Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yunanistan’ın en çok korktuğu gemi!

Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olan TCG Anadolu'nun görev sistemleri, girdiği testlerden başarıyla çıkıyor.
Şu ana kadar gemide bulunan ASELSAN'ın geliştirdiği 36 sistemden 12'si test edildi.
Yerli ve milli üretim olan TCG Anadolu, 'Çok Maksatlı Amfibi Gemi' sınıfına giriyor ama uçak gemilerinde bulunan birçok özelliğe sahip. Yani gerektiğinde uçak gemisinin görevlerini üstlenebiliyor.
■ 12 savaş uçağı, 4 adet atak helikopteri, 8 adet orta yük nakliye helikopteri, 2 adet seahawk genel maksat helikopteri ve 2 adet insansız hava araçlık kapasiteye sahip. Tabii yapılacak harekata göre hava araçlarının cinsi ve sayısı değişebilir. Ayrıca zırhlı araçlar ile tank da taşıyabilecek.



Yunanistan'ın en çok korktuğu ve yakından takip ettiği savaş gemisi olan TCG Anadolu'yu asıl özel kılan yüzer bir üst olması.
Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint ve Atlantik okyanuslarında kullanılabilecek.
■ Yunanistan'ın neredeyse tüm savunma sistemi doğuya yani Türkiye'ye yönelik. Ama TCG Anadolu sayesinde Türkiye isterse Yunanistan'a Adriyatik kıyılarından da harekat düzenleyebilir.
■ Gemi bir amfibi tabur ile gerekli muharebe ve destek araçlarını Adriyatik kıyılarına taşıyabilir.



KARDEŞİ DE GELİYOR!
■ TCG Anadolu'yu genelde "Bu gemi F35'ler için yapıldı ama Türkiye'nin F35'i yok" diye eleştirenler var. Öncelikle F-35'i bugün vermeyen yarın verebilir! Ayrıca dünyada F-35 gibi dikey iniş yapan başka savaş uçakları da var, onlar alınabilir.
■ TCG Anadolu aynı zamanda ordumuza kriz ve savaş zamanlarında istenilen bölgede 7/24 havada uçak tutma ayrıcalığı sağlayacak.
■ Bazen bir savaş ya da uçak gemisi hiç savaşa katılmadan emekli olabiliyor. TCG Anadolu istenirse lojistik destek, insan tahliyesi, yüzer hastane vs. görevlerinde de kullanabilir. Örneğin büyük bir doğal afet oldu bu gemiyle insan da tahliye edersiniz, hastane olarak da kullanabilirsiniz.
■ Bu gemilerin her zaman ikizi olur, birisi bakımda olurken diğeri kullanılır. Ne mutlu ki, TCG Anadolu'nun kardeşi TCG Trakya'nın yapım çalışmaları devam ediyor.
■ Özetle, TCG Anadolu gücümüze güç katacak. Türk donanmasına net bir şekilde sınıf atlatacak. Tarih konuşanları değil; icraat yapanları yazar!

***


SANAL BİR INFLUENCER'I TAKİP EDER MİSİNİZ?
Güney Kore'de Rozy isimli bir influencer'ın Instagram'da 130 binden fazla takipçisi bulunuyor.
Rozy, stilini, makyajını, seyahatlerini, dans rutinlerini veya modellik kariyerine dair adımlarını sık sık hesabında takipçileriyle paylaşıyor.
Rozy, paylaşımlarıyla gerçek bir insandan farksız görünse de kendisi sanal bir yaratım.



Tüm vücudu CGI teknolojisi ile yaratıldı.
Rozy bazı markalarla sponsorluk anlaşması yaparak kendisini yaratan Güney Kore merkezli bir şirkete para kazandırmaya başladı.
Parlak bir yatırım girişimi değil mi? Rozy asla yaşlanmıyor, skandallara imza atıp takipçi kaybetmiyor ve önemlisi şirket ne derse onu yapıyor!
Rozy'nin daha gelişmiş sanal dizi ve sinema oyuncusu versiyonları da var. Sanal insan yeni bir teknoloji ama yükselişe geçecek gibi gözüküyor.
Asıl tartışılması gereken insanların 'sanal insan'a olan ilgisi. Gerçek olmadığı bilinmesine rağmen Rozy'nin takipçi sayısı hızla yükseliyor.
Gerçek 'influencer'ların, oyuncuların kaprisleri ve şımarıklıklarıyla uğraşılmayacağı günler yaklaşıyor!

***


VAKALAR YÜKSELİŞE GEÇERKEN...
18-24 Temmuz arasında 365 bin 424 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. 157 kişi ise hayatını kaybetti.
Vakalar bir önceki haftaya göre 138 bin 892 arttı.



Kabaca hesapla günde 52 bin 200 kişi koronavirüse yakalanıyor. Test mecburiyeti olmadığını, aşılar sayesinde birçok insanın farkında olmadan hastalığı geçirdiğini de hesaba katarsak, günlük vaka sayısının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
En azından kapalı alanlarda maske kullanım zorunluluğuna geçmeliyiz. Yaz tatili dönüşü salgında yeni dalgaya yakalanma ihtimali yüksek!

***


ÖLÜM GRUBUNA DÜŞMÜŞ!
İngiltere'de yaşayan Harun Tolunay, 2016 yılında HIV'e yakalandı. Pandemi döneminde Kovid-19 geçiren Tolunay, geçtiğimiz haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı.



35 yaşındaki talihsiz adam, maymun çiçeği ile deneyimini sosyal medyadan açıkça paylaşan Avrupa'daki ilk hasta olunca dünyada da gündem oldu.
HIV pozitif teşhisi alması da dahil, yaşadığı hiçbir deneyimin maymun çiçeğine benzemediğini vurgulayan Tolunay, hastalığın yarattığı belirsizlik yeterince kötüyken, bir de üstüne damgalanarak (vücudunda çıkan yaralar) yaşamanın çok daha sarsıcı olduğuna dikkat çekti.
İngiltere'ye yerleşmek Tolunay'a yaramamış, Şampiyonlar Ligi'nde ölüm grubuna düşmüş ama hat trick yaparak gruptan çıkmış.
Bu üç virüsü de yenenin sırtı yere gelmez!

***


MAGANDA KURŞUNU!
Gaziantep'te, sokakta oynarken karnına kurşun isabet eden Hasan Mert Üzüm (15), yaşamını yitirdi.
Muhtemelen bir magandanın ateşlediği silahtan çıkan mermi Hasan'ı aramızdan aldı.



Silahla rastgele açılan ateş sonucu birçok vatandaşımız hayatını kaybediyor. Yaralanma ya da ölüme neden olmasalar bile rastgele ateş açanlara yüksek para cezası uygulanmalı.
Silaha meraklı olan gitsin atış poligonuna!

***


Altyazı
"Hayatlarımız sadece bize ait değil. Beşikten mezara kadar, diğerlerine bağlıyız geçmişten geleceğe. İşlenen her bir suç ve yapılan her iyilik geleceğimizi yeniden şekillendirir." (Cloud Atlas)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA