Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

İltihaba karşı domatesi sofranızdan eksik etmeyin

Enflamasyon yani iltihaplanmaya besinlerle savaş açabilirsiniz. Domates, yaban mersini, soğan ve sarımsak tüketip bağışıklığınızı doğal yoldan güçlendirebilirsiniz

Bağışıklık sistemi, vücudumuzun savunmasından sorumlu askeri birliktir. Bu sistem, bedenin tehdit altında olduğunu hissettiğinde uygun silahları kuşanıp düşmanla mücadeleye girer ve onu alt etmeye çalışır. Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklarla mücadele için çok önemli bir konudur.
Tüm canlıların bedeninde yaradılıştan varolan bağışıklık sistemi, doğumdan itibaren çalışmaya başlar. En önemli görevi; hastalıklara sebep olabilecek virüs, patojen ve yabancı maddeleri tanıyarak onlarla mücadele yollarını belirlemektir. Bu sistemin, dostu- düşmanı doğru şekilde ayırması gerekir. Aksi halde sağlıklı doku hücrelerini yok etmeye girişebilir!

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Bağışıklık sisteminin iyileşme ya da mücadele gerektiren herhangi bir duruma karşı yanıtı olan enflamasyon, farklı semptomlar ile kendisini gösterir. Vücudun etmenlere karşı savaşmasına olanak tanıyan anti-enflamatuar yiyecekler sayesinde bu semptomlardan korunmak mümkündür. Bunun yanında kontrolden çıkmış enflamasyon yani iltihaplanma, dokulara ciddi derecede hasar verebileceği için oldukça tehlikelidir. Peki, bu riskin azaltılması için hangi besinler tüketilmeli?
Enflamasyondan korunmak için alışveriş listenize dahil etmeniz gereken bazı yiyecekler vardır.
Anti-enflamatuar yiyecekler arasında günlük beslenme programına en kolay dahil edilebilen yiyeceklerin başında domates gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek serbest radikallerin etkilerinden ve enflamasyon sürecinden minimum etkilenmeyi sağlayan bu besin, hücreler arası rahatça geçiş yaparak etkinliğini artırır.

SARIMSAK TÜKETİN
Yemeklerde düzenli olarak soğan kullanmak, bulaşıcı hastalıkları kapma ve iltihaplanma riskini azaltır. İçeriğinde yer alan kuersetin ve allisin gibi maddeler, doğal iltihap sökücü özelliğe sahiptir. Bu maddeler, aynı zamanda vücudu serbest radikallere karşı da korur.
Anti-enflamatuar yiyecekler arasında sarımsaktan bahsetmeden geçmek olmaz. Sarımsak, allisin içeriği yüksek bir besindir ve aynı zamanda doğal ağrı kesici etkisi yaratır.
Anti-enflamatuar etkili yiyecekler yukarıda bahsedilenler ile sınırlı değildir. Bunların yanı sıra; keten tohumu, ananas, kinoa ve zerdeçal da enflamasyon azaltmaya yardımcı yiyecekler arasında yer alır.

YABAN MERSİNİ
Yaban mersini, lif ve antioksidan içeriği ile sayısız yararı olan bir meyvedir. Vitamin ve mineral sağlamasının yanında vücudun enflamasyon durumunda güçlü kalmasına da yardımcı olmaktadır. Yine artrit ve kalp hastalıklarından kaynaklanan enflamasyonların önlenmesi için de yaban mersini tüketimi önerilmektedir.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi yağı, kozmetik alanda kullanılmasının yanında tıbbi amaçlı da kullanılmaktadır. Başta sindirim sistemi olmak üzere tüm sistemler üzerinde oluşabilecek enflamasyon sürecini engeller.
Özellikle kas ve eklemlerde oluşan iltihaplanmaların kontrolü için Hindistan cevizi yağı kullanılabilmektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA