Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Covid-19 zihin sağlığını tehdit ediyor

Ekonomik durgunluk, eve kapanma, salgınla ilgili belirsizlikler, zihin sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca, depresyon, anksiyete atakları ya da önceden var olan zihinsel sağlık sorunları bu dönemde hizmetlere erişim zorlaştığı için artış gösterdi

Geçtiğimiz yılın sonlarında ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs, hâlâ tüm dünyayı ciddi şekilde etkilemeye devam ediyor. Her bir bireyin sağlığı ve ekonomisi tehdit altında. Kaçınılmaz olarak bu durum, beraberinde zihinsel sorunları da getirdi. Özellikle salgının ilk başladığı zamanlarda hükümetlerin ve medyanın tepkisi korkuya neden olmuştu. Bu virüs hakkında hiçbir şey bilinmiyor ve açıklama yapılamıyordu. Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüsü 'pandemi' olarak duyurması da tuzu biberi oldu. Dünya genelinde her gün yüzlerce kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğinin haberleri izlendi. Genel olarak insanlarda kaygı, korku, umutsuzluk ve uyku problemleri görülebiliyor. Ancak ekonomik durgunluk, eve kapanma, devam eden salgınla ilgili belirsizlikler ve sosyal mesafe gibi durumlar zihin sağlığının daha derinlerine inebiliyor. Bazı tezlere göre bu durum, klinik olarak akıl hastalıklarında artışa neden olabilir.

ÜÇ TEMEL STRATEJİ
Ortaya çıkan kanıtlara göre sadece koronavirüse yönelik sağlık hizmetleri yoğunluğu, dünyanın birçok yerinde zihinsel sağlık hizmetlerini ciddi şekilde bozdu. Depresyon, anksiyete atakları ya da önceden var olan zihinsel sağlık sorunları, bu dönemde akıl sağlığı hizmetlerine erişim zorlaştığı için arttı. Bu olumsuz durumun iyi tarafından bakan bazı bilim insanları pandemiyi, akıl sağlığı bakımını yeniden canlandırmak için tarihi bir fırsat olarak görüyor. 2017 yılında Harvard Üniversitesi'nde başlatılan bir girişim, bazı stratejilerle küresel olarak akıl sağlığı sistemlerini dönüştürmeye öncelik veriyor.

KANITA DAYALI PSİKOTERAPİ
Empower; kullanılan dijital araçlarla toplum sağlığı çalışanlarının kanıta dayalı psikososyal terapileri öğrenmesini, yönetmesini ve sunmasını sağlıyor. Champions ise; kanıta dayalı akıl sağlığı hizmetlerini ölçeklendirmek için liderlik kapasitesini geliştirmeyi amaçlıyor. Countdown olarak adlandırılan strateji yöntemi ise, ortak parametreler ile akıl sağlığı sistemlerinin performansını değerlendiriyor. İç içe olan bu üç temel strateji ile küresel toplumun ihtiyaç duyduğu zihinsel sağlık sistemlerinin dönüşümü hedefleniyor.

DİYABET ÖLÜM ORANLARINI ARTIYOR
BÜYÜK Britanya'da yapılan bir analizle, koronavirüs nedeniyle hastaneye yatırılan Asya halkının ölme olasılıklarının Avrupalılara göre daha yüksek olduğu görüldü. Çalışmaya 520 kurum dahil edildi ve hastaların hastaneye kabul edildikten sonraki süreci incelendi. 35 bin hastayı inceleyen uzmanlar; Güney Asyalıların hastanede Covid-19'dan ölme olasılığının Avrupalılara göre yüzde 20 daha yüksek olduğunu ve diğer etnik gruplarda belirgin farklar olmadığını ortaya koydu. Verilere göre, hastanede tedavi gerektiren her bin Avrupalı Covid-19 hastasından 290'ı, her bin Güney Asyalı hastadan ise 350'si hayatını kaybetti. Hastalar karşılaştırıldığında Asyalı Covid-19 hastalarının ortalama 12 yaş daha genç olduğu, diyabet seviyelerinin çok yüksek olduğu görüldü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA