Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Çorbalı detoks yükselişte

Bu yıl takım elbisesinin altına beyaz spor ayakkabı giyen insanlar görünce şaşırmayın. Çünkü ‘Athlesiure’ trendinde, sağlıklı bir yaşam için hareket etmek ve bunun için de rahat giyinmek gerekiyor. Ayrıca bu yıl detoks suları yerine çorba içmeye başlayacağız

İnsanların yaklaşık yüzde 40'ı yeni yıla hazırlanırken kendileri, hatta sağlıkları için belirli hedefler koyma gayreti içerisinde olur. Fakat genellikle yapılan araştırmalarda görüyoruz ki bu insanların sadece yüzde 8'i hedeflerine ulaşıyor veya bu doğrultuda yürüyorlar. En başlıca verilen karar genellikle kilo vermek üzerine ama nedense hep 'Yeni yılda kilo vereceğim' gibi genel bir hedef konuluyor. Doğrusu 'Yeni yılda 10 kilo vereceğim' gibi kesin hedefler koymaktır.
Genetiğin ve çevresel faktörlerin önemini ikiz çalışmaları vurgulamıştır. Çevresel faktörlere bağımlı olarak yaşam beklentisi tek yumurta ikizlerinde yüzde 20-30'lara kadar farklılık göstermiştir. Fakat çalışmaların vurguladığı en önemli unsur ise 80 yaş sınırı. Bu araştırmaya göre yaşam beklentisini 80 yaşın üstünde genetik, 80 yaşın altında ise çevresel faktörler etkiliyor. Bu sebeple çevresel faktörleri erken yaşlarda ne kadar düzenleyebilirsek gelecekte o kadar daha sağlıklı olabileceğimizi bilmemiz gerekir.

YAŞAM TARZI ETKİLİYOR
Genetik olarak toplumlarda ciddi bir değişiklik olmamasına rağmen, çevresel faktörlerin değişimi ışığında 1870'lerde İngiltere'de yaşam beklentisi 44 yaş iken günümüzde ortalama 80 yaş olmuştur. Şimdiye kadar genlerimizi kontrol edemediğimiz söylenirdi; artık bildiğimiz bir gerçek var, o da genlerimizi eğitebildiğimiz. Değiştiremesek de yaşam tarzımızla nasıl bedenimizi etkileyeceklerine karar verme şansımız bulunuyor. Hep genler diyoruz ama genlerimizin de, bedenimize ne olduğunun sadece yüzde 30'una karar verdiğini unutmayalım. Peki geriye kalan yüzde 70 kimin sorumluluğunda? Onun da sorumlusu çevresel faktörler ve alışkanlıklarımızdır...
2017 sağlık trendlerinde baktığımızda yine en geniş kapsamlı bölümü beslenmeye yönelik trendler alıyor. Ancak beslenme konusundan önce egzersizden makyaja ve biraz da modaya değinmek lazım. Hayatınıza hareket eklemeniz gerektiğini yıllardır iyi yaşam koçları ve bilimciler sizlerle paylaşıyor ancak gündelik iş hayatınızda giydiğiniz kıyafetler buna pek uygun değildi. Yer yer magazin programlarında klasik kıyafetlerin altında spor ayakkabılar görüyorduk ama artık 2017 de bunun bir trend adı var: Athlesiure... Sportif detayların klasik iş kıyafetleri ile birleştiği bu trend 2017'de yaygınlaşacağa benziyor ve dünyaca ünlü birçok marka yeni yıl hazırlıklarını bu yönde yapmaya başladı bile. Siz de çizgili lacivert bir iş elbisesinin altına beyaz bir spor ayakkabı giyerek trende uyabilirsiniz.

REİKİ ÖN PLANA ÇIKIYOR
Bu sene yine sağlık veren taşlı takılar moda olacağa benziyor. Woo woo wellness felsefeleri arasında olan yoga, meditasyon ve hatta sebze/meyve suyu detokslarının popüleritesi yokuş aşağı hızını almışken psikolojik ve fiziksel etkileri daha baskın olduğu düşünülen kristaller ve reiki ön plana çıkmaya başlayacak.
Egzersiz artık popüler bir yaşam biçimi haline gelmeye başladı. Büyük spor salonları yerini butik fitnes kulüplerine bırakıyor. Bu küçük mekanlar artık bayileşme şeklinde çoğalacağa benziyor. Egzersizi hayat tarzı haline getirenlerin belirli bir standardı yaşayabilmeleri için bu zincir butiklerden faydalanacağı kuşkusuz. Araştırmalar dışarı çıkarak yapılan egzersizin stres hormonlarını daha da düşürdüğünü ve hatta dışarıda sosyalleşerek yapılan egzersizlerin bunu bile aştığını gösteriyor. Ezgersiz yapmak iyi yaşamın şifrelerinden biri ise psikolojik açıdan desteklenmesi için sosyalleşmenin de bunu yaparken olmazsa olmaz olduğunu bilmemiz gerek.

MAKYAJIN AMBALAJINI OKUYUN
Makyaja gelince... Makyaj, gerçek güzelliği örtüyor. Sağlıklı bireylerin sağlıklı görüntüleri var. Bir de sosyal medya işin içine girince #nomakeup bu yılın trendi. Unutmayın; iç güzellik yani bedensel sağlık, eşittir dış güzellik diyebiliriz. 'Makyajsız olmaz' diyenler ise bu yıl daha fazla etiket okumaya başlayacağa benziyor. Yıllarca insanlara gıda ambalajlarını okumaları öğretildi, bunun sağlıkları için ne kadar faydalı olduğundan bahsettik hep. Bu alışkanlık artık yapılan alışverişlerin neredeyse bedenle buluşan tüm ürün gruplarına yayıldığını görüyoruz. Makyaj ambalajı okuma, temiz ve sağlıklı makyaj için olmazsa olmaza dönüşüyor.

EN YENİ TREND: EVDE VAKİT GEÇİRMEK
2017 yılında alkol, fazla kalori, uyku düzeni bozukluğuna ve hatta fiziksel yorgunluğa sebep olan hafta sonu dışarıya çıkmalar yerini evde vakit geçirmeye devrediyor. Evde duranlar kulübüne hoşgeldiniz!
Yapılan anketlere göre, evde vakit geçirenler veya sosyalleşenler kendilerine yüzde 121 daha fazla bakıyorlarmış. Pinterestte yapılan tarz araştımalarında ev içi tasarımsal düzen resimlerinin aramaları 450 milyonu bulduğu ve evde buluşan kız arkadaşların oranının ise yüzde 35 arttığı gösteriliyor. Buradaki büyük resimde tek bir mesaj var: Evde iseniz kendi sağlığınıza daha fazla zaman ayırıyorsunuz. 2017 yılında bir de alkolden uzak yaşam artık gündemde. Günümüze kadar şekersiz içecekler ve diğer meşrubatlar teker teker popülerliğini kaybetmişken sıra artık alkole geldi. Bu yıl sosyalleşmenin resminde alkollü içki içeren bardaklar out diyebiliriz.

DETOKS SULARI YERİNE ÇORBALARI TERCİH EDİN
Detoks yapmanın öncü fikri yanlış anlatılıyor. Ancak ne var ki çoğumuz detoks içecekler fikrini seviyoruz. Bu nedenle muhtemelen bazı biçimlerde bizimle olmaya devam edecek. Umarım fazla sürmez. Bu günlerde çorbalama gibi bir kavram türedi yurt dışında. Yani bu sular bir nevi özel karışımlı çorbalara dönüşmeye başladı. Belki de bu hamleyi 2017'de ülkemizde de göreceğiz.
Çorbalar, meyve sularının aksine lif içerir ve meyvelerden şeker içermez. Bu yüzden desteklemekte bir problem görmüyorum.
Düşünebiliyor musunuz; detoks yaparak, sadece bir meyve suyu ile temizlenip ve üç gün sonra birkaç kilo kaybettim ve kendimi çok iyi hissediyorum, diyorsunuz, ancak vücudunuza çok miktarda fruktoz alıyorsunuz. Ancak bu meyve suyu detoksları basit şekerler içeriyor ve karaciğerimiz başta olmak üzere metabolizmamızı olumsuz etkiliyorlardı. Şimdi çorba trendi ile belki daha iyi bir noktaya gidebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA