Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TUBA KALÇIK İLE GÜNDEME DAİR TUBA KALÇIK

‘Biz polemik değil proje üretiyoruz’

Dünyanın birçok yerinde gerçek kürk kullanımına karşı hayvan hakları savunucularının yürüttüğü çeşitli eylemlere hepimiz şahit oluyoruz.
Türkiye'de de bir süredir benzer bir tablo var.
Modacısından sanatçısına birçok isim bu konudaki hassasiyetini açıkça ortaya koyuyor.
Bu hayvan hakları konusunda toplumsal hassasiyetin arttığını göstermesi açısından bence sevindirici bir gelişme. Ancak son günlerde medyada bir kürk polemiğidir gidiyor. Hayvan haklarını savunmak adına başlatılan 'kürk' tartışması, kişisel hakaretlere varan bir noktaya ulaştı.
Konunun bu kadar odağından sapması açıkçası benim garibime gitti. Hayvanseverlik adı altında sanki farklı hesaplar yapılıyor gibi geldi bana. Umarım yanılıyorumdur.
Çünkü eğer durum böyleyse binbir emekle hayvan haklarını korumak için mücadele verenlere büyük bir ayıptır bu.

VİCDANA, EMPATİYE DAVET

Gerçek bir hayvansever olan oyuncu Özge Özder'e de sordum kürk polemiğini. Belki biliyorsunuzdur, kendisi uzun yıllardır hayvan haklarını korumak için çalışmalar yürüten Bana Göz Kulak Ol Derneği'nin de kurucu başkanı aynı zamanda.
Derneğin kurulduğu günden bu yana hayvan hakları konusunda hep pozitif algı yaratmaya yönelik söylemlerde bulunduğunu belirten Özder; suçlayıcı, yargılayıcı, fevri yöntemler yerine kucaklayıcı, sabırlı ve bıkmadan usanmadan doğruları tekrar eden, vicdana, empatiye davet eden bir tavrın daha iyi sonuçlar vereceğine inandıklarını söyledi.
Oyuncu sözlerine şöyle devam etti:
"Hayvanlara ya da onların haklarına yönelik hiçbir konuyu kişiler üzerinden tartışmadık.
Bugün derneğin 100'ü geçkin destekçi sanatçısı varsa, bu bir yan yanalığın göstergesi ve kişilerin konuyu başkalarının üstünden tartışmaması sayesindedir. Bu tür yaklaşımların konuyu değil kişilerin isimlerini gündeme getirdiğini, bilinçli yapılmasa dahi konuyu geri plana ittiğini düşünüyoruz.
Derneğin kurucu başkanı olarak gurur duyarak söylemeliyim ki; Bana Göz Kulak Ol Derneği, kürk ve hayvan tüyü kullanımı konusunda Türkiye'de en geniş kapsamlı araştırmayı yapmış, dökümanlara aktarmış, ve bu konuda 'Kürkünü Çıkar, Vicdanını Giy' sloganıyla dev bir farkındalık hareketine imza atmıştır. Fotoğraf sergisi, billboard afişlemeleri, farkındalık filmleri, videolu ve yazılı sanatçı röportajları yapmış, en nihayetinde de sahte kürklerle podyuma çıkarak çok büyük bir defileye imza atmış bir derneğiz.
Bu birliği koruyabildiysek; bu çalışmaları yaparken kimseyi hedef almamamız, polemik değil proje üretmemiz, sadece konuya odaklı söylemde bulunmamız ve misyonumuzun farkında olup kendi üstümüzde taşıdıklarımızın bilincinde olmamız sayesindedir." Hayvan haklarının böyle polemiklerle gündeme gelmesinin hayvansever algısına da çok zarar vereceğini söyleyen oyuncu Özge Özder, bunun toplumda antipati yaratacağını da belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
"Hiçbir kişi ismi, bir hayvanın derdinden daha çok yer kaplayamaz.
Buna izin verenlerin; yöntemlerini, söylemlerini gözden geçirmesi gerek. Söylemimiz vicdana davet üstünedir. Vicdandan yana bir yaşamı seçmemek insanların kendi elinde. Üst bilinçte olan hayvanseverlerin de birbirini suçlar tavrını doğru bulmuyoruz.
Ben kucaklayıcı bir yaklaşımın her şeyi daha iyi dillendireceğine inanıyorum."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA