Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Tatlı ihtiyacınızı çilekle bastırın

Çilek; lif, folik asit, manganez ve potasyum açısından zengindir. Ayrıca en az şekerli yiyecekler kadar tatlıdır. Kan şekeri seviyenizi sabit tutmanıza yardımcı olur. Çilek tüketerek tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz

Rengi, kokusu ve tadı ile hepimizin favori meyvesi olan çileğin sağlık açısından faydaları da oldukça fazladır. Yüksek oranda C ve K vitamini içeren çilek; aynı zamanda lif, folik asit, manganez ve potasyum açısından da güçlü bir kaynaktır. Tarih boyunca sindirim sistemi, cilt rahatsızlıkları ve diş beyazlatma gibi sağlıkla ilgili konularda da tıbbi bağlamda kullanılmıştır. İçerdiği lif ve fruktoz sayesinde, sindirimi yavaşlatarak kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR
Çilek; özellikle antosiyaninler adı verilen kimyasal bileşikler bakımından zengindir. Kan basıncını düşürür ve kan damarlarını daha elastik hale getirir. Ayrıca beslenmenize yeteri miktarda çilek ekleyerek kilo vermede yardımcı bazı hormonları düzenleyebilir, iştahınızı baskılayıp metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Aynı zamanda sindirimi yavaşlatarak kan şekerinizi de dengelemeniz mümkün. Çilek tüketerek, kalp ve damar hastalıklarını önlemeden bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar pek çok hastalıklarla savaşabilirsiniz.

SIVI İHTİYACINIZI GİDERİR
C vitamini bakımından iyi bir kaynak olan çileğin içeriğinde yüzde 90'dan fazla su bulunur. Bu özelliği sayesinde özellikle yaz mevsiminde sıvı ihtiyacınızın büyük oranda karşılanmasını sağlar. Lifli yapısı sayesinde uzun süre tok tutar. Lif, iyi bakterileri besleyerek bağırsaklarınızı sağlıklı tutmada önemli bir rol oynar. C vitamini, bağışıklık sisteminin en büyük destekleyicilerinden biridir. Soğuk algınlığı, grip ve öksürük gibi sağlık problemlerinde C vitamini çözüm olarak kullanılmıştır ve çilekte portakaldan daha fazla C vitamini bulunmaktadır.

ŞİŞKİNLİĞİNİZİ AZALTIR
Çileğin harika bir potasyum kaynağı olduğunu bilmenizde fayda var. Potasyum, şişkinliğe neden olan sodyuma karşı gelen bir besin maddesidir. Aynı zamanda çilek; antioksidan açısından iyi bir kaynaktır. Böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Antioksidanların tüm kan damarları üzerinde etkisi vardır ve sağlıklı bir kan akışı beyin sağlığı için de çok önemlidir. Çilek tüketerek zaman zaman kapınızı çalan tatlı krizlerini bastırabilirsiniz. Çünkü çilek, en az şekerli yiyecekler kadar tatlıdır. Kan şekeri seviyenizi sabit tutmanıza yardımcı olur.

KALBİNİZİ KORUMANIN EN LEZZETLİ YOLU ÇİLEK
Çilek, kalp hastalığını azaltabilen lif ve C vitamini bakımından zengin bir besin maddesidir. Ayrıca çilek kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olduğu gösterilen güçlü bir potasyum kaynağıdır. Kalbinizi korumanın en lezzetli yolu çilek tüketmektir. Haftada en az üç tabak çilek yemek, kalp krizi riskinizi yüzde 32 azaltır. Hastalıklara karşı vücudun direncini artıran, kansere karşı koruma sağlayan antioksidanlar çilekte bol miktarda bulunur. Araştırmalar, düzenli olarak çilek tüketmenin, akciğer kanseri de dahil olmak üzere kanser riskini düşürdüğünü göstermiştir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA