Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Evinizi haftada en az bir kez temizleyin

Temiz sandığınız eviniz gerçekten hijyenik mi? Evinizi her hafta temizlemeye çalışın. Zeminlerinizi nemli bir bezle paspaslayın, koltukların arkasını süpürmeyi unutmayın

Yetişkin bireylerin yaklaşık yüzde 10'u, sık sık saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinitin neden olduğu hapşırma, koku alamama ve kaşıntılı gözlerinden muzdariptir. Alerjik rahatsızlıklar, yetişkin bireylerin keyfini kaçırabildiği gibi çocuklarda da huysuzluğa neden olur. Alerjiler yıl boyunca ortaya çıkabildiği gibi, özellikle ilkbahar döneminde polenlerin çoğalmasıyla birlikte daha da artış gösterir.

İŞ VERİMLİLİĞİNİ DÜŞÜRÜR
Alerjiler, en sık görülen kronik durumlardan biridir ve semptomları bağışıklık reaksiyonunun sonucudur. Bağışıklık sisteminiz vücudunuzu, sizi hasta eden istilacı organizmalara karşı korur. Ancak, alerjiniz olduğunda bağışıklık sisteminiz alerjeni (normalde zararsız olan maddeyi) bir istilacı olarak algılar ve hapşırma, boğaz ağrısı, kaşıntılı gözler, burun akıntısı gibi semptomları ortaya çıkarır. Alerjiler uykuyu kaçırabilir, günlük aktiviteleri bozabilir, iş verimliliğini azaltabilir ve bazen sinüs enfeksiyonlarına bile yol açabilir.
İnsanlar, tüm yıl boyunca alerji semptomları yaşayabilir, ancak bazı alerjenler farklı zamanlarda ortaya çıkar. Özellikle bahar ayları, çoğu alerjinin atağa geçmesi için en uygun mevsimdir. Bu mevsimde atmosferdeki karbondioksit seviyesinin daha yüksek olması, hava sıcaklığında artışa ve alerjik polenlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Polenlerin solunan havaya karışması, bahar alerjilerini atağa geçirebilir.
Bugünkü yazımda sayacağım adımlar, alerjilerin kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır...

POLENLERİ EVİNİZİN DIŞINDA BIRAKIN
Alerji semptomlarını azaltmanın anahtarı, öncelikle neden olan tetikleyicilerden uzak durmaktır. İlkbaharda alerjilerin artmasına neden olan polenlerin miktarı sabah saatlerinde daha yüksektir.
Eğer yapabiliyorsanız, bu saatlerde dışarıda uzun zaman geçirmekten kaçının.
Polenlerin yoğun olarak görüldüğü mevsimlerde evinizin kapı ve pencerelerini kapalı tutun. Unutmayın, polenler saçınıza, cildinize ve giysilerinize kolaylıkla yapışır. Üzerinize yapışan polenlerden kurtulmak için kıyafetlerinizi değiştirebilir veya eve girer girmez duş alabilirsiniz.

İÇ MEKANLAR TEMİZ Mİ?
Evlerimiz dışında sürekli olarak taşıtlar ve fabrikalar gibi her türlü yerlerden gelen zehirli dumanlar ile çevriliyiz.
Ama daha da zararlı olan, günlük olarak evlerimizde maruz kaldığımız toksinler.
Evet, temizliğinden emin olduğunuz yer aslında zehirli olabilir. Toksinlere ek olarak, yaşam alanlarımızda gizlenen birtakım potansiyel alerjenler de vardır.
Çevre Koruma Ajansı'na göre, iç mekan hava kirleticilerinin seviyeleri, dışarıdaki kirletici seviyelerinden iki-beş kat daha yüksek olabilir. İç mekan hava kirliliği, insan sağlığına yönelik en önemli beş çevresel tehdit arasındadır. Çoğumuzun zamanının yüzde 90'ını iç mekanda geçirdiği göz önünde bulundurulduğunda, bu büyük bir endişe nedenidir.
Temiz hava solumak iyi bir sağlık için gereklidir. Bu durumda yapmanız gereken, evinizin havasını temizlemektir.
Alerjisi olan kişiler için en iyi filtreler, havadaki alerjenleri çıkarmak için özel olarak tasarlanmış yüksek verimli parçacıklı hava (HEPA) filtreleridir.
Hava filtresini çalıştırmak için en doğru yer, zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz yatak odasıdır.

TOZLARI ALIN
?
Temiz bir ev herkes için daha keyifli bir yaşam ortamı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda temiz koşullar alerjenlerin de kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Eğer yapabiliyorsanız, evinizi haftalık olarak temizlemeye çalışın. Zeminlerinizin tamamını nemli bir paspasla paspaslayın ve HEPA filtreli bir elektrikli süpürgesiyle tüm halıları vakumlayın.
Toz akarları ve küflerin saklanabileceği sandalyelerin ve koltukların arkasını süpürmeyi unutmayın. Tozları pencere, mobilya ve diğer yüzeylerden silin.
Alerjiniz varsa, temizlik yaparken maske kullanın ya da alerjisi olmayan birinden yardım alın.

EGZERSİZLE ALERJİYİ YENİN
Yapılan araştırmalara göre, 30 dakika boyunca koşu bandında koşan alerji hastalarında tıkanıklık ve hapşırma gibi semptomları önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Araştırmacılar, egzersizlerin faydalı olduğunu, çünkü alerji yapan inflamatuar proteinleri kontrol etmede yardımcı olduklarını belirtiyor. Ayrıca egzersiz, tıkanıklığı hafifletebilen burun pasajlarını açar.

EVİNİZDE BİTKİ YETİŞTİRMEYE NE DERSİNİZ?
Havayı temizlemek için bitkileri kullanın. Bitkiler doğal hava filtreleri gibidir; oksijen üretirler ve aslında havayı temizlerler. Ayrıca evinizin güzel görünmesini sağlarlar. Bu doğal filtreleme seçeneğini daha çok evinize ve ofisinize koyabilir, böylece sağlıklı havaya sahip olabilirsiniz. Eğer küf alerjiniz veya duyarlılığınız varsa, bazı bitkiler iyi bir fikir olmayabilir; hatta alerji belirtilerinizi tetikler. Dikkatli olmakta fayda var.

SİGARAYI HAYATINIZDAN ÇIKARIN
Sigara dumanı, genel sağlığınızı tehdit ettiği gibi alerjinin de en büyük düşmanlarından birisidir. Her fırsatta söylediğim gibi sigarayı bırakmanız için onlarca neden bulunuyor. Alerjinizin artması veya burun tıkanıklığının giderek kötüleşen bir hale gelmesinin nedeni de sigara bağımlılığınız olabilir. Eğer sigara içiyorsanız hemen bırakın. Ayrıca sigara içilen ortamlardan uzak durmanızda yarar var.

KLİMA TEMİZLİĞİ İHMALE GELMEZ
Klima, özellikle sıcak havalarda imdadımıza yetişiyor. Ancak gerekli temizliği yapılmadığı takdirde maalesef alerji tetikleme özelliğine sahiptir. Bu sebeple alerjinizin nedeni temiz olmayan klimanız ise, klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirmelisiniz. Ayrıca alerjenleri tutan özel filtreler almanız da faydalı olacaktır. Böylece kapalı hava partiküllerinin büyük çoğunluğunu ortadan kaldırabilirsiniz.

ÇAMAŞIRLARINIZI BALKONDA KURUTUN
Yeni yıkanmış, mis gibi kokan nevresimleri kim sevmez ki? Yalnız kötü bir haberim var. Aslında bu güzel durum belki de sizin alerjilerinizi tetikleyen neden olabilir. Öncelikle kokulu çamaşır deterjanı ve yumuşatıcı kullanmaktan kaçının. Ayrıca, çamaşırlarınızı evinizin içinde kurutmak yerine balkonda kurutmayı deneyin. Yalnız polenin fazla olduğu dönemlerde, polenin çamaşırlara yapışmaması adına kurutucuyu tercih edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA