Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Klima, virüsün uzağa gitmesine neden olabilir

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tartışılan konulardan biri klimaların virüsü yayıp yaymayacağı oldu. Bu haftadan itibaren yeni açılmaya başlayan sosyal alanlardaki klima ve havalandırma sistemlerinin insanları toplu halde virüse maruz bırakma ihtimali endişe verici

Uzmanların klimaların virüsün yayılımına etkileri üzerine araştırmaları, virüsün ilk görüldüğü Wuhan'a kadar uzandı. Yapılan çalışmada, bir restoranda havalandırma sisteminin yakınında oturan dokuz kişinin COVID-19 ile enfekte olduğu görüldü. Araştırmacılar, bunun nasıl mümkün olduğunu da şöyle açıklıyor: Virüs taşıyıcısı bir kişi restoranda klimanın hemen önündeki masaya oturdu. Taşıyıcı ile aynı masaya oturan diğer dört kişi ile yan masalarda oturan beş kişi de daha sonra pozitif tanı aldı.

SU BUHARLILARA DİKKAT!
Koronavirüsün ortaya çıkışı kış aylarında olduğu için, virüsün yayılımıyla ilgili hijyen ve sosyal mesafe hep ön plandaydı. En az 20 saniye boyunca elleri yıkamak, yüze dokunmamak, mümkün olduğunca evde kalmak ve başkalarıyla aradaki iki metrelik mesafeye dikkat etmek yeterli oluyordu. Ancak havaların ısınmaya başlaması, klimaların virüsü yayıp yaymayacağı konusunu akıllara getirdi.
Uzmanlara göre havada daha uzun süre kalabilen çok küçük virüs yüklü damlacıklar var ve bunlar klimanın oluşturduğu hava akımı sayesinde çok daha uzağa gidebiliyor. Restoranda karşılaşılan durumun da tam olarak böyle olduğu düşünülüyor. Virüs yüklü damlacıklar ve partiküller, ortamda daha da uzun süre kalmak için havadaki nemi kullanıyor. Ortamı serinletmek için kullanılan soğutucu su buharı çıkaran türdeyse, alanda bulunan virüslerin daha uzun süre canlı kalması mümkün.
'Ev tipi soğutucular da zan altında mı?' diye düşünüyor olabilirsiniz. Şunu önemle belirtmek istiyorum; sosyal mesafe, izolasyon ve hijyen, koronavirüs ile savaşta hâlâ en önemli unsurlar. Tüm bu önlemleri uyguluyorsanız, kendi evinizde klima çalıştırmak konusunda endişelenmenize gerek yok. Ancak tabii evinizde kalabalık oluşuyor, gelen gideniniz çok oluyorsa bu durum değişebilir. Böyle durumlarda da klima ve fan kullanmak yerine pencere açmanız, olası yayılmayı en aza indirecektir.
Kamusal alanlarda ise klimaların risk oluşturduğunu söylemek mümkün. Ortamın büyüklüğü ve kalabalık olup olmaması gibi faktörler elbette etkili olabiliyor. Klimaların viral çıktıyı etkileme yeteneği, söz konusu COVID-19 olduğunda endişeyi katlıyor, çünkü bu virüse karşı hâlâ net bir tedavi ya da koruyucu bir aşı yok.

FÖN MAKİNELERİ VİRÜS YAYABİLİR Mİ?
Kuaför ve berberler bir süre önce hizmet vermeye başladı. Belli bir hijyen standardı çerçevesinde steril ve bazı tek kullanımlık araç gereçleri kullanmaya başladılar. Havlu, makas ve tarak gibi malzemeler kişiye özel olarak kullanılıyor. Peki ya saç kurutma makineleri? Kısa süre önce, klimalar gibi fön makinelerinin de virüsü yayıp yaymayacağı merak edilmeye başlandı. Koronavirüs pekala başka mekanlarda olduğu gibi kuaförlerde de yayılabilir. Salona hasta birinin gelmesi yeterli olabilir. Fön makinelerinin virüs yayılımındaki rolüne gelirsek, bu konuda henüz somut bir veri yok. Etrafta enfekte birinin olması halinde, fön makinesinin virüs partiküllerini odanın içinde dolaştırma potansiyeli var elbette. Ancak fön makinesinin doğrudan virüsü yayması, hasta biri fön makinesine öksürmediği sürece pek olası değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA