Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Hamilelikte uykusuzluğa önlem alın

Hamilelik sürecinde kadınların uykusuz kalmasına neden olan pek çok faktör bulunur. Gebeliğin bazı dönemlerinde yaşanan uykusuzluğun nedeni araştırılmalı ve önlem alınmalıdır

Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu en temel şeylerden birisi hiç şüphesiz uykudur. Hayatımızın neredeyse üçte birini uyuyarak geçirdiğimiz düşünülürse gece dinamiğimizin kalitesi ve genel sağlığımız, doğrudan uyku düzenimize bağlıdır diyebiliriz. Yeteri kadar ve kaliteli bir uyku uyuyamıyorsanız, takip eden gününüz çok zor geçecektir. Neredeyse herkes zaman zaman uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya gelir. Uykusuzluk; uykuya dalmayı, uykuda kalmayı zorlaştıran ya da çok erken uyanmanıza neden olan yaygın bir uyku bozukluğudur. Hatta bu nedenle uyandığınızda kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.

HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİR
Düzenli ve yeterli uyku, insan sağlığı için son derece önemlidir. Uykusuzluk, vücut sağlığını olumsuz yönde etkiler. Stres ve yorgunluk ile birleştiğinde bağışıklık sistemini düşürür, birtakım hastalıklara yol açar. Bu hastalıklar; kalp rahatsızlığı, depresyon ve baş ağrıları şeklinde kendini gösterebilir. Hamilelik sürecinde kadınların yaşadıkları sorunların başında uykusuzluk gelir. Aslına bakılırsa hamilelikte uykusuzluk yaşanması oldukça normal bir durum. Hatta hamile kadınların yüzde 78'i bu sorun ile karşılaşır.

HORMONLAR ETKİLER
Gün içerisinde halsizlik, düşük performans, asabiyet ve baş ağrısı gibi şikayetlere neden olan uykusuzluk, hamileliğin hemen her döneminde yaşanabilir. Ancak genellikle gebeliğin ilk trimester (1., 2., ve 3. ayı) ve üçüncü trimester (7., 8., ve 9. ayı) dönemlerinde yaygın olarak görülür. Hamilelik sürecinde kadınların uykusuz kalmasına neden olan pek çok faktör bulunur. Bunların başında ise gebelik döneminde hormonlardaki değişimler yer alır. Uyku, tüm canlıların en temel ihtiyaçlarından birisidir. Tüm organların düzenli olarak çalışmasından sorumlu olan beyinde tükenen nörotransmitterler uyku sırasında yeniden oluşturulur. Ancak gebeliğin bazı dönemlerinde uykusuzluk problemi ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda uyku probleminin nedeni araştırılmalı ve önlem alınmalıdır.

SIK İDRARA ÇIKMAK UYKUYU BÖLÜYOR
Hamilelik döneminde yeterli sıvı alınması oldukça önemli bir konu. Ancak bu hassas dönemde günlük sıvı ihtiyacının önemli miktarı gündüz ve akşam erken saatlerde alınmalı, gece yatmaya yakın ise sıvı alımı azaltılmalıdır. Çünkü gebelikte uterus (rahim) büyür ve mesaneye baskı yapar. Bu da idrar ihtiyacını doğurur.

AĞRI VE KRAMPLAR
Hamilelikte yaşanan uykusuzluğun bir diğer nedeni ise ağrı ve kramplardır. Kalça, sırt, bacaklar ve ayaklarda ortaya çıkabilecek bu durum, kanın sulanması nedeniyle kandaki kalsiyumun nispeten azalmasından kaynaklanır. Kramplar nedeniyle yaşanan uykusuzluğun üstesinden gelmek için kalsiyum içeren besinler tüketmek faydalı olacaktır. Bu anlamda süt ve süt ürünleri, incir, badem ve ıspanak tüketilebilir.

ENDİŞE VE STRES
Her anne hamilelik döneminde endişe ve stres yaşar. Özellikle uykuya dalarken ortaya çıkan olumsuz duygu ve düşünceler uykusuzluğa neden olabilir. Bu nedenle uykuya dalarken olumlu şeyler düşünmeye çalışın. Böylece olumlu duygular hisseder ve daha rahat uykuya dalabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA