Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Eyvah çocuğumuz yatağımızı işgal etti

Çocuğunuz her akşam soluğu sizin yatağınızda alıyorsa büyük bir sorununuz var demektir. Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, ebeveynlere şu tavsiyede bulunuyor: Doğduğu anda çocuğunuzun odasını ayırın, alışırsa yanınızdan ayrılmayacaktır!

Çocuklar geceleri anne-babalarının yanında mı uyamalı mı uyumamalı mı? Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul bu sorunu yaşayan ailelere yönelik sorularımızı yanıtladı:

* Çocuklarla annebabaların yatakları ne zaman ayrılmalı?
Bence doğumdan itibaren çocuğun yatağı anne-babadan ayrı olmalı. Çocuklar hep kendi yataklarında yatmalı. Çocukların aileleriyle aynı yatakta yatmalarına tamamen karşıyım. Bir yaşına kadar çocuk ağladığında, anne-babalar ona yakın olmak istiyor. O süreçte, çocuk onlarla aynı odada bulunabilir. Ama bir yaşındaki bir çocuğun artık uyku düzeni oturur. O yüzden de odasını ayırmak gerekir. Bir yaşına kadar çocuk yatağa alınmaya alıştıysa, sonradan gönderilmesi çok zor olur. O yüzden, onun yerine ebeveynler onun bulunduğu odadan ayrılabilirler.

ÇIT ÇIKSA ANNELER DUYAR

* Çocukla aynı odada yatmak, ebeveynlerin cinsel hayatını kötü etkiler mi? Bunu önlemek için ne yapılabilir?
Çocuk bir yaşına kadar zaten uykuda olacağı için anne-babasının ilişkisinden etkilenmez. Ama bir yaşından sonra, her şeyin farkına varır. Bence çocuk, doğumundan itibaren ayrı odada yatmalıdır. Ebeveynlerinin odasında yatması doğru değildir. Ancak genellikle anne-babalarda korku oluyor; uyuyakalıp çocuklarının sesini duyamayacaklarından çekiniyorlar. Oysa anne ile çocuk arasında zaten kendiliğinden bir bağ vardır. Çocuğun odasında çıt çıksa, anne onu duyar. Buna güvenmeyen ebeveynler, odalar arasında ses transferini sağlayan bir makineden yardım alıp, içlerini rahatlatabilirler.

* Çocukların yatak odaları nasıl düzenlenmelidir?
3-4 yaşına kadar yataklarının, düşmeyecekleri bir yükseklikte olması lazım. Odalarında hafif ışık olmalı. Odada çocuğun dikkatini çekebilecek resimler ve oyuncaklar bulunmalı. Çocuğu uyaran sesler çok önemlidir. Bu yüzden oyuncaklarının arasında ses çıkartan oyuncaklar da yer almalı ve odasında ağladığı zaman sesini ebeveynlerine duyurabilecek bir sistem olmalı. Çocuğun ileriki yaşları da düşünülerek, odasında onun için takılıp düşmeyeceği bir açık alan yaratılmalı. Anne ya da babanın çocuk yatağa girip uyuyana kadar, onun yanında olmasında fayda var. Çocuğa, "Git, kendi başına yat" demek olmaz. Çocuğun ebeveynlerinin sesiyle kurduğu ilişki çok önemlidir. Bu yüzden uyumadan önce ona masal okuyabilir, onu dokunarak, saçlarını okşayarak uyutabilirsiniz. Çocuk uyurken tamamen sessiz bir ortam yerine, hafif sesli bir ortam yaratmak da faydalıdır.

* Anne-babalarıyla birlikte uyuyan çocukların cinsel kimlikleri kötü etkilenir mi?
Yatağa 3 kişi sığmadıkları için böyle bir durum yaşandığında çocuk çoğunlukla annesi ile yatıyor. Bu, çocukların cinsel gelişimi için iyi bir ortam değil. Zamanla bunu çocuğa açıklamak zorlaşır. Ona, "Sen git yataktan" denemez.

KARDEŞİNDEN DE AYIRIN!


* Çocuğun evde ailesiyle birlikte yaşayan bir aile büyüğüyle ya da varsa bakıcısı ile aynı odada yatmasının bir sakıncası var mıdır?
Aile büyükleri ya da bakıcılarla çocukların aynı odada kalmalarını kesinlikle doğru bulmuyorum. Bence çocukların 7-8 yaşından sonra karşı cinsteki kardeşiyle aynı odada yatmaları da hiç sağlıklı değildir. Çocukların yatakları mutlaka ayrılmalıdır. En ideali; çocuğun kendi odasında tek başına yatmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA