imparatoru Julius Sezar, kızgın bir grup senatör tarafından bıçaklanarak suikasta kurban gitmişti. Sezar'ın önce saldırganlara karşı koymaya çalıştığı ama aralarında en yakın arkadaşı (bazı kaynaklara göre üvey evladı) Brütüs'ü görünce, "Sen de mi Brütüs?" diyerek karşı koymayı bıraktı.
Günümüzde insanlar bu özdeyişi ihanete uğradıklarını hissettikleri zaman kullanıyorlar.
Pandemiden sonra dünya, gıda kıtlığı, enerji ve ekonomik krizle boğuşurken Türkiye de zor bir dönemden geçiyor.
Hükümet bu zor günlerde vatandaşa nefes aldıracak birçok ekonomik tedbir, uygulama hayata geçirdi. Ancak her seferinde zor durumdaki vatandaşın üstüne çöken Brütüs'ler çıktı! Market zincirleri AK Parti döneminde büyüdüler, hayal edemeyecekleri kârlara ulaştılar. Tam da özveri yapacakları dönemde beraber fiyat belirlerken, ürünlere aynı anda, aynı oranda zam yaparlarken suçüstü yakalandılar.
Ceza yediler ama durmadılar, temel gıdalara KDV indirimi yapıldığı gün zam yaptılar!
Hükümet asgari ücrete yüzde 50.5 gibi tarihi bir zam yapıp 4.253 TL'ye çıkardığında ise bazı işverenler hemen işçi çıkardı. İşçilerine bankadan yatırdıkları paranın bir bölümünü elden geri aldı.
Otomobillere vergi indirimi yapıldı, galericilerin, AVM'lerin otoparklarında araç sakladıkları tespit edildi!
Modern meyve sebze halleri açıldı, hal esnafına birçok kolaylık sağlandı. Ama bazı vicdansızlar fiyatı yükselsin diye taze sebzeyi, meyveyi çöpe atarken yakalandı.
Ev kredilerinin indirildiği gün müteahhitlerin, ev sahiplerinin 200-300 bin TL'lere varan zam yaptıkları tespit edildi.
Bunlar gibi daha çok 'Brütüs' örneği var ve bitecek gibi de gözükmüyor.



HAKSIZ REKABET
Son gelişme; Rekabet Kurumu, büyük teknoloji firmaları Media Markt, Teknosa, Vatan Bilgisayar ve Sunny Elektronik hakkında soruşturma başlattı.
Şimdi bu dört firmanın 4054 sayılı kanunun 4. maddesini ihlal edip etmedikleri araştırılacak.
İlgili maddede şu sözlere yer veriliyor: "Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran, yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır."
Şimdi bu maddeyi okuyunca fazla bir şey anlaşılmıyor.
Anlaşılacağı dilden yazalım; bu dört firma, kendi aralarında anlaşarak fiyatlarda artış veya düşüşe gidilmesi gibi suçlamalarla karşı karşıya kalmış durumdalar.
Bu da diğer markalar için haksız rekabet durumu oluşturması sebebiyle önde gelen teknoloji markaları Rekabet Kurumu tarafından incelenecek.
Yoksa ürünleri satışa çıkarıp sonra stokta kalmadı diye satışları iptal edip, müşterinin parasını rehin almaları ve aynı ürünü zamlı satmalarının nedeni ortak hareket etmeleri miydi?
Oysa teknoloji mağazalarına da birçok kolaylık sağlanmıştı. Demek ki, o kadar büyüdüler ki, market zincirleri gibi birlikte fiyat belirleyip, aynı anda aynı oranda zam yapma suçlamasıyla karşı karşıyalar!
Geçirdiğimiz bu zor günler 'Brütüs'ler ile de anılacak!

***


ÖLDÜRDÜĞÜ KADININ CENAZESİNİ BASAN FİL
Hindistan'ın Odisha bölgesinde 70 yaşındaki Maya Murmu adında bir kadın, köyünde su çekmek için kuyuya gittiği sırada bir filin saldırısına uğradı ve hayatını kaybetti.
Kadın için düzenlenen cenaze töreninde tekrar ortaya çıkan fil, cenaze evini bastı. İnsanlar evden kaçarken fil, kadını tekrar ezip parçaladı.
Hızını alamayan fil, arkadaşlarıyla birlikte cenaze evini ve civardaki birkaç evi daha yıktı.



Benim bu haberde tek merak ettiğim şey kadının file ne yaptığı?
Filler, şempanzeler kadar zeki hayvanlardır ve hafızaları da müthiştir.
Örneğin filler arkadaş oldukları farklı canlıları, insanları bile aradan 10'larca yıl geçse de hatırlarlar.
Ayrıca kuraklıklarla ilgili deneyimlere dayanarak su yataklarını veya göletlerin yerini hatırlama, arkadaşlarını veya düşmanlarını hatırlama yeteneğine sahiptirler.
Afrika'da fil avcılığı yapan kabilelerin köylerini fillerin bulup, saldırdığı kayıtlara geçmiştir.
Filler kendilerine yapılan iyi ya da kötü hiçbir şeyi, özellikle de kötülükleri unutmazlar. Feci kindardırlar.
2000 yılından beri Odisha'da en az bin 356 fil ölmüş. Demek ki, insanlar fillerin doğal alanlarını işgal ettikçe fil ölümleri de artmış.
Yani kadının vakti zamanında o file ya da yavrusuna bir kötülük yapmış olma ihtimali yüksek!

***


KİM'E 15 DAKİKA DAYANABİLDİ
MET Gala törenine Marilyn Monroe'nun ölümünden kısa süre önce ABD Başkanı John F. Kennedy için seslendirdiği Mutlu Yıllar şarkısını söylerken giydiği elbiseyle katılan Kim Kardashian'ın, elbisenin dikişlerini patlattığı ve elbiseye geri dönüşü olmayacak şekilde zarar verdiği ortaya çıktı.
Normalde Kardashian'ın elbiseyi giyebilmesi için 16 kilo vermesi gerekiyordu. 3 haftada 7 kilo vermişti.



Sosyal medyada 'Kim, sakın bu elbiseyi giymeye cüret etme' diye akım başlatılmıştı. Ama sırf şov yapabilmek, gündeme gelmek için elbiseyi giydi.
meşhur poposuna sadece 15 dakika dayanabilmiş. Dikişler atınca ABD'li TV yıldızı elbiseyi çıkarmak zorunda kalmış.
Bu kadın skandallarla gündem olmanın kitabını yazmış.

***


ANTİKA DEĞİLMİŞ!
Türk Hava Kurumu (THK) orman yangınlarında kullanılan dokuz adet CL-215 amfibik yangın uçaklarından uçuşa elverişlilik alabilecek altı uçaktan, ilk etapta dördünün bakımlarında sona gelindiğini açıkladı.



Uçakların bakımı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliği sonucu TUSAŞ'ın destekleriyle yapılıyor. Geçtiğimiz yıl orman yangınlarında kullanılmaması çok tartışılan uçaklar demek ki 'antika, uçamaz' değilmiş. Bakımı yapılırsa kullanılabilirmiş.
Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin görevden ayrılmasının nedenlerinden biri de bu olsa gerek!

***


Altyazı
"Ben kötü biri değilim. Sen iyi olmamı hak etmemişsindir." (Joker)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA