Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Böbrek hastaları ketojenik diyetten uzak durmalı

Ketojenik diyette karbonhidrat ciddi şekilde sınırlandırılmıştır. Vücut, enerji için yağları parçalamaya mecbur bırakılır. Bu diyet, böbrek hastalarını olumsuz etkileyebilir

Ketojenik diyet; vücuda çok düşük karbonhidrat, yüksek oranda yağ alımı diyeti olarak bilinir. Bu diyette karbonhidrat tüketimi olmadığı için besinler protein ve yağ ağırlıklı olarak tüketilir. Karbonhidratları ciddi şekilde sınırlandırıldığı için vücut, enerji için yağları parçalamaya mecbur bırakılır. Tüketilen besinler arasında yumurta, balık, fındık, bol miktarda et, lifli sebzeler, peynir, tereyağı gibi gıdalar bulunur. Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat alımını gerektirdiği için vücutta enflamasyon oluşumu riski de azalır. Bu sayede vücudun savunma mekanizması güçlenir ve hastalıklara karşı daha dirençli bir hal alır. Ketojenik diyet, aynı zamanda kilolu insanlar için de iyi bir seçenektir.

İNSÜLIN SEVİYESİ DÜŞER
1920'lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanan ketojenik diyet, bu adı ketozis kelimesinden alır. Ketozis, karbonhidratın vücutta az olması durumunda, enerjinin yağ yakılarak elde edilmesi demektir. Bu diyette, kanda yer alan glikoz seviyesi düşer ve bu sayede insülin de düşmüş olur. Vücut, yeterli seviyede harbonhidrat ve glikoz alamazsa enerji için yağlara başvurur. Vücut yağ yakmaya başladığında ise keton olarak adlandırılan madde ortaya çıkar. Bu maddenin çıkması ise vücudun ketozis aşamasında olduğunu gösterir.

KABIZLIĞA YOL AÇABİLİR
Ketojenik diyeti, böbrek hastalarının kaçınması gereken bir diyet türüdür. Durumlarını kötü olarak etkileyebilir. Bunun yanı sıra bulantı, kusma, kabızlık ve uyku problemi gibi durumlara da yol açabilir.

ŞEKER HASTALARINA İYİ GELİR
DİYABET hastaları karbonhidrat tükettiğinde kan şekerinde yükselme görülür. Bu diyetle beraber karbonhidrat kullanımı durdurulduğu için kan şekerinde dengelenmeler gözlemlenir. Ketojenik diyet, vücuttaki glukoz değerini düşük ama sağlıklı bir şekilde dengede tutar. Araştırmalar; ketojenik diyetin kan şekeri seviyesi yönetiminde iyileşme sağladığını ve bazı şeker hastalarının belirgin kilo kaybı yaşadığını göstermiştir.

KETOJENİK DİYET NE KADAR SAĞLIKLI?
KETOJENİK diyetin tedavi olarak kullanıldığı yerler vardır. Örneğin epilepsi hastası olan çocuklar için tedavide beslenme diyeti olarak kullanılır. Onun dışında Alzheimer, Parkinson ve otizmde de tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir.
Ketojenik diyet, kısa vadede sağlık için çeşitli yardımlar sağlayıp tedavilerde kullanılsa da uzun vadede yapılmaması gerekmektedir. Uzun süre düşük karbonhidratlı diyet yapmak hastalık ve ölüm riskini artırabilmektedir.
Normal diyete göre daha fazla kilo kaybı sağlar mı?
Vücudun yağ yakmasına yardımcı olur. Belirli koşullarda tedavi için önerilen bir diyettir.
Ancak takip etmesi zordur. Genellikle insanlar uzun vadede diyete devam edememişlerdir çünkü zor bir diyettir. Diyet ve çeşitli egzersizlerle kilo kaybı kolayca gerçekleşir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA