Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Karpuz kas ağrılarını azaltıyor

Yapılan araştırmalar, karpuz suyunun kas ağrısını azalttığını göstermiştir. Kas ağrılarını azaltmak için özellikle spor yaptıktan sonra, bir bardağı geçmeyecek şekilde karpuz suyu içebilirsiniz

Yazın akla gelen ilk meyvelerden biri olan karpuz, sadece su ve şekerden oluşan bir besin değil, yüksek düzeyde vitamin, mineral ve antioksidan içeren sağlığa oldukça faydalı bir meyvedir.
Birçok çalışma, karpuz tüketmenin; obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azalttığını göstermiştir. Karpuzun diğer faydaları arasında cilt ve saç sağlığını koruması, kalp sağlığı ve kansere karşı savaşması bulunur.
Ferahlatıcı etkisi ile bilinen karpuzun yaklaşık yüzde 90'ı sudan oluşur. Ancak bu ferahlatıcı etkisinin yanı sıra karpuz;
A, B6 ve C vitaminleri, bol miktarda likopen, antioksidan ve amino asit içeren olukça sağlıklı bir meyvedir. Hatta bu sağlıklı meyvede az miktarda potasyum da bulunur.
Ayrıca bu özel yaz meyvesi, yağ ve sodyum içermediği gibi bir bardak başına sadece 40 kaloriye sahiptir. Özellikle yaza denk gelen Ramazan sofralarının baş tacı olmaya aday bu meyvenin sağlığa olan diğer faydalarına bakalım...

AMİNO ASİTTEN ZENGİNDİR
Antioksidan ve amino asitlerden zengin gıdalar vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlar.
Antioksidanlar, hasarı ve kanseri önlemeye yardımcı olur. Amino asitler ise protein için temel yapı taşıdır ve protein vücuttaki hemen her hayati fonksiyonda kullanılır.
Karpuzun içerisinde bol miktarda antioksidan ve amino asit yer alır.

LİKOPEN KAYNAĞI
Karpuz lezzetinin yanı sıra aynı zamanda göz, cilt, kalp ve prostat bezinin sağlığını artıran likopenle dolu bir besindir.
Domates, karpuz, kayısı gibi kırmızı ve turuncu renkteki besinlerin içinde bulunan likopen, kuvvetli bir antioksidandır.
Prostat ve rahim ağzı kanserine karşı korucu etkileri olduğu bilinir.
Likopen alımınızı en üst seviyeye çıkarmak için, seçtiğiniz karpuzun tamamen olgunlaşmış olmasına dikkat edin. Karpuz olgunlaştıkça beta-karoten ve fenolik antioksidan içeriği de artar. Beta karoten, kırmızı-turuncu meyve ve sebzelerde bulunan bir antioksidandır.
Kanserin önlenmesine yardımcı olur.

YÜKSEK ORANDA LİF İÇERIR
Karpuz; A ve C vitaminleri, potasyum ve magnezyum için iyi bir kaynaktır. Bir bardak doğranmış karpuz, 11.5 gram karbonhidrat ve 0.6 gram lif içerir. Karpuz, su ve lif içeriği nedeniyle, kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği sağlar.

KALP İÇIN İYİ BİR SEÇİM
Araştırmalara göre, karpuzda yüksek oranda bulunan likopen seviyeleri, hücreleri hasara karşı korumak için olukça etkili ve kalp hastalığı riskini azaltmaya ise yardımcı olabilir.
Amerikan Hipertansiyon Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, karpuzun obez yetişkinlerde hipertansiyonu ve düşük tansiyonu azalttığı bulunmuş.

KAS AĞRISINI AZALTIR
Araştırmalarda, karpuz ve karpuz suyunun kas ağrısını azalttığı ve sporcularda egzersiz sonrası iyileşme süresini uzattığı gösterilmiştir.
Araştırmacılar bunun büyük olasılıkla karpuzda bulunan amino asit L-sitrülinden kaynaklandığını düşünüyor. Kas ağrılarını azaltmak için özellikle spor yaptıktan sonra bir bardağı geçmeyecek şekilde karpuz suyu içebilirsiniz.

CİLT SAĞLIĞINDA ETKILİDİR
Karpuz, cilt sağlığınızda oldukça etkilidir çünkü saçları nemlendiren sebum üretimi için gerekli olan bir besin maddesi olan A vitamini içerir.
Ayrıca karpuzda bulunan C vitamini, cilt ve saç dahil tüm vücut dokularının büyümesi için gereklidir. Cildin ve saçın yapısını sağlayan kolajenin inşası ve bakımı için yeterli C vitamini alımı da gereklidir.
Ek olarak karpuz, sağlıklı görünen cilt ve saçlar için büyük öneme sahip hidrasyona da katkıda bulunur.

DİYABETLİLER DİKKAT!
Her zaman söylediğim gibi tüketimde aşırıya kaçmamalı ve porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz. Özellikle yüksek oranda şeker içeren bir meyve olduğu için diyabet hastaları, kan şekerini dengeleyebilmek için karpuzu peynir ile birlikte tüketmeliler.

BU ÖNERILERI DENEYIN…
YAZ aylarında sağlığımızı tehdit eden bir başka unsur da sıvı kaybı. Sıcaklığın artması ve nem ile birlikte vücut aşırı terlemeye başlar. Terleme, kardiyovasküler sistemin zorlanmasına sebep olur. Terleme sonrası yeteri kadar sıvı tüketilmezse kan akışı yavaşlar ve kan pıhtılaşmaya başlar. Meyveleri tek tek yemek yerine meyve salatası olarak tüketmek, bu ihtiyacın giderilmesine yardımcı olur.

MEYVE SALATALARI
Meyve salatası için tek yapmanız gereken; genişçe bir tabağa kayısı, kiraz, dut, şeftali, elma, armut gibi yaz meyvelerini koymak. İsteğe göre bu meyvelerin üzerine yoğurt da ilave edebilirsiniz. Yoğurt, içerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra kilo kontrolünde de son derece faydalı bir besindir. Yoğurt, içerdiği sağlıklı bakteriler sayesinde bağırsak sisteminizi harekete geçirmekle kalmayıp bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirir. Ayrıca D vitamini ve kalsiyum yönünden de zengindir. Uzun süre tokluk hisse vermesi de normalden daha az yemeniz için size yardımcı olacaktır.

BUZ KÜPÜ
Meyveleri ufakça dilimleyin ve buz küpü kalıplarına yerleştirin. Üzerlerine su ya da maden suyu ekleyin. Dondurucuda dondurduktan sonra meyve salatanızın içerisine ekleyebilir ya da suyunuzun içerisine buz küplerini boşaltabilirsiniz. Ayrıca yoğurt içerisine meyve dilimleyip dondurucuda donmasını sağlayabilirsiniz.

MEYVELI KOMPOSTOLAR
Meyve suları ve meyve çayları, yazın serinlemek için tercih edilen içeceklerin başında gelir. Ancak son yıllarda özellikle hazır meyve sularının insan sağlığı açısından ne gibi zararları olduğunu anlatan araştırmalar yayınlandığını unutmamak gerekir. Eğer meyve sularından vazgeçemiyorsanız, yarı yarıya maden suyu ekleyerek tüketin. Şeker ilave etmeden hazırlayabileceğiniz marmelat ya da meyve suları da tatlı krizlerinde imdadınıza yetişebilir. Meyve suyundan vazgeçemiyorsanız, o halde meyvelerin kompostosundan faydalanın. Özellikle bu aylarda kiraz, vişne, kayısı, üzüm, armut ve çilek gibi kompostolar serinlemenize yardımcı olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA