Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Gıdalara Gizlenmiş Şeker Olabilir!

‘Her organik veya paketlenmiş besin sağlıklı’ diye bir şey söz konusu değil. Kimileri içerdikleri gizli şeker ile diyabet hastası olmanıza bile sebep olabilir

Onsuz da olmuyor, onunla da olmuyor. Bilin bakalım ne?
Tabii ki şeker. Yüksek şeker hastasıysanız ve 'Şeker içeren gıdalara dikkat ediyorum' diye düşünüyorsanız, bu yazıdan sonra bu fikrinizi tekrar gözden geçirin.
Yüksek şeker problemi, toplumumuzda en çok görülen hastalıklardan biri. Ve bu durum çok da iyiye işaret değil çünkü kontrol edilmediğinde, kalp hastalığı, böbrek hasarı, sinir hasarı ve görme kaybı gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Pek çok insanın tedavi edilememesindeki neden, yüksek kan şekerinin sebep olduğu semptomların gizemli olmasıdır.
Kademeli olarak gelişme eğilimi gösterirler, bu yüzden hasta olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz. Bu nedenle hangi sinyallere dikkat edeceğinizi bilmek önemlidir.

PAKETLENMİŞ GIDADA MEVCUT
Çağımızda çoğu insan; şekerin, paketlenmiş gıdaların büyük bir bölümünde saklandığını biliyor. Bu nedenle aldığı gıdaların içindekiler bölümünü gözden geçiriyor. Ancak şeker, sayısız tanınmayan isim kılıfı altında saklanır ve bu da kandırılmayı kolaylaştırır. Yazımda; gizli şeker bombalarından ve sinsice ilerleyen yüksek tansiyon hastalığınızı hangi ipuçlarından anlayabilirsiniz, bundan bahsedeceğim...

Sık sık tuvalete gidiyorsanız yüksek şekere sahip olabilirsiniz: Artan idrara çıkma durumu, kan şekerinin kontrolden çıktığına dair bir işarettir. Kan dolaşımınızda çok fazla glikoz veya şeker bulunduğunda, böbrekler idrarınızdan fazla şekeri boşaltmaya çalışır. Ve gecenin bir yarısı da dahil olmak üzere her zamankinden daha sık tuvalete gitmek zorunda kalırsınız. Çok fazla sıvı kaybettiğinizden, muhtemelen kendinizi susuz hissedecek ve ağzınızın kuruduğunu fark edeceksiniz.

Kendinizi fazlasıyla susuz hissediyorsanız şeker hastalığına dikkat edin: Her zaman olduğu gibi aynı miktarda su içtiğiniz halde daha çok susadığınızı ve ağzınızın kuruduğunu hissediyorsanız bir doktora danışmanızda fayda var demektir. Yüksek şeker hastası olabilirsiniz.
Bu hissiyattan dolayı fazla su tüketebilirsiniz, bu da yine sık sık tuvalete gitmenize sebep olacak.

Diş etinde sık sık gerçekleşen kanamalar yüksek şekerin ipuçlarındandır: Kesiklerinizin daha yavaş iyileşmesine neden olan şeker seven bakteriler diş etikanamalarına da sebep olabilir.
Bakteriler; kırmızı, şişmiş ve hassas bir hale getirebilir ve fırça veya diş ipi kullandığınızda kanama olasılığını yükseltir.
Normalde vücudunuz, enfeksiyona neden olan mikroplarla ağzınızda savaşır.
Ancak yükselmiş şeker, ağzınızı bakteriler için daha yaşanabilir bir yer haline getirir.

Kendinizi sürekli bitkin hissediyorsanız bunun bir başka nedeni de yüksek şekerdir: Yorgunluk, dehidrasyonun klasik bir yan etkisidir. Eğer daha sık tuvalete koşturuyor ve her zamankinden daha fazla susuyorsanız, kendinizi garip bir şekilde bitkin hissedebilirsiniz.
Hâlâ uyumaya ve normal saatinizde uyanmaya devam ediyor olabilirsiniz ama yine de üzerinizden yorgunluk hissi gitmiyor olabilir.

DOKTORA DANIŞMALISINIZ
Bir iki günlüğüne olağandışı susuzluk veya yorgunluk hissetmek, şeker hastası olduğunuzu göstermez. Fakat semptomlar birkaç günden fazla sürdüyse ya da başka semptomlar eşlik ediyorsa, durumu en kısa sürede bir hekime kontrol ettirin.
Şekersiz beslendiğinizi düşünüyor olabilirsiniz ama gözden kaçırdığınız bir şey var oda gizli şeker içeren gıdaları henüz beslenme planınızdan çıkarmamış olmanız. Gelin şaşıracağınız gizli şeker bombalarından birkaçına değinelim:

BARBEKÜ SOSU
İki çorba kaşığı barbekü sosta 13 gram şeker vardır. Emin olun ki barbekü sossuz da yaşayabilirsiniz.

TAHILLI PROTEİN BARLARI
Son zamanların en popüler diyet atıştırmalığı protein barlar, aslında sandığınız kadar masum olmayabilir. Organik olmaları, onların sağlıklı aperatifler olduğu anlamına gelmez. Bazıları çok fazla şeker içerir.

AROMALI YOĞURTLAR
Çoğu aromalı yoğurt fazla şekerlidir.
Bu yoğurtlar 25 grama kadar şeker içerebilir ve sağlıklı görünmelerine rağmen o kadarda sağlıklı bir tercih değillerdir.

ÇİN MUTFAĞI
Bir parça tatlı ve ekşi tavuk eti yiyerek vücudunuza 19 gram şeker sokmuş olursunuz.

CİLTTEKİ SEBEBİ BİLİNMEYEN LEKELERE DİKKAT EDİN
Çok yüksek kan şekeri seviyeleri, doğrudan cildinizin altında olan kan damarları da dahil olmak üzere tüm kan damarlarınıza zarar verebilir. Bu hasar cildinizde, özellikle alt bacaklarınızda, parlak veya kırmızımsı kahverengi lekelere neden olabilir. Bu lekeler, genellikle kaşıntılıdır ve acı verebilirler. Ayrıca cildinizin kıvrımlarında, özellikle koltuk altı, kasık veya boyun bölgesinde koyu, kadifemsi lekeleri fark edebilirsiniz. Aşırı kan şekeri, cilt lekelerimizin normalden daha hızlı çoğalmasına neden olabilir. Lekeler genellikle zarar vermez, ancak kaşıntı yapabilir veya kötü kokabilirler. Bunun gibi lekeleri fark ettiğiniz zaman doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

BULANIK GÖRME PROBLEMİNİZİN NEDENİ ŞEKER OLABİLİR
Makula; gözünüzün merkezinde, keskin santral görüşten sorumlu küçük bir objektiftir. Ancak glikoz seviyesi çok yüksek olduğunda, sıvı objektife sızabilir ve şişirebilir. Bu şişme, lensin şeklini değiştirebilir ve kişi düzgün şekilde odaklanamaz. Böyle olduğunda, gözlük veya lenslerinizi her zamanki gibi taksanız bile, görüşünüz bulanık ve belirsiz hale gelebilir. Gözünüzün numarasının büyüdüğünü düşünebilirsiniz ama bu bir yüksek şeker habercisi olabilir. Bu ve bunun gibi durumlarda doktorunuza danışın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA